Strømstøtten er utdatert

1 month ago 20



Hvis staten skal fortsette å betale folks strømregninger, må det skje på en annen måte.

Høyspentmaster i Hardanger i fjellsiden over kraftverket Sima. Foto: Jan Tomas Espedal

Publisert: 09.08.2024 10:34

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Kommer strømstøtten til å vare evig? Den skulle være et midlertidig tiltak for å skjerme husholdningene for ekstreme priser i en akutt situasjon vinteren 2022. Siden er den blitt fast inventar i norsk politikk. Regjeringen har sagt at strømstøtten vil gjelde også i 2025. En eventuell ny regjering kommer neppe til å avvikle den over natten heller.

Strømstøtten kommer imidlertid med flere problemer. Det viktigste er at støtteordningen ikke stimulerer til energisparing. Investeringer i solceller, varmepumper, etterisolering eller annet som demper forbruket, blir mindre lønnsomt. I tillegg er det vanskelig for forbrukerne å se poenget med ny kraftproduksjon når de skjermes for nesten hele prissignalet. Dermed undergraver støtten målene både om økt energieffektivisering og om å sikre god balanse mellom forbruk og produksjon.

Norges vassdrags- og energidirektorat har tidligere pekt på disse utfordringene.

Ordningen kom på plass på rekordtid høsten 2021. Strømstøtten er utformet slik at staten tar 90 prosent av regningen når prisen er over 87,5 øre pr. kWh. Det betyr at man får mer i støtte jo mer man bruker i periodene der prisen er høy.

Den store fordelen er at den er enkel å administrere. Slikt teller i akuttfasen. Men nå fyller ordningen snart tre år.

I Klassekampen foreslår NHO Elektro en modell der man får utbetalt støtte etter boligens størrelse, alder, beliggenhet og tid på året. Slik vil støtte ikke være en subsidiere av selve forbruket. Det betyr at det er penger å tjene for dem som klarer å spare strøm. Enten ved å bruke mindre, eller ved å installere i solceller og andre former for strømproduksjon.

Modellen er interessant, selv om den vil være vanskeligere å administrere. Det går an å se for seg andre måter å beregne støtten på. Dersom strømstøtten skal videreføres, må den endres slik at den gir mindre skadevirkninger enn i dag. Det er på høy tid, og målet bør være at det gir tydelig gevinst å redusere forbruket.

Read Entire Article