Strømgigant tredoblet prisen for grønn tjeneste i løpet av to år

1 month ago 17



Titusenvis av strømkunder har sett prisen på en etterspurt ekstratjeneste gå rakt til himmels. De som vil ha garanti for at strømmen de bruker er grønn og fornybar, må betale tre ganger så mye som i 2022.

Norske strømselskaper lokker med at du kan kjøpe garanti for at strømmen kommer fra fornybar energi, som for eksempel vannkraft fra Sy-Sima i Hardanger. Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 20.03.2024 14:38

Kortversjonen

Finskeeide Fortum er Norges største selger av strøm, med rundt 1 million kunder fordelt på datterselskapene Fortum Strøm og NorgesEnergi.

Til sammen rundt 100.000 av Fortum Strøms kunder kjøper, i tillegg til strøm, en tjeneste som heter «Grønt valg». Rundt 50.000 av Norgesenergis kunder kjøper den tilsvarende «100 % fornybar strøm».

Da garanteres kundene at all strømmen de bruker, er produsert av fornybar energi. Ingen varme fra ovnen på stueveggen skal stamme fra tysk kullkraft.

Videre loves de at inntil en 100-lapp går til Regnskogfondet, og at de kan, vel å merke om de ber om det, få inntil én times energirådgivning.

For de fleste av Fortums kunder som kjøpte denne tjenesten så kort tid tilbake som i 2022, kostet den 730 kroner i året.

Nå, i 2024, har prisen økt med over 200 prosent for en gjennomsnittlig kunde.

Les også

Betaler du for «Grønt valg» eller «ID vakt»? Det øker strømregningen din med tusenvis av kroner.

Avviser økning av salgsprisen

Nå er prisen for «Grønt valg» for en slik kunde 2300 kroner i året, altså over 1500 kroner dyrere. Det gjelder for et gjennomsnittlig årsforbruk på 16.000 kilowattimer (kWh). For andre årsforbruk, se grafen lenger ned.

Aftenposten har spurt Fortum hva som er årsaken til den kraftige økningen?

Talspersoner for Fortum Strøm og NorgesEnergi avviser at salgsprisene har steget. Dette selv om økningene i salgsprisene går klart frem av deres egne nettsider.

Den månedlige prisen en strømkunde betaler for Fortums tilleggstjeneste «Grønt valg» er økt med over 200 prosent på to år. Foto: Skjermdump Fortums hjemmeside

Fortum kjøper såkalte opprinnelsesgarantier fra produsenter av fornybar kraft, som norske vannkraftverk. Disse garantiene videreselger Fortum så videre til sine mange strømkunder.

– Vi har et fastbeløp for tjenesten som har vært omtrent uendret siden 2020. Det er vår innkjøpspris på opprinnelsesgarantier – som vi handler inn på vegne av kundene på det åpne markedet – som har steget.

Det heter det i en e-post fra forretningsleder Ole Kroken i Fortum Strøm.

– I 2022 mer enn 20-doblet markedsprisen for opprinnelsesgarantier seg, og den fortsatte å ligge på et høyt nivå gjennom 2023. Prisene er markedsstyrt og en stor andel av volumet på markedet selges i lengre kontrakter.

Tar igjen tapet i 2024

Fortum har rett i at prisene på opprinnelsesgarantier har svingt veldig de siste årene. Men disse prisene har både gått opp og ned.

Prisen har gått fra 1–2 øre pr. kWh i årene frem til og med 2020, opp til over 10 øre/kWh en kort periode i 2022 og så kraftig ned igjen.

Akkurat nå handles slike garantier for kraft som skal produseres i 2024 og 2025, for henholdsvis 2,1 og 2,9 øre/kWh. Dette ifølge markedsplassen Montel Marketplace.

Fortum Strøm og NorgesEnergi tok en fastpris fra kundene sine for denne tjenesten i 2022. Dette uansett hvor mye strøm kunden brukte hvert år. Dermed tapte Fortum-konsernet trolig mye penger da prisen kraftprodusentene krevde for slike garantier gikk til himmels i 2022.

Det økonomiske tapet må strømkundene betale for nå i 2024. Men ifølge Fortum kunne det vært verre.

– Som følge av at Fortum kjøpte en større mengde opprinnelsesgarantier før prisøkningen, klarte vi å holde prisene på et lavere nivå enn de fleste konkurrenter gjennom 2023, men fra 2024 slår prisøkningen oss for fullt, skriver Kroken.

Han avviser fortsatt at Fortum nå får kjøpt inn garantier på igjen mye lavere markedspriser:

– Øyeblikksprisen på opprinnelsesgarantier som Aftenposten refererer til, gjenspeiler hverken vår innkjøps- eller salgspris.

Read Entire Article