Streik i luftfarten avverget

3 weeks ago 15



Det måtte mekles i mer enn 13 timer på overtid før partene kom til enighet.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
AVVERGET: Riksmekler Carl Petter Martinsen er glad for å konstatere at det ikke blir noen streik i luftfarten. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Publisert 27.05.2024 13:31 Sist oppdatert 6 minutter siden

Streiken ved flyplassene i Oslo og Bergen er avverget, etter at partene på overtid ble enige hos Riksmekleren. 

Det bekrefter Carl Petter Martinsen, som mekler på vegne av riksmekleren, til TV 2.

– Partene har kommet frem til en forhandlingsløsning over de spørsmålene som var til mekling. Det innebærer at konflikt og streik er avverget. Det er vi glad for, vi som har vært en del av meklingen, sier Martinsen til TV 2 litt før klokken 13.30. 

Leder i NHO Luftfart, Erik Lahnstein, sier begge partene strakk seg langt for å unngå at reisende ble rammet. 

– Vi har etter lange og krevende forhandlinger blitt enige med Fellesforbundet om en avtale, som berører blant annet stuere og teknikere på flyplassen, sier Lahnstein til TV 2. 

Da hadde den opprinnelige fristen gått ut for over 13 timer siden. 

– Meklingen har vært veldig krevende. Det tror jeg også partene vil underskrive på. Dette er vanskelige spørsmål som berører partene i sterk grad, og det er ikke noe uventet eller spesielt ved det, sier Martinsen om den langvarige prosessen. 

Han påpeker at det var flere sentrale spørsmål som var oppe til mekling. 

– Det har særlig vært økonomiske forhold og en del sidespørsmål som har vært veldig utfordrende for partene, blant annet spørsmål om pensjon, sier Martinsen. 

Pensjosspørsmålet måtte til slutt tas ut av meklingen og fjernes fra forhandlingsbordet, slik at partene til slutt fokuserte på det økonomiske aspektet ved avtalen.  

Det var altså fare for at det kunne bli streik fra mandag av ved lufthavnene i Oslo og Bergen. Om partene ikke hadde kommet til enighet, ville over 400 ansatte i luftfarten blitt tatt ut i streik. 

Etter mekling på overtid gjennom natt til mandag samt utover dagen, ble partene likevel enige. Underveis var det meldt om stor avstand mellom dem – spesielt økonomiske sider ved oppgjøret, skapte ifølge Martinsen utfordringer.

Read Entire Article