Støtter Navs sjefleges bekymring: «Er du fortsatt i jobb?»

7 hours ago 4



  • Sykepleier Nora Eide mener noen gravide kan jobbe mer enn de gjør.
  • Eide sier arbeid gir struktur og mestringsfølelse, men forstår sykmelding ved alvorlige graviditetsplager.

Sykemeldinger hos gravide øker, og det er et samfunnsproblem, sa Navs sjeflege til VG forrige uke. Siden har debatten rast både i sosiale medier og i spaltene, der blant annet Krf-topp og trebarnsmor Ida Lindveit Røse gikk ut mot sjeflege Marit Hermansen.

– Det å være i jobb og ha et arbeidsmiljø, gode kolleger og få struktur på dagen, det er bra også for gravide. Og man er mer sliten når man er gravid – men det er ikke farlig å være sliten, sa Hermansen.

Det poenget er Nora Eide enig i.

Hun gikk gravid for to år siden, og husker en kollega så på henne med store øyne da hun kom inn på avdelingen i uke 34:

– Er du fortsatt i jobb? sa hun, som om jeg nettopp hadde løpt maraton med bekkenløsning, sier hun til VG.

Eide sier hun hadde et greit svangerskap med vanlige plager som hovne ben og dårlig søvn. Hun understreker at hun ikke mener at alle gravide må bite tennene sammen og komme på jobb med spyposen eller skranglete bekken.

 PrivatFoto: Privat

– Min kollega hadde voldsom svangerskapskvalme. Hun måtte være hjemme. Det er jo fullt forståelig, sier hun, og legger til at det også finnes flere andre diagnoser der det å sykmelde seg er det eneste riktige.

– Mens andre er kvalme og dårlige i første trimester, men som kanskje lever videre på den sykmeldingen selv om man føler seg grei i andre trimester.

Eide sier gravide er blant den gruppen som kanskje har mest legitim grunn til å være borte og det er også en kort del av et langt arbeidsliv.

Bør gravide jobbe så lenge som mulig? a Ja, hvis muligb Nei, ta det med rocUsikker

Men hun mener det er viktig å huske på de positive sidene av det å jobbe også:

– Jeg kjenner flere som har stått i jobb lenge ut i svangerskapet – ikke fordi de måtte, men fordi det ga mening, en følelse av mestring, sosial kontakt og verdien av å bidra. Mange arbeidsgivere er flinke til å legge til rette for dette. Kanskje trenger man bare være innom noen timer, gjøre litt, føle seg som en del av noe. Ofte er det nok – både for den ansatte og for arbeidsgiveren.

«Hva, er du fortsatt i jobb?!» er blitt den nye «du er gal!»

Svangersskapsrelatert sykefravær var den eneste diagnosen som ikke gikk ned første kvartal 2025 sammenlignet med fjoråret. Det lå på ganske jevne nivåer frem til etter pandemien, da det fortsatte å øke. Tidligere forskning, fra 2015, viser at gravide i 2005 ble sykemeldt langt oftere enn i 1993.

Sykepleier Eides inntrykk er at det tidligere var en æressak å «stå i det», mens man nå kanskje har havnet i den andre grøften.

– At «hva, er du fortsatt i jobb?!» er blitt den nye «du er gal!». Vi er et av verdens mest velfungerende velferdssamfunn, og det skal vi være stolte av. Men vi må også våge å snakke om hvordan den velferden brukes – og av hvem. Det handler om arbeidsetikk.

– Men jeg mener at vi må tørre å snakke om noe som nesten har blitt tabu: At det har blitt veldig lett å sykmelde seg. Og at det faktisk påvirker både arbeidslivet og fellesskapet.

Sykemelding på «bestilling»

Marte Kvittum Tangen, leder i allmennlegeforeningen, støtter oppunder teorien om en mulig holdningsendring:

– Det handler nok om sykmelding generelt. At flere tenker på det som en rettighet, men jeg mener vi må snakke om det som et felles velferdsgode og at alle har ansvar for at det blir brukt riktig, ellers kan man ikke ha det, sier hun til VG.

– Brukes det riktig nå da?

– Veldig mange har behov for sykmeldingene de får og så er det noen tilfeller der man kunne funnet andre og bedre løsninger enn sykmeldinger, blant annet tilrettelegging og forståelse på jobb.

Bilde av Marte Kvittum TangenMarte Kvittum Tangen

Leder i allmennlegeforeningen

VG har fått meldinger fra noen fastleger som opplever i større grad enn før at pasienter kommer til fastlegen med en anbefaling om sykemelding fra jordmor.

– Hvis noen har fått beskjed om å kontakte fastlegen for å få sykemelding på «bestilling», er det et dårlig utgangspunkt, svarer Tangen.

– Skjer det?

– Ja, det skjer, og ikke bare jordmødre og gravide. Det kan også være fra psykologer, fysioterapeuter eller andre. Det er et økende problem.

– Hvorfor er det et problem? 

– Det er en vurdering som er lagt til oss som leger. Jeg ønsker at de som vi samarbeider med også informerer pasientene om at du må snakke med legen din. Vi må tenke mer på det som en fellesskapsholdning. Det er sykdom som er inngangsporten. Når man er syk skal man få sykmelding, det er ikke rettighet til fri man kan utløse fordi man fortjener det. 

– Og det må vi snakke mer om. For hvis vi fortsetter sånn kan vi ikke ha det godet lenger.

Dobbel omsorgsbyrde

– Hvordan møter du en pasient som har fått en anbefaling fra jordmor da?

– Da er det dialog med den gravide og noen ganger er det også nyttig å snakke med jordmor sammen. Jeg får da gjenfortalt hva jordmor har sagt, og det er ikke alltid pasienten fremlegger det sånn jordmor har sagt det, det kan være tolkning av det jordmor har sagt. 

– Hvilket ansvar skal man som gravid selv ta?

– Man kan åpne opp og tenke at både jordmor og lege vil det beste for meg og jeg er åpen for å snakke om det for å finne de beste løsningene. Det verste er hvis man er fastlåst på at man skal ha sykmelding.

Høyere forventninger til livet

Kvittum har vært fastlege på Tynset i 20 år – og opplever at pasientene føler et større press i alle deler av livet:

– Jeg tror kanskje den største utfordringene er alle krav man har fått og hva man forventer av livet, og hvor vellykket og bra det skal være, og sånn var det ikke før. Jeg tror det at man kan bli veldig påvirket gjennom sosiale medier der man ser hvordan andre lever livet, har betydning.

– For 20-30 år siden var det ikke sånn at foreldre var forventet å stille opp på alle aktiviteter fem ganger i uken og hver helg. Og det er klart at det blir veldig slitsomt over tid. Og kvinner har større omsorgsbyrde totalt sett.

Et annet poeng, er at vi får barn senere – det gjør at det oftere blir en dobbel omsorgsbyrde, der du i den andre enden av graviditeten og småbarnslivet får syke foreldre du må passe på.

– At det blir en mismatch i periodene i livet, små barn og syke foreldrene. Og da er kanskje sykmelding det eneste tiltaket man kan gjøre for å klare det. Og mange har store utgifter med huslån og det å gå ned i stilling ikke er et reelt alternativ for mange.

– Men hvis man sykmelder seg der man burde gått ned i stilling – er ikke det utnyttelse av systemet?

– Ja, det kan man si. Men så er det også mitt inntrykk at de fleste pasienter er veldig ærlige, de fleste ønsker ikke å utnytte et system. Veldig mange er veldig pliktoppfyllende og noen ganger må jeg argumentere hardt for å få noen til å sykmelde.

Bilde av

Tips oss illustrasjon

Har du tips til oss?

Send oss informasjon, bilder eller video

Read Entire Article