Stort fokus på sikkerhet under OL: – Terrortrusselen har vært høy i mange år

1 month ago 30



Åpningsseremonien for de olympiske sommerlekene i Paris ble en suksess, selv om den ble imøtesett med stor spenning.

 Paul Childs / Reuters / NTB
POLITI: Frankrike har viet mange ressurser til å ta vare på sikkereheten rundt OL. Foto: Paul Childs / Reuters / NTB

Publisert 26.07.2024 22:57

Fredag gikk OLs åpningsseremoni i Paris av stabelen.

Det var første gang i de moderne olympiske lekers historie at åpningsseremonien ikke ble lagt til en idrettsarena. 

I år ble nemlig seremonien arrangert langsmed den seks kilometer lange elven Seinen. 

Det var det knytt stor spenning til.

Stort sikkerhetsfokus

300.000 mennesker var til stede på de ulike utsiktspunktene langs elva, eller fra omkringliggende bygninger. 

I tillegg til dem stod mer enn 50.000 politifolk klare til å ivareta sikkerheten under åpningsseremonien, sammen med soldater og private sikkerhetsvakter, ifølge Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin, skriver NTB. 

Årsaken til dette er blant annet en rekke tidligere hendelser som har funnet sted i Frankrike de siste årene. 

 Michael Reaves / Reuters / NTB
STYKER: Også Frankrikes militære ivaretar sikkerheten under arrangementet. Foto: Michael Reaves / Reuters / NTB

– Frankrike har hatt flere terrorhendelser de senere årene, og terrortrusselen har vært høy i mange år. Dette gjør at Frankrike har bygget opp et veldig sterkt sikkerhetsapparat for å unngå at slik terror skal skje igjen, forklarer Pernille Rieker, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) til TV 2. 

Rieker fortelle videre at trusselen er større nettopp på grunn av størrelsen på arrangementet. 

– Dette er et veldig stort arrangement som foregår i en by hvor det lever mange folk. På slike arrangement vil trusselnivået alltid være høyere, så sikkerhetsnivået er ikke noe høyere enn ellers. 

Spent internasjonal situasjon

En analyse skrevet av terrorforsker og fransk journalist Wassim Nasr, sammen med den norske forskeren Petter Nesser viser også at trusselbildet er stort mot Paris-lekene. 

– Det er ikke på grunn av bekymringer om at det kan skje noe, for trusselsituasjonen er ganske konstant i Paris. I denne byen er det alltid høy risiko for angrep og trusler, forklarer Wassim Nasr til Nettavisen.

 Universitetsforlaget
GODT BESKYTTET: Pernille Rieker, forsker ved NUPI, forteller at Frankrike har jobbet hardt for å sikre at ingenting skjer under OL. Foto: Universitetsforlaget

Samtidig, peker forskerne også på at betente situasjoner i verden som Ukraina- og Gazakonflikten kan være med på å øke faren for terror og sabotasje. 

– Det er nok dessverre tilfelle, og vi har allerede sett tilfeller med sabotasje mot transportsektoren. Men når det gjelder terrortrusselen, så er har den vært generell høy i lengre tid I Frankrike. Fokuset på sikkerhet vil derfor alltid være en prioritet, forklarer Rieker. 

Forutser flere situasjoner 

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Stabskolen peker derimot på flere ting, også utenfor Frankrike, som kan være en faktor til den høye sikkerheten. 

 – Det er flere scenarioer som gjør at sikkerheten er så høy. Blant annet Ukraina-krigen, hvor det kan tenkes at enkelte ikke vil at Frankrike eller president Macron ikke skal settes i et godt lys, forklarer han. 

 Kristin Grønning / TV 2
CYBERANGREP OG SABOTASJE: Tom Røseth forteller at Frankrike har jobbet mot flere ulike scenarioer som kan skje, og mener at situasjonen er godt sikret. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Han forteller videre at det allerede har vært uønskede handlinger i Frankrike, som også kan være grunnen det store sikkerhetsfokuset i hovedstaden. 

– Det var et sabotasje-angrep rundt togverket i Paris nå nylig, dette var intensjonelt men vi vet ikke hvem som utførte det. Slike ting, og cyberangrep er noe man antar at kommer gjennom sommerlekene. 

Ikke bekymret

Til tross for at faren er stor, er ikke ekspertene bekymret for tilskuere eller utøvere i Paris. 

– Selv om det er sannsynlig at noen har en intensjon og ønsker å utnytte situasjonen, er det svert lite sannsynlig at et vellykket terrorangrep vil skje, forteller Røseth. 

– Så tilskuerne trenger ikke være bekymret for den høye trusselen?

– Nei, det vil jeg ikke si. Franske sikkerhetstjenester har jobbet i lang tid for å sikre seg mot de alle fleste scenarioer, men ingenting er garantert, sier Røseth.

– Er det et sted det er trygt nå så vil jeg tenke at det er i Paris. Samtidig så kan man aldri beskytte seg 100 % mot terror. Men jeg er overbevist om at Frankrike har gjort det de kan for å unngå at slike hendelser finner sted, sier Rieker.

 Pierre-Philippe Marcou / AFP / NTB
KAN IKKE GARANTERE: Ekspertene forteller at det er svært lite sannsynlig at et terrorangrep vil skje, men kan ikke garantere at det ikke skjer. Foto: Pierre-Philippe Marcou / AFP / NTB

Norske styrker til Paris

Frankrike planlegger å ha en styrke på 35.000 politifolk til å patruljere regionen hver dag mens lekene pågår. Under åpningsseremonien langs Seinen er det satt inn 10.000 ekstra. 

I tillegg til de franske politistyrkene har en gruppe på over 40 land sendt til sammen rundt 1900 politifolk til Paris, inkludert Norge. 

Dette er første gang norsk politi bistår i en felles operasjon utenfor Norden.

Dykkere skal også søke gjennom elven Seinen med ekkolodd for å avdekke bomber og infiltratører. Samtidig blir alle bygninger med utsikt mot Seinen terrorsikret av franske myndigheter. 

Read Entire Article