Støre trakk frem dette bildet fra Akershus festning i 8.mai-talen: – Ble et ikon

3 hours ago 3



En storstilt medaljeseremoni, jagerfly i himmelen og kransenedleggelse var ingrediensene frigjøringsdagen ble markert på Akershus festning torsdag.

Statsminister Jonas Gahr Støre talte når frigjøringsdagen ble markert på Akershus Festning 8. mai. Foto: Terje Pedersen / NTB
  • NTB-Fredrik Moen Gabrielsen

Publisert: 08.05.2025 16:03

Kortversjonen

Markeringen fant sted på Festningsplassen torsdag ettermiddag, med konge og statsminister til stede.

På nøyaktig samme plass for 80 år siden sto fenrik Terje Rollem fra motstandsbevegelsen foran den tyske majoren Josef Nichterlein. De tyske okkupantene hadde tapt, krigen var over og kontrollen over Akershus festning skulle formelt skifte hender.

Statsminister Jonas Gahr Støre viet plass til dette i sin tale:

– Fotografiet, som ble knipset raskt og nærmest i skjul, ble et ikon.

– Ikke minst fordi Rollem stilte i noe som lignet et typisk godt norsk turantrekk, nikkers og selbustrømper. Ingen uniform, ingen distinksjoner å se, sa Støre.

– De tyske offiserene ble tydelig fornærmet over dette. Og situasjonen var jo noe spent, for å si det sånn. Nordmenn var i fredsrus.

Dette bildet ble ikonisk og skulle senere pryde veggen i mange hjem, som et minne om frigjøringen av Norge. Bildet viser hvordan Akershus festning ble overtatt av de norske hjemmestyrkene fra okkupantene. Terje Rollem (t.v.) overtar fra den tyske kommandanten Major Nichterlein og hans adjutant Hauptmann Hamel 11. mai 1945. Foto: Johannes Stage / NTB

Fortalte om møte med overlevende

Støre fortalte også om hvordan han og kronprins Haakon i januar i år deltok på 80-årsmarkeringen for frigjøringen av utryddelsesleiren Auschwitz.

Der møtte de den 97 år gamle jødiske kvinnen Chana Arberman. Hun ble født i Polen og bosatte seg senere i Trondheim.

– Hun er en av de få overlevende og i dag et av de siste tidsvitnene fra leiren der over én million ble myrdet. «Jeg skulle ønske at jeg hadde blitt kjendis for noe annet», sa hun lakonisk. 40 familiemedlemmer mistet hun der, sa Støre.

– Historieløst og uakseptabelt

Over 230 jødiske familier i Norge ble utslettet under annen verdenskrig. Støre trakk fram at flere av snublesteinene ble malt over for kort tid siden.

– Disse brosteinene med messingplater med navn og årstall, utenfor hus og hjem der norske jøder bodde, ble drevet ut fra, og senere drept. Malt over, brun-svart hærverk. Det er fryktelig trist, historieløst og uakseptabelt.

– Og i stor kontrast til det vi verner om: demokrati og toleranse – og at totalitære menneskefiendtlige regimer ikke skal få makten igjen.

– Og det er nettopp av respekt for menneskeverdet at vi sier at Israel har en folkerettslig plikt til å legge til rette for humanitær hjelp til den palestinske befolkningen i Gaza. Og at Hamas må frigi alle gislene. Lidelsene må ta slutt.

Read Entire Article