USA holdning gjør det vanskelig å få til en våpenhvile i Gaza, mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Publisert 15.04.2025 05:48
– Problemet har jo vært USAs holdning og de føringene USA legger i forhold til Israel for å få til en våpenhvile, der gisler kan settes fri og humanitær hjelp kan komme inn, sier Støre til NTB.
Mandag møtte Støre Italias statsminister Giorgia Meloni i Roma. Krigen i Midtøsten var én av flere saker de to diskuterte.
Uenige om ICC-arrestordre
Norge har anerkjent Palestina som stat, noe Italia ikke har gjort.
Norge har også lovet å etterkomme Den internasjonale straffedomstolens arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu dersom det skulle by seg en anledning, noe Italia ifølge Meloni ikke akter å gjøre.
Det kommer heller ikke Tyskland til å gjøre, og statsminister Friedrich Merz har til og med invitert Netanyahu på statsbesøk.
– Jeg er jo uenig i det. Jeg mener man skal respektere domstolens viktigste prinsipper, sier Støre.

Advarsler i ny rapport
Støre er dypt bekymret over Israels krigføring i Gaza, og både han og utenriksminister Espen Barth Eide gjentatte ganger fordømt det de kaller Israels overdrevne maktbruk.
– Det er nesten ikke mulig å beskrive hvor utsatt sivilbefolkningen, kvinner og barn og sårbare mennesker er i Gaza nå, understreker statsminister Støre.
FNs menneskerettskontor gir i en fersk rapport uttrykk for bekymring for at livsvilkårene til palestinerne i Gaza nå er så dårlige at de ikke lenger kan å eksistere som en gruppe der.
Vegrer seg for å kritisere Trump
– Når det gjelder behovet for å finne løsninger i Midtøsten, så er det et mål både Norge og Italia jo arbeider for. Italia har også nær kontakt med Jordan og har jo markert de samme klare standpunktene til det som skjer i Gaza, behovet for å komme inn med humanitær hjelp og frigjøre gisler, sier Støre.
Mens han ser på USAs uforbeholdne støtte til Israel som et problem, står Meloni i en vanskelig diplomatisk balansegang ettersom hun er en alliert av Donald Trump samtidig som hun er under press for å forsvare EU-landet Italias interesser.
Hun var dessuten den eneste europeiske lederen som deltok i Trumps innsettelse i januar og har vært forsiktig med å kritisere den amerikanske presidenten.