Solvang ut mot Aftenposten: – Ikke tro alt du leser i avisa

8 hours ago 2



Programleder Fredrik Solvang tar til Facebook for å forsvare tirsdagens «Debatten». Samtidig langer han ut mot Aftenposten.

 Thomas Traasdahl / Ritzau Scanpix / NTB
KRITISK: Fredrik Solvang sår tvil rundt en Aftenposten-sak om hvordan partileder Marielle Leraand endte opp på programmet hans «Debatten». Foto: Thomas Traasdahl / Ritzau Scanpix / NTB

Publisert 21.05.2025 13:26 Sist oppdatert nå

Saken oppdateres.

Tirsdag kunne NRK på «Debatten» avsløre hvem som sto bak pengedonasjonen til det nye, og nå mye omtalte, partiet Fred og rettferdighet (For).

Bakgrunnen for det aktuelle programmet var partiets massive kampanje, som ble lansert dager i forveien, og som ifølge VG minst skal ha kostet minst 1,4 millioner. 

Kampanjen førte til spekulasjoner om hvem som kunne stå bak finansieringen.

Partileder Marielle Leraand i det nystartede partiet stilte opp på tirsdagsversjonen av «Debatten».

Men det gjorde hun etter at NRK og «Debatten»-redaksjonen gikk med på et krav hun og partiet hadde, nemlig at hun skulle få snakke om partiets hovedsaker, og at fokus ikke skulle være på pengegaven. 

Dette bekreftet også Solvang overfor Aftenposten

I den samme saken hevdet Leraand at hun hadde forhandlet om deltakelsen med NRK, og at partene ble enige om at det var en forutsetning at partiet fikk debattere politikken sin, men at hun da også ville avsløre hvem som sto bak pengene.

Solvang: – Får løfte

Onsdag tar Solvang til Facebook, hvor han går hardt ut mot Aftenposten-artikkelen der Leraand kommer med disse påstandene. 

Han mener at avisen overvinkler det hele ved at de insinuerer at det er en avtale mellom partene. 

– Ideelt sett skulle jeg ønske at Leraand uten omsvøp og betingelser, hadde sagt «ja, jeg kommer uansett hva temaet skulle være», skriver Solvang, før han fortsetter:

– Men absolutt alle vi inviterer til Debatten har en agenda og stiller i mer eller mindre grad betingelser, og i dette tilfellet var redaksjonen og Leraand enige om at dette var den riktige diskusjonen å ta.

Solvang skriver at han tok kontakt med Leraand søndag kveld og inviterer henne til programmet. Dagen etter er det ifølge Solvang klart at hun ønsker det, mot at hun altså får snakke om partiets politikk. 

– I tillegg får vi et løfte fra Leraand om at hun vil avsløre hvem giveren er, skriver Solvang.

– Passet godt

Ifølge programlederen oppstår det da «et lite dilemma» for redaksjonen, nemlig:

– Om vi i tilstrekkelig grad vil kunne kontrollere at opplysningene hun gir, er riktige all den tid det skjer på direkten. Den viktigste vurderingen vår, som gjorde at vi falt ned på å la henne si det på direkten, var at det ville vært veldig dumt av henne å ikke snakke sant. 

– Tidspunktet for avsløringen i sendingen passet oss godt, jeg tror en tidligere avsløring vill ført til mye større fokus på pengene og ikke uenigheten om synet på Russland. 

Videre skriver Solvang at redaksjonen jobbet «helt journalistisk ordinært» fra mandag morgen og gikk gjennom Leraands og partifelle Glenn Diesens påstander. Han skriver også at de snakket med «en rekke kilder og ender med det vi mener er et kvalifisert panel».

– Ikke tro alt i avisa

Slik jobber de, sier Solvang, foran enhver «Debatten» – de kartlegger så godt de klarer hva debattantene vil si, for deretter å innhente imøtegåelse fra motparten. Det skal sørge for en «så stor grad av redaksjonell kontroll som mulig», skriver Solvang, før han legger til:

– Så du må ikke tro alt du leser i avisa. Aftenposten har fremmet en påstand om at dette var en byttehandel, det gir en god tittel og får mange til å hamre løs på tastaturet, men beklageligvis kan jeg avkrefte mystikken.

Mannen bak pengedonasjonen til For, viste seg å være milliardær Atle Berge. Han har klare koblinger til Russland, hvor han driver forretninger. 

– Ja jeg har gitt og skal gi ytterligere beløp til partiet For, det et kjempeflott initiativ og det trengs. Det er totalt snakk om millionbeløp og det kan bli mer, bekreftet Berge selv overfor TV 2 tirsdag.

En Facebook-profil som skal være hans, har også skrevet at norsk bilhjelp til Ukraina er «gode bombemål». 

I 2024 fikk Berge også kritikk for sin økonomiske støtte til et russisk barnehjem som blant andre huser foreldreløse fra den russisk-okkuperte delen av Ukraina, ifølge Aftenposten.

Read Entire Article