Europeiske ledere forbereder seg på raske endringer i Ukraina når Donald Trump blir USAs president om fem uker. Men statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at norske soldater kan bli sendt til Ukraina.
rapporterer fra Bergen Mandag 16. desember kl. 13:31Søndag kveld og mandag formiddag har Støre hatt samtaler med Storbritannias statsminister Keir Starmer i Bergen. De har besøkt marinebasen i Haakonsvern, og Equinors anlegg som skal ta imot CO2 i Øygarden for lagring i Nordsjøen.
Men de har også snakket om mulige sikkerhetsgarantier for Ukraina i tilfelle det blir en våpenhvile eller en fredsavtale mellom Russland og Ukraina hvis Trump leverer på løftene om en rask slutt på krigen.
– Det er riktig at det foregår en diskusjon om hva som kan være den beste støtten til Ukraina. til det som kan bli forhandlinger. Men Ukraina må definere betingelsene. Og være best mulig i stand til å møte en slik situasjon med styrke, sier Støre.
På spørsmål om Støre-regjeringen vurderer å delta i en mulig fredsstyrke, svarer statsministeren kontant:
– Det er ikke aktuelt for Norge i dag å ha militære inne i Ukraina, sier Støre.
Høyeste prioritet
– Jeg vil ikke foregripe hva slags sikkerhetsgarantier Ukraina kan få, så lenge det ikke foreligger noen avtale, legger han til.
Den britiske statsministeren sier til VG at å sette Ukraina i stand til å styrke sin egen posisjon, er aller første prioritet akkurat nå:
– Vi vet ikke sikkert om det blir eller ikke blir fredsforhandlinger. Derfor har det vært vårt syn lenge at den viktigste våre land kan gjøre nå, er å styrke Ukraina maksimalt, øke vår finansielle støtte, stramme til sanksjonene mot Russland, og sikre at den treningen som både vi og Norge leder, setter Ukraina i en best mulig posisjon, sier Starmer.
Han bekrefter at Storbritannia deltar i samtaler mellom europeiske land om veien videre for Ukraina, men advarer mot å fokusere for sterkt på en rask avslutning av krigen:
– Det vil være et en stor feil å ta øynene vekk fra dette hovedsporet som er å støtte Ukraina maksimalt nå. Dette har jeg snakket med Jonas om, både søndag kveld og mandag morgen, sier Starmer.
Snakket med Trump
Både Starmer og Støre har i høst vært i direkte kontakt med den nye amerikanske presidenten Donald Trump.
Støre hadde en telefonsamtale med Trump etter valgseieren.
Starmer sier at han spiste middag med Donald Trump i New York for noen måneder siden. De snakket sammen i noen timer, også om Ukraina.
- Vi må fortsette å si det som det er: At russisk aggresjon må opphøre, og at Ukraina må stå sterkest mulig inn i fremtidige forhandlinger, sier Starmer.
Støre sier at han opplevde Trump som lyttende i deres samtale:
– Vår beskjed må være at jo tidligere amerikanerne kan legge sin strategi og tilnærming, desto bedre. For det vil bringe klarhet i hvordan de stiller seg, og hva som vil skje videre, sier Støre.