– Hver morgen får barna ei julekule hver som de kan henge på treet. Det er nesten så vi kjenner ungene ut fra hvilken kule de velger, og hvor på treet den henger, sier Marita Myrvold Sæther.
På Krisesenteret i Salten lyser juletreet opp i stua. For et halvt år siden fikk de nye lokaler.
De forventet en rolig innkjøringsfase i det nye huset. Men på lik linje med de fleste krisesentrene rundt om i landet, opplever også Krisesenteret i Salten en økning i bruken.
– Vi har aldri hatt så stor pågang som nå. Det har vært fullt hus fra start, og det voldsomme trykket hadde vi ikke sett for oss, sier Aina Karlsen.
Og aldri før har de hatt så mange barn boende i huset, sammen med en forelder som trenger hjelp.
– På det meste har vi hatt 16 barn her samtidig, sier Marita Myrvold Sæther.
– Hva skyldes den utviklingen?
– Jeg tror ikke det er én spesiell årsak, men når vi nå har større kapasitet, så blir det automatisk flere barn boende her. Samtidig kan det være utfordrende å være foreldre sammen, som kan føre til at mange uenigheter og konflikter eskalerer. Mange av dem som kommer til oss gjør det fordi de ønsker å verne barna, ikke først og fremst seg selv.
For mange barn kan det være forvirrende å komme til et krisesenter.
– En annerledes jul
– Det er viktig for oss at de får ro, og får svar på en del av spørsmålene sine, sier Sæther.
– Barn er individuelle. Noen kan være trist og lei seg, noen er oppgiret og spente, mens andre er sinte og frustrerte, og forstår ikke helt hva de skal. Da gjelder det å forklare dem at det er en del ting voksne må finne ut av før de går videre.
Og julen gir de ansatte på krisesentrene andre arbeidsoppgaver enn vanlig med så mange barn i huset.
– Vi prøver å gi dem en så fin jul som mulig. Blant annet planlegger vi en del aktiviteter, både ute og inne, vi planlegger middager og fellesfrokoster, sier Sæther.
– Jeg tror det er en annerledes jul for dem som er her i år, men jeg tror også de tar med seg mange fine minner. Og når det er mange barn her, så skapes det også nye vennskap, sier hun.
En del av barna risikerer å måtte bli værende på Krisesenteret en god stund.
Flyttet for seg selv
Det kan de tre kollegaene i Salten bekrefte. De kjenner på at de legger bak seg et travelt år, preget av flere partnerdrap og nære relasjoner over hele landet.
– Det er noe vi tenker mye på, for det er konsekvensen hvis volden går for langt. Vi møter mange kompliserte saker, og det gjelder ikke bare i julen, forklarer Marita Myrvold Sæther.
En av de som har fått hjelp er «Susan», ei dame i slutten 30-årene. Hun møter NRK denne formiddagen i lokalet til Krisesenteret, der hun bodde fast i over to år.
– Jeg var veldig stresset, redd og alene da jeg kom hit. Jeg trengte hjelp til alt, både forstå hvordan jeg skulle ta buss og gå på butikken.
«Susan» kunne bare noen få ord norsk da hun kom fra Østlandet til Bodø, men har lært seg språket med god hjelp. Nylig flyttet hun for seg selv.
– Jeg har flyttet i egen leilighet og fått med praksis i en kreativ jobb. Jeg får fortsatt hjelp, men nå føler jeg meg trygg. De har blitt min familie, og det kan jeg ikke vise nok takknemlighet for.
Aina Karlsen tror ikke behovet for hjelp vil minske i tiden som kommer. Når Krisesenteret i Salten går inn i jula, er det med bare ett ledig rom.
– Vi merker trykket selv fysisk på kroppen
– Dette er og blir vår nye hverdag, sier Karlsen.
Derfor jobber de seg med å finne andre løsninger hvis flere trenger hjelp.
– Vi samarbeider med hele landet, og støtter oss på hverandre. Ingen vil bli møtt med stengt dør, og det finnes alltid ei løsning, sier kollega Lina Charlotte Sand.
– Vi merker trykket selv fysisk på kroppen, vi jobber hardt. Men det gir meg veldig mye å hjelpe mennesker i nød, sier Aina Karlsen.
Publisert 28.12.2024, kl. 11.19