I Moldova er det innført unntakstilstand og folk har fått beskjed om at de må spare strøm.
Publisert: 01.01.2025 12:04
Kortversjonen
- Ukraina fornyer ikke transittavtalen med Gazprom, noe som har ført til at gassen har sluttet å strømme til Europa gjennom den ukrainske rørledningen.
- Flere europeiske land, inkludert Slovakia og Ungarn, er fortsatt avhengige av gass fra Russland via andre rørledninger.
- Moldova har innført unntakstilstand og lansert en kampanje for å oppfordre folk til å spare strøm etter stansen.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Gassrørledningen gjennom Ukraina ble bygget i Sovjet-tiden, og har forsynt Europa med russisk gass i nesten 60 år. Men onsdag morgen var det slutt.
Da annonserte det russiske gasselskapet Gazprom at gassen hadde sluttet å strømme.
Det skjer fordi Ukraina har latt være å fornye avtalen som tillot at gassen ble transportert over deres territorium, skriver The New York Times.
Ukraina-rørledningen var den siste gjenværende hovedtransportåren fra Russland til europeiske markeder, etter at Nord Stream-rørledningen ble ødelagt av sabotasje i 2022 og en rørledning gjennom Belarus til Polen er stengt tidligere.
«En viktig geopolitisk endring», sier gassmarkedsanalytikeren Tom Marzec-Manser til The Guardian. Han viser til at flere land i Øst-Europa nå må finne andre gasskilder.
Fortsatt avhengig av russisk gass
Før fullskalainvasjonen av Ukraina i 2022, fikk Europa 40–45 prosent av gassen sin fra Russland. Siden er importen redusert kraftig, noe Norge, Qatar og USA har tjent gode penger på. De siste årene har det derfor ikke gått like mye gass gjennom Ukraina-rørledningen som før.
Men fortsatt er flere europeiske land avhengige av russisk gass. Det gjelder blant annet Østerrike, Ungarn, Slovakia og flere land på Balkan.
Russland fortsetter å eksportere gass via rørledningen TurkStream, som går under Svartehavet og når land i den europeiske delen av Tyrkia. Noe av denne gassen går videre til EU-land.
Men for noen av landene som er avhengige av russisk gass, kan situasjonen bli utfordrende.
Unntakstilstand i Moldova
Mest utsatt er det lille østeuropeiske landet Moldova, ifølge The New York Times. I desember innførte myndighetene unntakstilstand i 60 dager, fordi man fryktet at stans i gassforsyningen gjennom Ukraina ville sette landets hovedenergikilde i fare. Denne hovedkilden er et gasskraftverk i utbryterrepublikken Transnistria, som i praksis er kontrollert av Russland.
Utdanningsdepartementet i landet har pålagt alle skoler i landet å innføre energisparingstiltak, melder det nasjonale nyhetsbyrået i landet Moldpres. I tillegg er det lansert nasjonal informasjonskampanje for å få folk til å spare strøm.
Har truet med gjengjeldelse
Slovakia og Ungarn har tidligere truet med gjengjeldelse, dersom Ukraina stenger sin gassrørledning.
Statsminister Robert Fico i Slovakia har antydet at han vil stenge for nødleveranser av strøm til Ukraina etter 1. januar dersom man ikke kommer til enighet, ifølge Deutsche Welle.
Mens Ungarns statsminister Victor Orban har foreslått å løse problemet ved at landet kjøper gassen før den sendes gjennom Ukraina. På den måten ville det være ungarsk gass og ikke russisk gass som sendes gjennom rørledningen.
Landene er ikke kommet til enighet med Ukraina om noen løsning, skriver Politico.
Ukraina kan selv få problemer med å dekke sitt energibehov etter stengningen, og kan bli nødt til å importere gass fra EU, ifølge det Internasjonale Energibyrået IEA.