Stjeler luksusklokker verdt hundretusener

2 hours ago 2



– Jeg har hele livet sagt at «hvordan kan man være så dum at man blir frastjålet en klokke?» Nå vet jeg det, sier Jan Erik Skaar til TV 2. 

Siste helg i september dro han til Oslo på jobbreise sammen med to kolleger. Etter å ha spist middag på ute på byen tok de taxi til hotellet de bodde på, i nærheten av Karl Johans gate.

 Fride Sørensen / TV 2
FORNÆRMET: Jan Erik Skaar opplevde nylig å bli frastjålet en Rolex-klokke verdt 250.000 kroner uten at han merket det. Tyveriet skjedde midt i Oslo sentrum. Foto: Fride Sørensen / TV 2

– Plutselig kom en eldre dame løpende mot oss. Vi trodde først det hadde hendt noe, men etter hvert kom det enda noen kvinner til, sier Skaar. 

– De dro i oss og sa de ville ha oss med på nachspiel, sier han. 

Profesjonelle tyver

Først da Skaar kom tilbake på hotellet, merket han at klokken hans var borte. Han forstod raskt at det sannsynligvis var kvinnene de møtte, som hadde tatt den. 

– De var utrolig profesjonelle. Jeg merket det ikke i det hele tatt. Jeg synes ofte det kan være vanskelig å ta av meg klokken selv, så hun må ha vært vanvittig dyktig, sier Skaar.

Klokken som ble stjålet, var en Rolex GMT med kallenavnet «Batman».

Modellen produseres ikke lenger og er svært ettertraktet i klokkemiljøet og blant samlere.

 Mathias Moen / TV 2
VERDIFULL: Klokken Skaar ble frastjålet, er en Rolex GMT med kallenavnet «Batman». Foto: Mathias Moen / TV 2

Går etter menn

TV 2 har snakket med flere menn som har opplevd lignende episoder den siste tiden. 

Felles for dem alle er at de har vært på byen og blitt frastjålet luksusklokker til flere hundre tusen kroner. 

En av dem er Jørn (60), som ikke ønsker at hans etternavn skal omtales i denne saken.

En torsdag i starten av oktober, rundt midnatt, tok han og en kollega taxi fra Aker Brygge til hotellet de bodde på i krysset Karl Johans gate og Dronningens gate.

– Et mysterium

Da de gikk ut av taxien, ble de møtt av flere kvinner. 

– Vi ble nærmest «overfalt» av en gjeng med damer som kom med aktive tilnærmelser og skapte mye «røre», sier Jørn til TV 2. 

– Vi var overhodet ikke interessert i kvinnene, og fikk jaget dem av gårde, sier han. 

Like etter at kvinnene forlot stedet, forstod Jørn hva som hadde skjedd. Han oppdaget at klokken hans var borte. 

Klokken er en Rolex Yacht Master i både stål og gull. Ifølge nettsiden Chrono24.com er verdien opp mot 190.000 kroner.

 Privat
STJÅLET: Det var denne klokken Jørn ble frastjålet. Foto: Privat

– Det er for meg et mysterium hvordan de klarte dette, men de var åpenbart godt trente og proffe tyver med en utpreget fingerferdighet, sier Jørn.

Mange saker

Politiinspektør Gard Busterud ved Oslo politidistrikt bekrefter at de har sett mange lignende saker i det siste. 

– Det er organiserte nettverk som gjerne plukker ut personer som de anser som sårbare. Gjerne folk som er beruset på nattetid, sier Busterud til TV 2. 

 – De er svært dyktige til å identifisere verdigjenstander. De jobber gjerne i team og omringer folk eller distraherer de fornærmede. Slik at de lett kan bortta disse gjenstandene, sier han.

 Erlend A. Sørbø / TV 2
SER MØNSTER: Politiinspektør Gard Busterud i Oslo politidistrikt bekrefter at politiet får mange saker som går på lommetyveri i Oslo. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

Overvåkingsbilder

Jan Erik Skaar dro tilbake til åstedet dagen etter. Der tok han blant annet bilder av flere overvåkingskameraer som muligens kunne ha fanget gjerningspersonen. 

Han leverte bildene sammen med anmeldelsen til politiet – akkurat slik politiet oppfordrer til. 

Likevel ble begge disse to sakene henlagt av politiet. 

– De to sakene er begge henlagt på bakgrunn av at vi ikke har nok informasjon om gjerningspersonene, sier Busterud til TV 2. 

– Fikk disse sakene i det hele tatt tildelt en etterforsker? 

– De fikk ikke noen etterforsker, svarer Busterud.

 Petter Sørum -Johansen / TV 2
OVERVÅKNINGSKAMERA: Dette overvåkningskameraet kan ha fanget gjerningspersonen som tok Rolex-klokken til Jan Erik Skaar. Til tross for at Skaar tipset politiet om kameraet, og til og med la ved bilde av det i anmeldelsen, ble overvåkingsmaterialet aldri hentet inn av politiet. Foto: Petter Sørum -Johansen / TV 2

– Er det hentet inn overvåkingsmateriale fra området? 

– Nei, det er det ikke. Det har sammenheng med at anmeldelsen har kommet inn seint etter hendelsen har funnet sted, og at det da er svært lite sannsynlig at vi greier å få tak i de menneskene det her gjelder, forklarer Busterud. 

Skuffet

De andre sakene TV 2 kjenner til, er også henlagt.

Heller ikke i de sakene ble det tildelt en etterforsker. 

Jan Erik Skaar hadde forsikring på sin Rolex, men er skuffet over hvor lite politiet gjør i slike saker. 

 Fride Sørensen / TV 2
TOM ESKE: Jan Erik Skaar sitter kun igjen med en tom eske etter at han opplevde å bli frastjelt en Rolex-klokke verdt 200.000 kroner. Politiet henla saken. Foto: Fride Sørensen / TV 2

– Det syns jeg er helt krise. Vi går tilbake, tar bilder og legger det som vedlegg til anmeldelsen. Alt de trenger å gjøre er å ta en telefon så ville de visst hvem det var, sier en skuffet Skaar og viser frem en tom Rolex-boks. 

Read Entire Article