Stenger Raumabanen ut august: – Det er fare for nye ras

21 hours ago 2



Lørdag gikk et større jordras i Romsdalen. Det gjør at Raumabanen holdes stengt ut august.

Raset gikk over Raumabanen på to ulike steder. Foto: Jens Indergård / Jens Indergård

Oppdatert mandag 21. juli kl. 20:01

Både E136 og Raumabanen ble stengt som følge av et større jordras lørdag kveld. Europaveien åpnet igjen søndag ettermiddag.

Raumabanen vil derimot holdes stengt i en lengre periode. Det opplyser pressevakt i Bane Nor Harry Korslund til VG mandag.

 Jens Indergård / Jens IndergårdRaset startet langt oppe i fjellsiden. Foto: Jens Indergård / Jens Indergård

– Åpning den 31. august er det som foreløpig gjelder og det tar med alle mulige forbehold. Det kan bli endringer i prognosen. Det kan bli lengre og det kan bli kortere. At vi setter et fast tidspunkt er viktig for forutsigbarheten til togselskapene slik at de kan planlegge for en lengre horisont, sier han.

Fortsatt rasfare

Leder for seksjon geoteknikk i Bane Nor Kjetil Brattlien har vært på befaring i området søndag.

Han forteller at det lørdag kveld gikk en veldig kraftig regnbyge som førte til at løsnet et stort jord-, stein- og flomskred.

– Dette skredet kom fra høyt over jernbanen, gikk ned i en renne og traff jernbane på to steder, før den gikk videre ned og over Europaveien.

Raumabenen går i en sløyfe som gjorde at den ble tatt på to steder. Foto: Jens Indergård / Jens Indergård

Brattlien forteller til VG at sporet er skylt vekk på to steder og at det er krevende arbeid å få sporet opp å gå igjen.

– Det er veldig bratt terreng, så det er tidkrevende å bygge det opp igjen. I tillegg må vi sikre rasområdet, da det er store steiner og løsmasse som kan komme ned når det begynner å regne igjen. Det er fare for nye ras, sier han.

Blir et prosjekt

Raumabanen går mellom Dombås i Innlandet og Åndalsnes i Møre og Romsdal. Harry Korslund understreker at de ønsker å få den åpnet så fort det lar seg gjøre.

– Det vil ta tid å få full oversikt over omfanget og utbedring. Behovet for tiltak der oppe er stort og det er allerede besluttet at det blir videreført som et prosjekt.

 Jens Indergård / Jens IndergårdFoto: Jens Indergård / Jens Indergård

– Hva innebærer dette?

– Det betyr at sikring, utretting og arbeid blir opprettet som prosjekt for å få hanket inn ressurser og fagpersonell på alle områder og for å løse det best mulig. Det gjelder både jernbaneteknikk, men også tradisjonell bygg og konstruksjon, som betong. Det er så klart geologer inne i bildet her også, sier han.

Tips oss illustrasjon

Har du tips til oss?

Send oss informasjon, bilder eller video

Read Entire Article