Stenger grensen for russiske turister til Norge

3 weeks ago 18



Bare russiske borgere med helt spesielle behov vil nå få slippe inn i Norge. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) varsler en betydelig innstramning på grensen.

GRENSEN TIL RUSSLAND: Justisminister Emilie Enger Mehl vil stoppe all turisttrafikk fra Russland til Norge. Foto: Mattis Sandblad / VG
  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
torsdag 23. mai kl. 07:00

– Russiske borgere som har Schengen-visum med turisme eller såkalt ikke-essensielle reiser som formål, vil ikke lenger kunne reise inn i Norge, sier justisministeren til VG.

– De vil bli bortvist hvis de forsøker å reise inn over grensen. Det gjelder både på Storskog grensestasjon, og ved Norges yttergrense for øvrig, legger hun til.

De nye innstramningene vil gjelde fra onsdag 29. mai. Norge følger dermed opp en praksis som mange andre Schengen-land har innført på sine yttergrenser.

TURIST-STOPP: Justisminister Emilie Enger Mehl var i Stortingets spørretime onsdag. I dag kommer noe regler for russere som vil besøke Norge. Foto: Heiko Junge / NTB

Hvorfor strammer regjeringen inn nå?

– Det nærmer seg sommer. Og da passer det å gjøre en ny innstramming som rammer turister fra Russland, fordi vi ikke ønsker at denne gruppen skal ha adgang til Norge, sier Mehl.

– Og så er det jo en reaksjon og en innstramming som følge av den brutale krigen i Ukraina, sier hun.

I mai 2022 ble den norske visumpraksisen strammet kraftig inn. Siden har det vært så og si umulig for russiske borgere å få turistvisum til Norge. Men grensen mellom Norge og Russland er også Schengens yttergrense, og praksis mellom Schengen-landene har vært ulik.

– Den innstrammingen vi gjør nå, rammer i hovedsak de som har et visum for flere reiser eller med lang varighet, eller de som har fått visum utstedt av andre land, sier Mehl.

Minimal trafikk

Hun sier at trafikken over grensen på Storskog i Sør-Varanger kommune har vært minimal den siste tiden, men at politiet og Forsvaret følger godt med på trafikken. Etter at Norge nektet å slippe russisk-registrerte personbiler å kjøre inn i Norge, bremset trafikken ytterligere.

Men ingen regler uten noen unntak:

– De som har fått et Schengen-visum utstedt av Norge etter 30. mai 2022, og som fortsatt er gyldig, kan reise inn - men det gjelder et veldig lite antall. Så er det en åpning for de som skal besøke foreldre, ektefelle, samboer eller barn i Norge. Men besøkende til fjernere slektninger får ikke innreisetillatelse heretter, forklarer Mehl.

Så er det ytterligere noen unntak for diplomater og deres familier, for personer som bor eller arbeider på Svalbard, og for de som er invitert av norske myndigheter.

Russere med grenseboerbevis kan fortsatt reise inn til Norge.

STORSKOG: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum besøkte grensestasjonen mot Russland i fjor sommer. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Følger ikke Finland

Finland er i ferd med å innføre nye regler om å nekte å ta imot asylsøknader fra folk som reiser inn fra Russland. Bakgrunnen er store grupper av asylsøkere som har fått ta seg fram til grensen på sykkel.

Mehl vil foreløpig ikke innføre slike tiltak:

– Finland har opplevd det de ser på som styrt migrasjon. Og det er jo en trussel som også kan ramme Norge. Derfor er det viktig for Sp-Ap regjeringen å ha en svært lav terskel for å eventuelt stenge grensen eller stramme inn dersom vi skulle bli utsatt for det samme. Men vi har ikke sett det samme på Storskog som Finland har opplevd, sier hun.

Read Entire Article