Stein Lier-Hansen tiltalt for grov korrupsjon og grovt økonomisk utroskap

2 weeks ago 26



Stein Lier-Hansen (69) er tiltalt for grov korrupsjon og grov økonomisk utroskap.

Tidligere Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen stiller seg uforstående til anklagen om korrupsjon. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Økokrim mener Lier Hansen har begått grov økonomisk utroskap mot Norsk Industri ved å påføre organisasjonen urettmessige kostnader med om lag 10,6 millioner kroner.

Pengene ble brukt på jakt, hytter, fiske, sjøfly og restaurantbesøk i perioden 2016 til 2023 og skulle ikke vært belastet arbeidsgiveren, ifølge tiltalen.

Økokrim mistenker også at en betydelig del av utgiftene gikk til å betale fiktive fakturaer.

De åpnet etterforskning mot Lier-Hansen i kjølvannet av flere avsløringer i E24 i fjor.

Les også

Norsk Industri om Lier-Hansen-tiltalen: – En alvorlig dag

Lier-Hansen skal ifølge tiltalen ha sørget for at selskapet til personen han mottok pengene fra, var i et leverandørforhold til Norsk Industri.

Mannen skal ha betalt Lier-Hansens kredittkortregninger med over 820.000 kroner, overført 683.600 kroner til Lier-Hansens bankkonti, samt dekket den tidligere Norsk Industri-direktørens private utgifter med 447.249 kroner.

I samme periode skal mannens selskap ha fakturert og fått utbetalt 4,25 millioner kroner fra Norsk Industri. Mannen som drev selskapet døde i 2020.

Uforstående

– Lier-Hansen ba i februar (i fjor, red. anm) om at Økokrim skulle undersøke saken. Han har hele tiden vært åpen om at det kan være ting han må stå til rette for. Vi skal nå gå nøye gjennom anklagene og vurdere hvordan han stiller seg til disse, sier forsvarer Petter Mandt til E24.

Mandt presiserer at Lier-Hansen stiller seg uforstående til anklagen om korrupsjon.

Førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim er påtaleansvarlig i saken. Han sier til E24 at saken er særlig alvorlig særlig med tanke på Lier-Hansens posisjon som administrerende direktør i Norsk Industri, som er en viktig aktør i det norske samfunnet.

Økokrim: Fikk penger fra leverandør

Den tidligere Norsk Industri-direktøren er også tiltalt for grov korrupsjon. Økokrim mener at Lier-Hansen, fra mai 2014 til juli 2020, mottok 1,9 millioner kroner fra en person som har fakturert Norsk Industri for cirka fire millioner kroner.

– Vi mener det er avdekket systematiske tillitsbrudd over lang tid ved at hovedtiltalte har påført arbeidsgiver store urettmessige kostnader, og at han i tillegg har beriket seg selv, sier Thorsen til E24.

Som mangeårig direktør i Norsk Industri var Lier-Hansen en av de mektigste lederne i norsk næringsliv og sentral i lønnsoppgjørene. Norsk Industri har 3000 medlemsbedrifter og er det største forbundet i arbeidsgiverforeningen NHO.

Fikk sjøfly-penger hyttenabo

E24 har tidligere skrevet hvordan Lier-Hansen, mens han var direktør, lot Norsk Industri dekke over ti millioner kroner til jakt, fiske fra 2015 til 2023.

Lier-Hansen sørget i flere år for at Norsk Industri leide to jaktterreng med hytter på Hardangervidda. Der drev han lobbyarbeid og jaktet med venner og familie.

Gjester ble fløyet inn og ut med sjøfly på arbeidsgiverens regning.

Hytta Norsk Industri leide ved Dargesjå har plass til seks personer, har enkel standard og jaktterreng. Bildet er fra 2013. Foto: Privat

E24 avslørte også hvordan Lier-Hansen fikk betalt flere hundre tusen kroner til sin egen bankkonto av en hyttenabo for turer med sjøfly, til tross for at Norsk Industri betalte flyselskapet for de samme turene.

Lier-Hansen har ikke svart E24 på hva han gjorde med pengene han mottok.

Ifølge tiltalen er rett over 2,2 millioner kroner for sjøfly fakturert Norsk Industri feilaktig. Det dreier seg om turer av privat karakter, samt flygninger for hyttenabo Sverre Skogen. Skogen har betalt 759.000 kroner til Lier-Hansen. Ifølge tiltalen har Lier-Hansen beholdt pengene selv.

Les alle sakene om Norsk Industris jaktavtale

Jaktkompiser tiltalt

I tillegg til Lier-Hansen, er to bekjente av den tidligere Norsk Industri-direktøren tiltalt i saken – en jaktkompis i 70-årene fra Midt-Norge og en mann i 60-årene fra Østlandet.

De to er tiltalt for å ha medvirket til grov økonomisk utroskap ved at de har sendt fiktive fakturaer til Norsk Industri for henholdsvis rett over 1,8 millioner kroner og 2 millioner kroner.

Mannen i 70-årene er også tiltalt for grov hvitvasking av rett over 1,8 millioner kroner ved å ha overført beløpet til Stein Lier-Hansen. Mannens forsvarer, Kristina Jørgensen, skriver i en tekstmelding til E24 at hennes klient nekter straffskyld.

Begge har nektet straffskyld da de ble siktet for grovt bedrageri. Mannen i 60-årenes forsvarer, John Christian Elden, har foreløpig ikke besvart E24s henvendelse

Godkjente utgiftene

Lier-Hansen sluttet i stillingen i slutten av 2023, etter at styret i Norsk Industri ble orientert om store utgifter på organisasjonens regning.

Norsk Industri har tidligere opplyst at pengene på jakt, fiske og sjøfly fra 2015 til 2023 ble brukt i forbindelse med det organisasjonen kalte «relasjonsaktiviteter».

Styreleder Ståle Kyllingstad i Norsk Industri har bekreftet at disse utgiftene ble godkjent uten innvendinger.

Styreleder i Norsk Industri, Ståle Kyllingstad. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / Skjalg Vold
 Lier-Hansen representerte arbeidsgiversiden i forhandlingene om lønningene i frontfaget, som setter rammene for lønnsoppgjøret i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Avsluttet egne undersøkelser

Norsk Industri hyret inn konsulentselskapet PWC og advokatfirmaet Bahr til å granske saken internt høsten 2023.

Rapportene er ikke delt med offentligheten, men Norsk Industri har hevdet det ikke ble avdekket noen straffbare forhold og de dermed lot være å gå med til politiet med saken.

Granskningen endte likevel med at Lier-Hansen skrev under en sluttavtale som halverte etterlønnen hans fra Norsk Industri til rundt 1,5 millioner kroner.

Han beholdt firmabilen til 1,9 millioner kroner i ytterligere et halvt år.

I en pressemelding få dager før det ble kjent at Økokrim åpnet etterforskning i mars i fjor, skrev Norsk Industri at medieomtalen og nye tips hadde avdekket forhold av «en helt annen karakter» enn da de selv gransket saken noen måneder tidligere.

Read Entire Article