Når du staver et ord feil, får du gjerne se en bølgete liten rød strek under det gale ordet. Om det er en epost eller i Word du skriver, får du et lite hint om at ordet er galt.
I hvert fall om du skriver bokmål. Og ikke bruker programvare fra Google. Selskapet tilbyr nemlig stavekontroll på nynorsk for den store gruppa av skoler som har valgt Google-PC-er for elevene. Men nå rapporterer Språkrådet at stavekontrollen norske nynorsk-elever må bruke er stappfull av feil.
Klær er ikke nynorsk. Heller ikke ødeleggelsane. Det er ikke greit å skrive «urin prøve» i to ord. Men Googles nye norske stavekontroll synes alt dette er greit.
– Det er rett og slett så dårlig at det nesten ikke går an å sette ord på, sier Åse Wetås, direktør i Språkrådet.
Rådet har gått Googles stavekontroll nøye etter i sømmene. Og resultatet er nedslående.
– Produktene er for dårlige, og særlig dårlige på nynorsk, sier Wetås.
Tre av fire feil ble ikke oppdaget
I juni i år kunne NRK melde at Google endelig tilbyr nynorsk stavekontroll i skoleprogramvaren Workspace for Education. Mange norske skoleelever bruker nemlig Google-PC-er i undervisninga. Og da sier opplæringsloven at stavekontroll skal være tilgjengelig både på bokmål og nynorsk.
Men nå reagerer Språkrådet kraftig. Det viser seg nemlig at stavekontrollen på nynorsk er så dårlig at den ikke engang godkjenner ordet «ikkje» som korrekt nynorsk.
Det viser en undersøkelse Språkrådet har gjort, og som NRK har fått tilgang til.
Språkrådet la inn tekster fulle av feil for å teste programmet. Google markerte ikke 74 prosent av feilene. Omtrent tre av fire feil ble ikke oppdaget.
Skoler skrur av stavekontrollen
– Jeg tror alle lærerne som har tatt Googles digitale verktøy i bruk har levd med denne dårlige språkkvaliteten i lang tid, sier Jorid Saure.
Hun er høyskolelektor ved Nynorsksenteret, ved siden av å jobbe som lærer. Saure forteller at opplæringslova ble endret i 2024. I loven står det nå at skriveprogrammer som brukes i skolen skal ha lik kvalitet for bokmål og nynorsk. At programmene skal måtte kunne rette gramatikk og stavefeil like godt på begge målformene.
– Google har sagt at de skal levere nynorskstøtte. De tror kanskje de har gjort det, men løsningene oppfyller ikke kravene i opplæringslova, sier Saure.
Dermed kan elever som bruker Chromebooks i norsk skole hake av for nynorsk skrivestøtte, forklarer hun. Likevel fungerer ikke den nye skrivestøtten.
– Elevene kan få røde streker under ord som er skrevet korrekt på nynorsk. Og manglende røde streker over bokmålsord eller ord som er skrevet feil, sier hun.
Saure forteller at hun kjenner til skoleklasser som har skrudd av hele nynorskstøtta, fordi den fuungerer så dårlig.
– Den er mer villedende enn rettledende, sier hun.
Ta vår uhøytidelige test: Er du bedre enn Google i nynorsk?
Enkle feil blir godtatt
I opplæringsloven står det følgende:
«Skolen skal bruke skriveprogram som støttar både bokmål og nynorsk, og som følgjer offisiell rettskriving.»
– Derfor har vi testa hvordan det virker, sier Åse Wetås i Språkrådet.
– Hva slags feil er det som ikke blir oppdaget?
– Det er ganske enkle ting. Ikke den mest obskure delen av ordforrådet. Og i et par av tekstene kom det også feilmarkeringer på helt vanlige ord, som «ikkje» og «me», sier Wetås i Språkrådet.
– Har du noen anelse om hva det er som foregår?
– Jeg veit ikke. Det er så påfallende dårlig. Det ser ut som det ikke er prioritert i det hele tatt. Jeg aner ikke hvordan de har greid å få det så dårlig, sier hun.
Ingen godkjenning
Ifølge opplæringsloven skal alle ordbøkene og ordlistene skolene bruker være godkjent av Språkrådet. For skriveprogrammer gjelder den samme paragrafen, men uten noen godkjenningsordning.
– Vi har ikke mandat til å sette godkjentstempel på skriveprogrammenene. Det er en forutsetning at de som kjøper inn undersøker, sier Wetås.
– Burde kommunene slutte å kjøpe inn Google?
– Ja, det er klart, så lenge produktene ikke svarer til krava. Men først og fremst burde Google få beskjed om å skrive skikkelig godt på bokmål og nynorsk, sier hun.
Google lover oppdatering
– Vi ønsker at produktene våre skal være nyttige og hjelpsomme for alle, og den nylige lanseringen av nynorsk i Workspace for Education har vært godt mottatt.
Det skriver Googles kommunikasjonssjef i Norge, Sondre Ronander, i en e-post til NRK.
Han skriver videre at han anerkjenner behovet for kontinuerlig forbedring, og bekrefter at Google jobber med å gjøre nynorsk med presist gjennom oppdateringer.
– Det er for øyeblikket planlagte oppdateringer for nynorsk rett rundt hjørnet, skriver Ronander.
Publisert 19.12.2024, kl. 11.15