Statsledere glimrer med sitt fravær: – Sender et signal

1 day ago 9



Klimatoppmøtet i Baku:

Årets klimaforhandlinger skjer uten viktig drahjelp fra flere av de mektigste politikerne i verden.

 Peter Dejong / AP / NTB
STORT FRAVÆR: Når verdenslederne samlet seg for å ta gruppebilde under klimatoppmøtet i Baku, COP29, var det uten politikere som Joe Biden og Xi Jinping. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Publisert 13.11.2024 22:41

Mens klimaforskere nok en gang slår alarm om konsekvensene ved å ikke kutte klimagassutslippene, møtes nesten samtlige land til et nytt klimatoppmøte i Aserbajdsjan. 

Tusenvis av diplomater, aktivister, lobbyister og pressefolk skal delta i forhandlinger i løpet av de neste to ukene. 

Det samme gjelder ikke statslederne i de 13 landene med høyest CO₂-utslipp, som var ansvarlige for mer enn 70 prosent av de globale utslippene i fjor, ifølge AP

Blant disse er USA, Kina, Brasil, Indonesia, India, Frankrike – i tillegg til vår egen statsminister Jonas Gahr Støre. 

– Det sender et signal om at klima ikke er på toppagendaen deres. Det kan ikke tolkes på en annen måte, sier direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning Kikki Flesche Kleiven til TV 2.

Velger Rio over Baku

Det er flere årsaker til at toppolitikerne ikke deltar. Støre prioriterer heller å reise på G20-møtet i Rio de Janeiro i Brasil, som starter på mandag. 

– Det kan være gode grunner til det, og jeg tror det vil være veldig viktige møter på G20 som også vil omhandle klima, sier Kleiven. 

Likevel er det unike med klimatoppmøtene at hvert land har en like viktig stemme, sier hun. 

– Og det er ikke situasjonen på G20. Det er veldig mange bilaterale, viktige avtaler og mye kunnskapsdeling som kommer ut av klimatoppmøtet. 

 Ingrid Wollberg / TV 2
DIREKTØR: Direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning Kikki Flesche Kleiven til TV 2. Foto: Ingrid Wollberg / TV 2

– Skjer mye på bakken

– Tror du det kan påvirke ambisjonsnivået i forhandlingene? 

– Hvis jeg hadde vært klimaminister, hadde det vært kjekt å ha med statsministeren min. Det tror jeg også gjelder store, viktige nasjoner som ikke har med sine toppledere. 

– Vi har sett på andre klimatoppmøter at de kan være villige til å gå langt og ha en rolle hvor de uttaler seg og mener ting. Det gjelder også rollen de har på bakrommet, hvor de møter andre ledere, sier hun. 

Likevel skal man ikke undervurdere toppdiplomatene som faktisk er til stede, ifølge Kleiven. 

– Det setter en egen tone når topplederne flyr inn, men det skjer også mye på bakken når toppdiplomater møtes, sier hun. 

– Ingenting å være stolt av

Fraværet har også blitt lagt merke til på toppmøtet. 

– De som er ansvarlige for dette er fraværende. Det er ingenting å være stolt av, sa president i Belarus, Aleksandr Lukasjenko, da han holdt sin tale. 

Direktør i Climate Analytics, Bill Hare, sier til AP at nedprioriteringen forklarer «kaoset vi har havnet i». 

– Det er symptomatisk for mangelen på politisk vilje til å handle. Det er ingen følelse av at det haster, sier han til nyhetsbyrået. 

 Murad Sezer / Reuters / NTB
STATSMINISTER: Albanias statsminister Edi Rama, taler under FNs klimakonferanse COP29 i Baku, Aserbajdsjan. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB

– Hva i alle dager?

Den albanske statsministeren Edi Rama droppet sitt planlagte manus da han gikk på talerstolen på klimatoppmøtet onsdag – og holdt i stedet en tordentale mot mangelen på handling fra landene som forurenser mest. 

Årsaken, sier han, er at han tirsdag så verdensledere holde appellene sine på skjermer uten lyd i et av oppholdsrommene på klimatoppmøtet. 

– Folk spiste, drakk, pratet og tok bilder sammen – mens bilder av lydløse ledere rullet og gikk i bakgrunnen, sier han ifølge The Guardian.

– For meg fremstår dette akkurat som det som skjer i den virkelige verden hver dag. Livet går videre, med sine gamle vaner. Og våre taler – fulle av gode ord om å stanse klimaendringene – endrer ingenting. 

Rama pekte på at de globale utslippene har økt siden sist klimatoppmøte, og kommer til å nå nye rekorder i år

– Hva betyr det for verdens framtid, hvis de største forurenserne fortsetter som før? spør Rama fra talerstolen, og fortsetter: 

– Hva i alle dager gjør vi her, igjen og igjen, hvis det ikke finnes noen felles, politisk vilje til å gjøre mer enn å prate og faktisk samles om meningsfulle tiltak?

Read Entire Article