Starten på nedbyggingen av Risør

1 month ago 31



Høsten 1996 gikk jeg som tolvåring i fakkeltog for å bevare Risør videregående skole. 28 år senere, nærmere bestemt november 2024, gikk jeg til allmøte i aulaen på samme skole for å kjempe for at den igjen skal bestå. Er vi virkelig her igjen?

– Jobben min står i umiddelbar fare. Men verre er det at mine barn og kommende generasjoner står i fare for å fratas et tilbud på nærskolen sin, skriver Jannicke Eriksen, som kjemper for Risør videregående skole. Foto: Privat

Det er nå lagt ut et forslag om å fjerne studiespesialisering fra skolen vår, med den effekt at de som nå er elever ved denne studieretningen ikke en gang får fullføre løpet sitt på Hønseheia. En slik fjerning av studiespesialisering vil være en langsom død for Risør videregående skole, en institusjon byen vår trenger.

I 2022 søkte jeg og fikk jobb ved Risør videregående skole, på tross av at jeg visste skolens framtid var truet. Det har vært en drøm for meg å jobbe her helt siden jeg ble ferdig utdannet lærer i 2013.

Nå er jeg her, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har hatt en bedre arbeidsplass. Elevene, kollegaene, miljøet. Alt klaffer 100%. Det er en oppriktig glede for meg å gå på jobb hver dag. Miljøet på skolen her er unikt. Elevene sier det samme – de opplever skolen som trygg og inkluderende, og at de blir sett av de voksne på skolen. Ikke alle skoler kan skilte med de samme skussmålene, men det kan altså Risør videregående skole.

Jobben min står i umiddelbar fare. Overtallighet er uunngåelig skulle dette forslaget bli vedtatt. Dette er naturligvis noe som absolutt tynger meg nå. Men verre er det at mine barn og kommende generasjoner står i fare for å fratas et tilbud på nærskolen sin når de skal i gang med videregående opplæring. Det oppleves så urettferdig at byens ungdommer skal fratas dette skoletilbudet. Ikke alle elever kan eller skal skysses med buss til en annen by for å gå på skolen! At det er få søkere hit skyldes utelukkende den overhengende trusselen om nedlegging av skolen, en trussel fylkesadministrasjonen er skyldig i. Rustes skolen opp med et bredere tilbud så vil denne trenden snu.

Dette er jo ikke det eneste aspektet ved at skolen atter en gang står i fare for å stenges ned. Det andre er at en liten by som Risør trenger disse arbeidsplassene, vi trenger tilbudet. For hvis dette forsvinner, så vil byen sakte, men sikkert bygges ned. Det vil bli en by ingen unge vil flytte til, bosette seg i, få barn i. Hvorfor skal de det, når tilbud etter tilbud forsvinner? Er dette noe fylkespolitikerne ønsker å være med å delta i? Sentralisering er ikke alltid svaret, det vil ikke bli mer effektivt verken økonomisk eller miljømessig å skysse ungene våre til Tvedestrand eller Sam Eyde videregående skole.

Betyr ikke gode resultater noe?

Betyr ikke gode resultater, både på eksamen, for lærlingene våre i bedrift og på trivselsundersøkelser noen ting? Fylket har råd til å beholde skolen vår her på Hønseheia. Hva skjedde med løftet om å bruke hele Agder? Hvordan skal jeg, som samfunnsfags -og historielærer, stå og se elevene mine inn i øynene og si at demokratiske prosesser fungerer? At de har medbestemmelsesrett? Når alt vi har kjempet for her på heia nå blir skrotet fullstendig? Mindre skoler i Agder beholdes, denne bør også få sjansen.

Jeg oppfordrer gamle og nye Risørborgere og andre til å sende eposter og legge press på fylkespolitikerne som skal behandle dette forslaget. Men det haster! Meld dere inn i gruppa Støtt Risør videregående skole! på Facebook, mobiliser dere. Vi trenger dere mer enn noensinne.

Og min innstendige bønn til fylkespolitikerne som nå skal behandle saken er: La skolen vår få beholde studiespesialiserende, utvid tilbudet med to paralleller, la oss bestå som en enhet slik vi er nå. Sikre skolens framtid! Dere kan gjøre det, dere har makten til å ikke vedta det forslaget som nå legges fram. Gjør det rette, for de nåværende elevene våre, framtidas elever, de ansatte og Risør by.

Read Entire Article