EU-president Antonio Costa sier utfallet av samtalene mellom USA og Ukraina kan være et skritt mot en omfattende, rettferdig og varig fred. FFI-forsker Tor Bukkvoll mener utfallet av Saudi-Arabia-samtalene er godt nytt for Ukraina.
Publisert: 11.03.2025 19:45 | Oppdatert: 11.03.2025 21:06
Kortversjonen
- EU-president Costa ser forhandlingene mellom USA og Ukraina som et skritt mot fred.
- FFI-forsker Bukkvoll mener utspillet fra Saudi-Arabia er lovende for Ukraina.
- Barth Eide er optimistisk, men vektlegger at flere utfordringer gjenstår. EU er klar for sin del i fredsprosessen.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Vi ønsker velkommen dagens nyheter fra Jeddah om samtalene mellom USA og Ukraina, inkludert forslaget om en våpenhvileavtale og gjenopptagelsen av amerikansk etterretningsdeling og sikkerhetsbistand, sier Costa.
– Ballen ligger nå hos Russland, føyer han til.
Costa sier også at EU er klar til å spille sin fulle rolle, sammen med sine partnere, i de kommende fredsforhandlingene.
Etter samtaler mellom Ukraina og USA i Saudi-Arabia tirsdag har USA gått med på å gjenoppta våpenstøtte til og etterretningssamarbeid med Ukraina.
Samtidig har USA fått støtte til en 30 dagers våpenhvile mellom Ukraina og Russland, et forslag landet nå skal presentere til russiske myndigheter.
Russlands omfattende angrepskrig mot Ukraina har pågått i over tre år, og det er 11 år siden Russland gikk inn i Øst-Ukraina og annekterte Krym.
Også Storbritannias statsminister er fornøyd med enigheten mellom USA og Ukraina om en mulig våpenhvile med Russland.
– Et oppsiktsvekkende gjennombrudd, sier han.
Tor Bukkvoll
Sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt
Forsker: Det er gode nyheter for Ukraina
– Det er gode nyheter for Ukraina, sier sjefforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt om Ukrainas og USAs utspill om våpenhvile.
– Den ukrainske delegasjonen var nok villig til å gå forholdsvis langt for å oppnå dette resultatet. Men de hadde nok samtidig visse grenser, og det betyr at når vi nå ser ut til å ha fått et forholdsvis positivt resultat, var ikke USAs forslag helt urimelige, sier Bukkvoll til NTB.
– Våpenstøtten har de ikke rukket å savne ennå, men etterretning har de savnet. Det kan få umiddelbare konsekvenser, og det viktigste for Ukraina var nok etterretningssamarbeidet, sier FFI-forskeren.
– Et veldig lite skritt
Han omtaler våpenhvileforslaget som et lite steg, ettersom ingen store substansielle spørsmål er blitt diskutert mellom Ukraina og Russland.
– Det er et veldig lite skritt. Samtidig er det naturlig nok slik slike prosesser begynner.
Han ser ikke bort fra at Russland godtar våpenhvileforslaget, men legger til at det kommer på et uheldig tidspunkt.
– Russland har gjort en viss fremgang mot den ukrainske okkupasjonen i Kursk. De skulle nok gjerne ventet med en slik våpenhvile i håp om å få ukrainerne helt ut av regionen.
Barth Eide: Gleder oss over dette
Det er langt igjen, men det som har skjedd i dag gleder vi oss over, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB om uttalelsene fra USA og Ukraina.
– Den ukrainske utenriksministeren Andrij Sybiha ringte meg rett etter at møtet med USA var ferdig, og han var langt mer optimistisk enn for bare en uke siden, sier Eide.
Han understreker at ballen nå ligger på Russlands banehalvdel, ettersom USA nå skal foreslå en 30 dagers våpenhvile til dem.
– Ukraina har strevd litt med opplevelsen av at USA tilsynelatende bare presser dem, men nå vil de også presse Russland, for nå må Russland akseptere våpenhvile.
Barth Eide legger til at det fortsatt er langt igjen til mål, og at en våpenhvile ikke er noen varig løsning.
– Det virker som møtene har kommet heldig ut, men det er mange spørsmål som gjenstår. Det er fortsatt ikke etablert reelle forhandlinger om en løsning, men sammenlignet med det ganske nedslående møtet i Washington for et par uker siden, er dette et klart fremskritt i samarbeidet mellom Ukraina og USA.
Samtidig peker han på at det fortsatt er viktig at Europa sitter ved bordet når fredsforhandlinger eventuelt finner sted.