Starmer etter opptøyene: – Garanterer at dere vil angre

1 month ago 27



Storbritannias statsminister Keir Starmer advarer de som står bak opptøyene.

 Owen Humphreys
MIDDLESBROUGH: En bil ble satt fyr på under opptøyer søndag 4. august. Foto: Owen Humphreys

Publisert 04.08.2024 20:16 Sist oppdatert 9 minutter siden

Opptøyene i en lang rekke byer har preget Storbritannia denne helgen. BBC skriver at minst 147 personer er pågrepet siden lørdag kveld. Tallet ventes å stige.

– Jeg garanterer at dere vil angre på å ha deltatt, sier han ifølge Sky News og flere andre britiske medier.

Starmer viste blant annet til angrepet mot et hotell i Rotherham der aktivister angrep politiet, knuste vinduer og forsøkte å ta seg inn. En gruppe asylsøkere bor på hotellet.

 Hollie Adams
ROTHERHAM: Demonstrantene satte fyr på søppelkasser og kastet mot et hotell. Foto: Hollie Adams

– Folk i dette landet har rett til å være trygge, og likevel har vi sett muslimske samfunn og moskeer bli angrepet, sier Starmer.

– Jeg sier det som det er, dette er pøbelvirksomhet fra ytre-høyre-grupper, legger han til.

Knuste vinduer

Politiet i Rotherham kjempet søndag for å stanse det nyhetsbyrået AP omtaler som ytre-høyre-aktivister fra å ta seg inn på hotell der det er innkvartert asylsøkere.

Demonstrantene kastet blant annet trebiter, stoler og brannslukningsapparater på politifolkene i den nordengelske byen, og det gjort forsøk på å stifte brann.

Flere vinduer på hotellet er knust, og en politibetjent ble båret vekk med skader, ifølge AP. Tidlig søndag kveld skriver BBC at situasjonen på stedet fortsatt er anspent.

– Det kriminelle, voldelige angrepet på et hotell som huser asylsøkere i Rotherham er helt forferdelig. Å bevisst sette fyr på en bygning med mennesker som man vet befinner seg der, skriver innenriksminister Yvette Cooper i en melding på X.

 Danny Lawson
OPPTØYER: Det ble holdt anti-immigrasjonsdemonstrasjoner. Foto: Danny Lawson

– Politiet i South Yorkshire har regjeringens fulle støtte til å iverksette de sterkeste tiltak mot de ansvarlige, føyer hun til.

Flere byer

Det meldes også om uro og demonstrasjoner søndag i Middlesbrough, Bolton, Hull og Weymouth.

Etter knivangrepet i Southport, der tre små jenter ble drept og flere skadet, sirkulerte usanne rykter på internett om at gjerningsmannen var muslim og hadde kommet til Storbritannia som båtflyktning.

Myndighetene besluttet derfor at de måtte offentliggjøre navnet på den 17 år gamle gjerningsmannen for å unngå at uskyldige skulle få skylden, og avverge antiislamske opptøyer.

Strategien ser ikke ut til å ha lyktes. Innenriksdepartementet kunngjorde søndag nye tiltak for å øke sikkerheten ved moskeer.

Sosiale medier

Politiet legger skylden for volden på tilhengere av den innvandringsfiendtlige, ytre høyreorganisasjonen English Defence League, som ble stiftet for 15 år siden og ofte er involvert i fotballopptøyer.

Politiet i Storbritannia har også advart om at de omfattende sikkerhetstiltakene i forbindelse med protestene har ført til at det vil være mindre politiressurser til å følge opp andre forbrytelser.

 Owen Humphreys
BRANN: En bil brenner Middlesbrough søndag. Foto: Owen Humphreys

Sky News har dokumentert at nettverk av anonyme Tiktok-kontoer og Telegram-grupper forsøker å piske opp stemningen. 

Statsminister Keir Starmer gikk i forrige uke ut og refset og advarte de store selskapene som står bak de sosiale mediene om at de har et ansvar.

– Sosiale medier må overholde lovverk som har til hensikt å hindre spredning av opphissende desinformasjon, uttalte han på en pressekonferanse etter et møte med britiske politiledere torsdag.

– Det er også en forbrytelse, sa Starmer videre.

Read Entire Article