– Endelig kan jeg leve!

5 hours ago 6



– Jeg er utrolig fornøyd med BPA-ordningen, den kunne ikke vært bedre, stråler Serenne Vikebø.

Vikebø trenger hjelp fra assistenter døgnet rundt. Begrenset mobilitet og dårlig pust, gjør henne i praksis fastlåst hjemme. 

Saken oppsummert

  • Serenne Vikebø er svært fornøyd med sin BPA-ordning og roser Bergen kommune for støtten, men sier at hun er i minoritet.
  • Som barn bodde Vikebø på et avlastningshjem for psykisk utviklingshemmede, en løsning Bergen kommune mente var tilstrekkelig.
  • Moren til Vikebø advarte på et tidspunkt andre mot å få barn med funksjonshemning pga. manglende hjelp fra det offentlige.
  • Vikebø, nå økonomistudent ved NHH, understreker viktigheten av BPA for å kunne studere og potensielt bidra til samfunnet som skattebetaler.
  • Kritikk rettes mot regjeringen for manglende prioritering av BPA i Stortingsmeldingen, noe som påvirker rettighetene til funksjonshemmede.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Hjelpen fra assistentene gjør at bergensjenta i dag kan leve et så godt liv som mulig. 

– Jeg vet jeg er en del av en minoritet av mennesker som har den BPA-ordningen de ønsker og trenger, innrømmer Vikebø som roser Bergen kommune.

Men det har ikke alltid vært en dans på roser for Vikebø. 

Bodde med psykisk utviklingshemmede

Som barn bodde Vikebø på et avlastningshjem for psykisk utviklingshemmede. Bergen kommune mente den gang at det var bra nok for henne. Men ingen hadde spurt hva hun ønsket.

11 år gammel skrev hun derfor brev til kommunen. Dette fikk stor oppmerksomhet i lokal presse.

I dag stråler Serenne Vikebø. NHH-studenten er prakteksempelet på hvor viktig BPA-ordningen er for mennesker som sliter med ulike funksjonshemninger. 

I dag kan hun studere. På sikt kan det bli jobb. Og som skattebetaler vil hun gi tilbake til samfunnet.

– Men det har vært en lang kamp for å få all hjelpen jeg trengte. Jeg føler meg utrolig heldig, sier Vikebø.

Gir blaffen

TV 2 fortalte nylig at opposisjonspartiene og en rekke organisasjoner, kritiserer regjeringen for ikke å ha en klar for en stortingsmelding om BPA. 

Høyre sier rett ut at helseministeren gir blaffen i de funksjonshemmede.

I artikkelen avviser helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre, at de gir blaffen, men sier til TV 2 at han trenger mer tid for å levere stortingsmeldingen som etterlyses. 

«Regjeringen er opptatt av at alle mennesker skal kunne delta i samfunnet. Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er et viktig verktøy for å sikre dette», skriver statsråden i en epost.

 Peter Petrovic Nygaard / TV 2
MÅ HA HJELP: Vikebø trenger hjelp til det aller meste i hverdagen, som personlig stell, spising og transport. Foto: Peter Petrovic Nygaard / TV 2

Bør ikke få barn

– Både jeg og foreldrene mine er svært ressurssterke akademikere og vi har alltid stått på for rettighetene mine, forteller Vikebø som nå studerer økonomi på Norges Handelshøyskole (NHH).

I årevis slet Vikebø og foreldrene med å få den hjelpen de hadde behov for. 

De var i utallige møter med kommunen og sendte haugevis med søknader og klager. 

– Vi har grått mye, forteller Vikebø som sier at saken hennes også ble belyst i media.

– Mamma sa en gang til BT at «jeg vil faktisk gå så langt som å si at ressurssvake ikke bør få et handikappet barn. Det vil rett og slett bli for krevende.».

 Peter Petrovic Nygaard / TV 2
ET BEDRE LIV: Før Serenne Vikebø fikk BPA-assistanse som i dag, var hun ofte låst til hjemmet og kom seg ofte ikke ut. Foto: Peter Petrovic Nygaard / TV 2

Årsaken var at foreldrene og Serenne var låst i hjemmet, alt måtte planlegges, lite kunne gjøres spontant. 

– I tillegg synes mamma at det var vanskelig å se at jeg falt utenfor en del av det sosiale når jeg ikke kunne være alene slik andre barn kunne, og det ikke var det samme å ha med foreldre overalt. 

Plassert i avlastningsbolig

I dag gjør BPA-ordningen Vikebø i stand til å leve et tilnærmet normalt liv.

Hun fikk BPA i 2015, da BPA ble en rettighet. 

– Før dette ble jeg plassert på en avlastningsbolig med bare psykisk utviklingshemmede, hvor jeg naturligvis ikke følte at jeg passet inn, forteller Vikebø som i dag både studerer og jobber.

Og jeg fungerer dessuten mye bedre som datter, søster, venninne, kjæreste og i forhold til alle andre roller jeg har i hverdagen, smiler bergensjenta. 

– Med BPA kan jeg dra på ferie, jobbe, studere, besøke venner og klare meg selv i egen kjøpt leilighet med det ansvaret som følger med. 

Vikebø studerer på NHH, men fått i dag ikke dekket BPA de timene hun er på skolen. 

 Privat
MUSKELSYKDOM: Serenne Vikebø har den sjeldne muskelsykdommen spinal muskelatrofi type 2, som gjør henne veldig svak i armer og bein. Foto: Privat

– Det ville egentlig vært umulig for meg å studere ettersom jeg har fullt assistansebehov, men jeg har vært utrolig heldig. NHH har sagt ja til å betale for de timene jeg er der. Noe ikke alle skoler har råd til, sier Vikebø.

– Utrolig synd

Vikebø har registrert at regjeringen ikke vil levere en Stortingsmelding på BPA-ordningen, slik Stortinget har bestemt. 

– Det er tydelig at regjeringen ikke prioriterer BPA og funksjonshemmedes rettigheter. Vi har fremdeles mange problemer innen BPA som regjeringen må se på, blant annet at man ikke er sikret samme vedtak om man flytter til en annen kommune, og at man ikke får dekket BPA under studiene. 

Hun mener at både CRPD (FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne) og den etterlyste stortingsmeldingen, viser at funksjonshemmede ikke er et satsingsområde for regjeringen.

– Det er utrolig synd for ikke bare vil vi med et assistansebehov få et bedre liv med BPA, men det vil også være samfunnsøkonomisk for staten å gi oss den hjelpen vi trenger for å kanskje komme oss ut i jobb og slippe å gå på full uføretrygd hele livet. 

Read Entire Article