Stadig færre vil bli sjef: «Kor e alle heltar hen?»

2 weeks ago 13



Foto: Shutterstock

Stadig færre vil bli sjef.

  • Ina Vedde-Fjærestad

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

I en «bli hva du vil»-verden er det færre som vil bli sjef.

Bemanningsbyrået Randstad gjennomfører hvert år en undersøkelse, Workmonitor, som tar temperaturen på arbeidsmarkedet i over 30 land.

49 prosent av de som svarte på den siste undersøkelsen sier de er ambisiøse på vegne av egen karriere. Interessen for å påta seg mer lederansvar er derimot 30 prosent blant norske arbeidstagere, mens snittet globalt er 47 prosent.

Vi er ambisiøse, men ønsker altså ikke å bli ledere.

Det er vanskelig å garantere at de ulike undersøkelsene på dette er gjort helt likt i alle år, og Workmonitor-undersøkelsen til Randstad belyser ulike tema hvert år, men mye tyder på at lederambisjonene har vært fallende en stund.

I 2012 skrev vi om at hele syv av ti vil bli ledere, ifølge Work Life-undersøkelsen fra Manpower. En av ti av de spurte ønsket da å bli leder så fort som mulig, mens fire av ti svarte at de ønsket å bli leder innen få år.

Men noe har skjedd siden den gang.

Og det er ikke mye lederambisjoner å spore blant de yngre heller.

Ifølge Young professional attraction index (YPAI) 2024-rapporten til Academic Work, ønsker unge i dag først og fremst gode kolleger og et godt arbeidsmiljø når de skal rangere hva som er viktigst fra en arbeidsgiver. Deretter kommer lønn og incentiver, før fleksibilitet og work-life balance.

46 prosent av de som svarte på undersøkelsen svarte at de ønsker å bli leder en gang i karrieren. Resten svarte «nei» eller «vet ikke».

På listen over hvorfor de ikke ønsker å bli leder, svarer de «for mye ansvar», «vanskelig å opprettholde en god balanse mellom arbeid og fritid» og «jeg er usikker på om jeg takler et så høyt stressnivå».

Det britiske rekrutteringsselskapet Robert Walters la i høst frem resultatene fra en annen undersøkelse som viser at 72 prosent av generasjon Zgenerasjon ZUttrykk for de som er født fra slutten av 1990-årene til begynnelsen av 2010-årene. ønsker å fokusere på utvikling av egne ferdigheter og vekst, fremfor å lede andre.

Hvorfor er det et problem at ikke flere vil bli ledere?

Noen må jo ta ansvar. Vi trenger gode ledere, men når færre vil bli ledere, blir det færre gode ledere å velge blant.

Verden blir stadig mer urolig og utfordrende, det er geopolitisk uro og nye globale handelsmønstre. Produktivitetsveksten i Norge er synkende, og bedriftene møter stadig nye og tøffere krav for å holde seg relevante og konkurransedyktige.

Og dette i en verden hvor arbeidstagerne først og fremst er opptatt av å ha en god balanse mellom jobb og fritid. Dagens sjefer møter knalltøffe krav fra omverdenen (og eiere), men disse må pakkes godt inn før de kan formidles videre.

Lederrollen er blitt tøffere og mer kompleks.

Utsikter til status og høyere lønn frister ikke når det også innebærer mer ansvar og stress, og mindre fritid.

Les også

Emilie Stordalen: – Jeg har en typisk «millennial-lederstil»

Heldigvis finnes det unntak.

Emilie Stordalen sier i et intervju med E24 at hun har en typisk «millenial-lederstil»: – Jeg vil at folk skal ha det bra: sitt hjemme og kos deg, så lenge du leverer. Jeg er av instinkt ganske tillitsfull, sier hun.

Toppsjef i 24Sevenoffice, og nylig kåret til årets ledertalent her i E24, Eirik Aalvik Stranden, kjente på ubehag, imposter syndromeimposter syndromeEn føelse av å være inkompetent eller ikke så dyktig som andre mener, og redsel for å bli avslørt for det og prosesser som berørte han følelsesmessig da han tok over konsernsjefrollen som den yngste noensinne for et børsnotert selskap.

Dagens unge ledere tørr nok å la de ansatte føle mer, og de tørr å føle mer selv. Men det krever også mer å gi mer av seg selv.

Når en av de øverste kriteriene for dagens arbeidstagere er en sunn balanse i hverdagen, vitner nok de fallende lederambisjonene også om en stor respekt for lederrollen. For det er ikke for alle. Som Stranden svarer når han for spørsmål om hva han gjør på fritiden:

– Det er litt døgnet rundt for meg. I et børsnotert selskap kan man ikke helt styre når ting skjer.

Les også

Årets ledertalent: – Det tøffeste jeg har stått i som leder

Lederrollen i dag har kanskje et imageproblem, men en trøst er at også ledelsesfeltet er i endring.

Unge i dag, med en annen tilnærming til arbeidslivet enn generasjonene før, vil også forme hvordan man leder i fremtiden.

Øystein Bonvik, forfatter, foredragsholder og foreleser ved Handelshøyskolen BI, peker på at bedrifter i dag må være mer proaktive internt for å oppmuntre talentfulle ansatte til å ta lederansvar, han peker også på muligheten til å skape flere delte lederroller eller prosjektbasert lederskap, for å gi rom for mer fleksibilitet.

Kanskje det en dag blir kult å være sjef igjen.

Les også

Hva sier Norges Banks rapport om finansiell stabilitet om årets julebordsmote?

Read Entire Article