Spiller ikke prinsessefotball

9 hours ago 8



Jeg var helt fersk i jobben i Norges Fotballforbund da jeg ble presentert for UEFA Playmakers. Det er et introduksjonskurs brukt for å rekruttere jenter mellom fem og åtte år til fotball.

I kurset tar man inspirasjon fra handlingen til forskjellige Disney-filmer og gjør «vanlige» fotballøvelser om til lek med ball.

Min første reaksjon lignet en del på det som beskrives av Kristin Nordvoll Mork i kronikken «Prinsessefotball».

De fleste av mine kollegaer hadde det samme inntrykket. Det var rynkede øyenbryn og skeptiske miner fra alle hold. Vi var rett og slett usikre på om dette ville passe inn i norsk fotballkultur.

Først etter at en god kollega (og tidligere landslagskaptein) hadde deltatt på opplæring hos UEFA og kunne forsikre oss om at dette ikke var «glitter og prinsessefjas», begynte skepsisen å avta.

Disneys bidrag er kun «utlån» av historien. Utstyrspakken som klubbene får består av baller, vester og kjegler. Ingen Disney-effekter av noe slag.

Nå har vi jobbet med å utvikle og tilpasse konseptet til norske forhold i fire år.

Må alle spille fotball?

De siste fire årene har antallet seks år gamle jenter som spiller fotball økt med 64 prosent. Denne økningen sammenfaller med årene vi har brukt Playmakers som rekrutteringskonsept.

Fotball er Norges største idrett for jenter, men det er fortsatt dobbelt så mange gutter enn jenter som spiller – i alle aldersklasser.

jenter som spiller fotball på en bane

De siste fire årene har antallet seks år gamle jenter som spiller fotball økt med 64 prosent, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra et Playmakers-introduksjonskurs.

Foto: Norges Fotballforbund

Fotball er også en idrett der vi er avhengige av en viss mengde spillere for å utgjøre et lag. Dette gjør lagmiljøene på jentesiden mer sårbare dersom noen slutter.

Alle må ikke spille fotball, men som idrett er vi avhengige av nok spillere for å opprettholde god aktivitet for jentene våre i hele vårt langstrakte land.

I en tid med lave fødselstall og demografiske endringer blir det derfor et viktig mål for Norges Fotballforbund å sikre rekrutteringen på jentesiden.

Hva med gutta?

Så hvorfor får ikke gutta lov til å være med i Playmakers? Akkurat det synes vi også er litt dumt og vi har selvsagt stilt UEFA dette spørsmålet.

Svaret er at det ikke er noen selvfølge at jenter spiller fotball i mange av UEFAs medlemsland. Tilbudet finnes rett og slett ikke, eller er lite tilgjengelig. Frykten er at dersom man åpner for gutter, vil dette bli prioritert og jentene vil havne i skyggen. Igjen.

Når det er sagt, nekter vi ikke klubbene å låne bort utstyr og opplegg til guttelagene. Det vet vi er gjort flere steder og med stor suksess.

For jammen viser det seg at eventyr-baserte treninger og fotballek appellerer til seks år gamle gutter også. Selv om hovedkarakteren i historien er en høvdingdatter fra en stillehavsøy.

Kjønnsdelingen i idretten

Kjønnsdelingen i idretten er jevnlig oppe som tema. Også i fotball-Norge. Siden Norges Fotballforbund begynte å anbefale rene jentelag fra oppstart, har antallet jentespillere økt jevnt og trutt.

I Norges Fotballforbunds retningslinjer for barne- og ungdomsfotballen oppfordres det likevel til å legge opp treninger for hele årskull på samme tid og sted, og at jenter som vil spille med gutta bør få lov til det. Det trenger ikke være enten eller.

Samfunnet er i endring og vi i fotballen må henge med. For første gang skal vi i Norges Fotballforbund utarbeide en helhetlig strategi for jente- og kvinnefotballen. I den forbindelse har vi åpnet opp for innspill fra alle som ønsker å bidra.

For oss er det viktig at fotballen ønsker alle jenter (og gutter) velkommen. Enten du liker raske biler eller glitter-prinsesser. Eller begge deler.

Publisert 15.07.2025, kl. 20.59

Read Entire Article