Spådde finanskrisen – nå frykter han noe «verre enn resesjon»

1 week ago 20



Grunnleggeren av verdens største hedgefond mener verdenssituasjonen minner om 1930-tallet.

 Ng Han Guan / AP / NTB
KLAR TALE: Ray Dalio til kom en klar advarsel til det amerikanske folk under et intervju med NBCs «Meet the Press» søndag. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

Publisert 15.04.2025 06:04 Sist oppdatert 22 minutter siden

– Akkurat nå mener jeg vi er på et avgjørende punkt og nære en resesjon. Og jeg bekymrer meg for at noe verre enn en resesjon kan slå inn om det ikke håndteres godt, sa Ray Dalio til NBC-programmet «Meet the Press» søndag.

Dalio har tjent store penger på verdens største hedgefond Bridgewater Associares, som han grunnla i 1975.

Mangemilliardæren spådde i 2007 at en global finanskrise var på trappene. Året etter, noen måneder etter spådommen, kom resesjonen.

De siste ukene har USAs president Donald Trumps tolløkninger, og senere pauser, skapt uro i verdensøkonomien. 

Selv om Dalio mener Trumps tollgrep er med på å skape kaos og konflikt, advarer han mot å legge for mye vekt på dette. Han mener det er underliggende faktorer som spiller inn. 

– Den langt større, langt viktigere tingen å huske på, er at vi ser et klassisk sammenbrudd av de store økonomiske, politiske og geopolitiske ordenene, skrev han på X sist uke. 

– Slike sammenbrudd opplever man kun en gang i livet, men de har skjedd mange ganger i historien når lignende ustabile forhold har vært gjeldende.

– Minner om 1930-tallet

Dalio mener den gjeldende innenlandske politiske ordenen i USA er i ferd med å bryte sammen på grunn av store forskjeller i folks økonomi, utdanning, muligheter, lønn, velstand og verdier, samt politikernes manglende evne til å gjøre noe med dette. 

Han peker også på at tiden der én dominerende makt, USA, dikterer en verdensorden andre land følger, er over.

– Slike tider minner veldig om 1930-tallet. Jeg har studert historie, og dette gjentar seg gang på gang. 

 Uncredited / AP / NTB
DEN STORE DEPRESJONEN: Verdensøkonomien gikk gjennom en omfattende nedgangsperiode på 1930-tallet. Her fra en matkø i New York i 1930. Foto: Uncredited / AP / NTB

1930-tallet var preget av betydelige fall i økonomisk aktivitet og sysselsetting, noe som igjen ga var en betydelig årsak til en rekke større politiske begivenheter, inkludert utbruddet av andre verdenskrig. 

Dalio mener kombinasjonen av de ulike faktorene, inkludert toll, gjeld og fremvoksende makter som utfordrer de eksisterende maktene, er endringer som er «svært, svært ødeleggende».

– Avhengig av hvordan dette håndteres, kan det føre til noe som er mye verre enn en resesjon. Eller det kan håndteres godt, sier han.

Betegnelsen resesjon brukes når det i to kvartaler på rad, altså i et halvt år, er nedgang i bruttonasjonalprodukt (BNP).

Har du et kvarter til overs? Se Bak overskriftene om tollsjokket på TV 2 Play.

TV 2 Nyheter: Bak overskriftene

TV 2 Play

– Vil ramme arbeidsplasser

Også økonomiprofessor Kalle Moene mener det vi ser nå minner mye om verden på 1930-tallet, med elementer av både økonomiske sammenbrudd og autoritære krefter.

– Om krisen slår til, må man legge om økonomien bort fra USA. Vi kan ikke tenke på det som en supermakt som holder økonomien sammen, sier han til TV 2.

– Det blir en mindre koordinert verdensorden. Du vil få mindre ordninger, men hvert enkelt land vil stole mindre på dette. Ulike land vil forsøke å restrukturere handelen. Men det tar tid, og det vil ramme bedrifter og arbeidsplasser.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
NORGE PÅVIRKES: Professor i samfunnsøkonomi Kalle Moene mener også Norge vil bli rammet av en økonomisk nedgang. Her er Moene til stede på Norges Banks middag på Rådhuset i Oslo i 2024. I bakgrunnen er økonom Ragnar Torvik ved NTNU. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Moene påpeker at Norge er en liten og åpen økonomi som er avhengig av at verdenshandelen går bra. 

– De vi handler med, i stor grad EU-land, er avhengig av verdensøkonomien. 

Moene mener likevel det er grunn til optimisme på Norges vegne. Norske politikere har et større handlingsrom for å drive motkonjunkturpolitikk.

– Aller helst bør man ha en liste over ting som kan gjøres innenlands om man får stor ledighet. Det er masse kommuner som ønsker å få gjort ting. Der kan arbeidskraft brukes, sier Moene, som likevel understreker:

– Vi er veldig fjernt derifra.

– Kaotisk

Med den ønsker Trump med tollene å få mer produksjon hjem til USA, og dermed også skape flere jobber. 

Ray Dalio er enig med Trump i at man må bygge fabrikker og skape flere jobber i USA, men at det kan ha mye å si hvordan dette håndteres.

– Om det gjøres på en praktisk, stabil måte med kvalitetsforhandlinger, der det er et felles problem som løses, eller om det er gjort på en kaotisk og ødeleggende måte som skaper konflikt, har alt å si, sier han til NBC.

– Til nå, synes du Trump har handlet på en praktisk eller kaotisk måte?

– Vi får se. Foreløpig er det veldig ødeleggende. Men det kan være en del av en prosess. Det kommer an på hvor vi er på slutten av de 90 dagene.

Med noen få unntak, blant annet Kina, der bedrifter nå må betale 145 prosent i toll for å sende var til USA, satte Trump sist uke innføringen av de nye tollene på pause i 90 dager. 

Read Entire Article