SpaceX-romfartøy på vei – mannskapet skal teste risikabel romvandring

1 week ago 6



 John Raoux / AP / NTBSpaceX-astronautene Jared Isaacman, Anna Menon, Scott Poteet og Sarah Gillis er på vei for å gjøre eksperimenter i verdensrommet. Her er de fotografert under en pressekonferanse 19. august. Foto: John Raoux / AP / NTB

SpaceXs Polaris Dawn-ekspedisjon er skutt opp fra Kennedy-senteret i Florida. De fire privatfinansierte astronautene om bord er på et risikabelt oppdrag.

tirsdag 10. september kl. 11:47

Går alt etter planen, vil ekspedisjonen bryte ny grunn. Blant annet skal den første romvandringen utført i privat regi gjennomføres. Romfartøyet skal også lenger ut i rommet enn noe annet bemannet fartøy siden Nasas måneprogram Apollo. På det høyeste vil det befinne seg 1400 kilometer over jordoverflaten.

Ingen av de fire om bord er profesjonelle astronauter, men privatpersoner som har trent hardt i to år for å forberede seg.

Lederen om bord er Jared Isaacman, administrerende direktør i betalingsselskapet Shift4 Payments. Milliardæren har selv investert en betydelig sum i prosjektet. Hvor mye er ikke gjort offentlig kjent, men det antas at det er snakk om 100 millioner dollar eller mer.

Under romvandringen skal de teste ut nye romdrakter SpaceX har designet. De er proppfulle av avansert teknologi, med heads-up-skjermer, hjelmkameraer og et avansert system for leddbevegelighet.

Den høye banen vil ta fartøyet gjennom det indre Van Allen-beltet, strålingsbeltet der energirike, elektrisk ladede partikler er fanget inn av jordas magnetfelt. Astronautene vil dermed bli utsatt for mer stråling enn under en mer normal romvandring.

Romfartøyet er heller ikke utstyrt med noen luftsluse som skjermer innsiden fra vakuumet i verdensrommet. Dermed vil alle fire om bord være avhengige av romdrakt og oksygentilførsel mens slusen er åpen.

Read Entire Article