SOS-barnebyer har måttet flykte fra Rafah: – Frykt og søvnløse netter

1 month ago 22



Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Sist oppdatert: 30.5.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. 287 israelske soldater har blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

Byen Rafah sør på Gazastripen har den siste tiden vært sentrum for harde angrep fra den israelske hæren.

Søndag ble 45 personer drept etter et luftangrep mot en teltleir for internt fordrevne. De fleste var kvinner og barn.

Få dager senere skal ytterligere 21 palestinere ha blitt drept i et nytt angrep.

Minst 35 palestinere døde i et luftangrep mot et senter for internt fordrevne i Rafah, ifølge Hamas-myndighetene. Israel hevder de angrep Hamas-mål.

SOS-barnebyer har operert i byen siden 1966. Nå har organisasjonen måttet flykte grunnet sikkerhetssituasjonen.

– De nye angrepene har skjedd rett i nærheten av der vi har oppholdt oss. Vi opplever at vi ikke lenger er i stand til å ivareta barna og familiene som har søkt beskyttelse hos oss, forteller generalsekretær Sissel Aarak til NRK.

Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer.

Foto: Jo Straube

Kan ikke ta i mot flere

245 barn og voksne er nå blitt tvunget til å relokalisere til teltleirer andre steder på Gazastripen. En stor andel av disse er foreldreløse barn, sier generalsekretæren.

– Det har enorme konsekvenser. Mange har blitt henvist til oss nettopp fordi de har blitt foreldreløse de siste krigsmånedene. Nå er de nok en gang på flukt.

– Vi gjør alt vi kan for å ivareta dem, men ingen steder er trygge.

Ung gutt står foran utbrent bil i den angrepne teltleiren i Rafah.

I RUINER: Her står en gutt i ruinene dagen etter søndagens angrep.

Foto: EYAD BABA / AFP

På grunn av evakueringen er organisasjonen ikke lenger i stand til å ta i mot nye barn. Aarak er spesielt bekymret for andelen som står uten foreldre eller trygge omsorgspersoner.

– Det er et ekstremt høyt antall barn som ikke har noen til å beskytte seg. Vi var den siste instansen som holdt det gående i Rafah, og har samarbeidet godt med FN og andre organisasjoner. Nå kan vi ikke lenger gjøre denne jobben, sier hun.

Provisorisk teltleir utenfor SOS-barnebyer i Rafah.

INTERNT FORDREVET: Bildet viser en provisorisk teltleir rett ved SOS-barnebyer i Rafah. Organisasjonen har også bistått flyktninger i slike leirer.

Foto: SOS-barnebyer

– Vi har vurdert situasjonen time for time, men det har vært en tung beslutning å ta. En bygningsmasse føles til en viss grad tryggere enn en teltleir.

Avhengig av våpenhvile

Israelske myndigheter avviser at tirsdagens angrep var rettet mot området der palestinere på flukt var bedt om å oppholde seg. Statsminister Benjamin Netanyahu har også omtalt søndagens angrep som «en tragisk ulykke».

Hendelsene har skapt sterke reaksjoner fra internasjonalt hold, og den internasjonale domstolen har krevd at krigsopreasjonene i Rafah skal stoppes. Tirsdag ble det holdt krisemøte i FNs sikkerhetsråd om situasjonen.

Generalsekretæren i SOS-barnebyer sier de er avhengige av en snarlig våpenhvile eller stabilisering av situasjonen i Rafah, samt nye forsyninger.

– Eventuelt at det som et minimum opprettes trygge soner. Vi tok med oss det vi hadde av ressurser, men det vil ikke vare lenge.

Flere av organisasjonens ansatte på bakken har blitt skadet de siste månedene, ifølge Aarak. De beskriver frykt og søvnløse netter, sier hun.

– Våre ansatte er der nettopp for å kunne være trygge voksne for barn som eksisterer i en ekstrem situasjon. De beskriver en situasjon hvor de både frykter for sine egne liv, men også naturligvis for alle de ikke klarer å ivareta på en sikker måte.

Publisert 30.05.2024, kl. 22.21 Oppdatert 30.05.2024, kl. 22.25

Read Entire Article