Solbergs hasjoppgjør med Unge Høyre-lederen: – Jeg er veldig uenig

1 week ago 22



Høyre-leder Erna Solberg sier hun ikke har noen tro på at Unge Høyre-leder Ola Svenneby vil vinne frem i Høyre med sin legaliseringsstrategi. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Unge Høyre-leder Ola Svenneby ble slaktet av både justisministeren og Frp-lederen. Det er ikke så mye å hente hos Høyre-lederen heller.

  • Bilde av Bjørn Haugan
lørdag 4. mai kl. 11:29

Kortversjonen

  • Unge Høyre-leder Ola Svenneby har foreslått legalisering av hasj og mindre fokus på mer politi for å bekjempe gjengkriminalitet i Norge.
  • Forslaget ble kritisert av justisminister Emilie Mehl (Sp) og Frp-leder Sylvi Listhaug.
  • Høyre-leder Erna Solberg er også uenig i forslaget, og mener legalisering ikke er løsningen.

– I Høyre er det lov å tenke høyt, men når du spør må jeg være ærlig på at jeg er veldig uenig i dette forslaget fra Ola, fastslår Solberg etter at Svenneby torsdag morgen foreslo flere radikale forslag for å bekjempe den økende gjengkriminaliteten, som spesielt har rammet Oslo de siste månedene.

  • Han vil legalisere hasj/marihuana ved at eksempelvis Vinmonopolet eller apotekene selger det. Slik kan inntektene til gjengene reduseres.
  • Han sa også at mer politifolk ikke vil løse gjengproblemet.
<-

Mehl

Det ble kraftig slaktet av justisminister Emilie Mehl (Sp) og Frp-leder Sylvi Listhaug.

Mehl sa det rett ut at «legalisering skjer ikke med oss i regjering».

Listhaug sa at det er en «naiv hippiedrøm å tro at gjengkriminaliteten vil forsvinne hvis du legaliserer hasj og nedprioriterer politiet».

– Fortvilte familier

Solberg sier at det viktigste målet for henne med ruspolitikken er at færrest mulig skal bli rusavhengige og få ødelagt livet sitt.

– Det er tusenvis av fortvilte familier i Norge som lever med konsekvensene av et rusmisbruk som har ført til avhengighet. Jeg tror legalisering av hasj ville ført til at mange flere måtte oppleve den skjebnen.

Her er mer om deltagerne og hva denne debatten dreier seg om

Hvem er Erna Solberg?

Erna Solberg har ledet partiet Høyre i snart tyve år og var statsminister i Norge fra 2013 til 2021, da det ble rødgrønt flertall og Jonas Gahr Støre overtok som statsminister for en regjering bestående av statsråder fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Hva er en statsråd og en regjering?

En statsråd sitter i en regjering, som blir valgt etter hvert stortingsvalg, avhengig av hvem som vinner stortingsvalget.

En regjering har ansvar for å iverksette de beslutningene som Stortinget fatter.

Vanligvis i Norge er det enten en borgerlig regjering, som er partier fra høyresiden i norsk politikk, som regel anført av partiet Høyre, eller en rødgrønn regjering, som er partier fra venstresiden i norsk politikk, anført av Arbeiderpartiet.

I dagens rødgrønne regjering, som statsminister Jonas Gahr Støre leder (Ap), er det 11 statsråder fra hans Arbeiderparti og åtte fra Senterpartiet.

En statsråd er ansvarlig for hvert sitt felt i en regjering, for eksempel er helse, justis, samferdsel og finans.

Hva handler debatten om legalisering av hasj i Norge om?

Debatten handler om hvorvidt Norge skal legalisere hasj, som et tiltak for å bekjempe gjengkriminalitet og redusere inntektene til kriminelle gjenger. Unge Høyre-leder Ola Svenneby foreslår at hasj kan selges gjennom regulerte kanaler som Vinmonopolet eller apoteker for å kutte inntektskildene til gjengene. Dette forslaget har møtt sterk motstand fra flere politiske ledere, inkludert Høyre-leder Erna Solberg og justisminister Emilie Mehl.

Hvorfor er Erna Solberg imot legalisering av hasj?

Erna Solberg, lederen av Høyre, er imot legalisering av hasj fordi hun mener det vil føre til flere rusavhengige og ødelagte liv. Hun uttrykker bekymring for de mange familiene som allerede lider under konsekvensene av rusmisbruk. Solberg tror ikke at legalisering vil bidra til å bekjempe gjengkriminalitet eller gjøre samfunnet tryggere, og hun understreker behovet for å styrke politiet og forebygge kriminalitet på andre måter.

Hva er alternativene til legalisering?

Motstanderne av legalisering, som Solberg og Mehl, fokuserer på å styrke politistyrken og forbedre forebyggende tiltak i samfunnet for å hindre at unge blir en del av kriminelle miljøer. De mener at en kombinasjon av mer politi og bedre sosiale tiltak vil være mer effektivt for å bekjempe gjengkriminalitet og rusproblemer.

Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra OpenAI, og kvalitetssikret av VGs journalister.

Hun sier de er enige om målet, men ikke om virkemidlene.

– Jeg deler fullt ut Olas ønske om å bekjempe gjengene og gjøre samfunnet tryggere. Men jeg har til gode å se et eksempel på at legalisering av hasj har ført til noen av delene.

Da VG ble med Ola Svenneby under broen på Grønland tidligere i uken, var det åpent salg av stoffer rundt hjørnet bak ham. Foto: Helge Mikalsen / VG

Samling om mer politi

Solberg deler Mehls og Listhaugs vurdering når det gjelder behovet for mer politi.

– Vi er nødt til å styrke politiet og å forebygge bedre på mange områder i samfunnet, for å hindre at flere unge blir del av kriminelle miljøer. Høyre har foreslått 22 konkrete tiltak i Stortinget for å bekjempe ungdoms- og gjengkriminaliteten.

Hun legger til:

– Som Ap og Sp har stemt ned.

Unge Høyre- og Høyre-gleden etter høsten skolevalg er ikke like fremtredende når verktøyene for å bekjempe gjengkriminaliteten debatteres. Foto: Frode Hansen / VG

– Null tro på

Svenneby sier at han ikke helt har troen på å få flertall på Høyre-landsmøtet neste vår, men at han er sikker på at han får rett om ikke altfor lenge.

Solberg tror han tar kraftig feil.

– Legalisering er ikke Høyres politikk, og jeg har null tro på at det kommer til å bli det i overskuelig fremtid.

– Hva sier du til kritikken han møter fra Mehl og Listhaug?

– Jeg synes både Mehl og Ola går for langt i hver sin retning. Ingen barn er født kriminelle eller rusavhengige. Vi vet at ungdom som av ulike årsaker faller utenfor, har enklere for å eksperimentere med rusmidler og havne i dårlige miljøer. Vi som samfunn må sørge for at det ikke skjer.

Hun sier Støre-regjeringen bør se i bakspeilet.

– Mehl sporer bare debatten av fra det den burde handle om: At på hennes vakt er politiet svekket med 450 færre politifolk i møte med den kriminalitets- og voldsbølgen vi ser nå.

Solberg vil ha mer politi. Om det betyr flere politihester, vites ikke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hun fortsetter:

– Mens gjengene blir farligere og yngre og yngre barn dras inn i alvorlig kriminalitet, så kuttes det i forebyggende politiarbeid rundt storbyene våre. Blant annet fordi regjeringen heller vil åpne nye politikontorer på steder det knapt skjer kriminalitet.

Solberg er heller ikke imponert over det Mehl sier om at hun vil endre loven slik at politiet igjen skal ta og forfølge unge som blir tatt med relativt små doser.

– Løsningen er ikke å kaste ungdom i fengsel hvis de prøver hasj, men løsningen er heller ikke å la de kjøpe hasj over disk.

– Hva er din vei?

– Norge ligger i Europa-toppen i overdosedødsfall. Politikken vi har hatt i mange tiår har spilt fallitt. Derfor foreslo Høyre en rusreform som innebar at vi skulle slutte å straffe rusavhengige for å ha små brukerdoser på seg, og heller gi dem bedre hjelp og oppfølging enn de får i dag.

– Narkotika skal være forbudt

Hun sier at det i kombinasjon med mer politi og ressurser til forebygging, er den mest farbare veien.

– Vi mener fortsatt at narkotika skal være forbudt, og at bakmenn og de som selger skal straffes hardt. Rusreformen er dessverre utsatt av Støre-regjeringen, som samtidig tvinger mange rusbehandlingssteder til å legge ned bare fordi de er private. Resultatet er at mange syke får dårligere hjelp.

Read Entire Article