Sol og vind tar over

1 month ago 20



Publisert: 12.08.2024 09:21

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Omstilling til ren og billig fornybar energi krever mye. Men det er noen ting vi ikke trenger å bekymre oss for, som den feilaktige påstanden til Leif Osvold i Aftenposten 2. august om at mer fornybar energi krever flere kullkraftverk.

EU har vært verdensledende i introduksjonen av ny fornybar energi. Her nådde kullkraftverkene toppen i 2003 og leverte 849 TWh med strøm i EU. 20 år senere var produksjonen falt med over 60 prosent, til 336 TWh. Produksjonskapasiteten fra kullkraftverk har sunket med en snau tredjedel, stikk motsatt av hva Osvold hevdet.

Nå følger også gasskraften etter. Strømproduksjonen fra gasskraftverkene i EU har falt hvert år siden 2019. Sol og vind tar over.

Empirien er altså tydelig. De gammeldagse kraftverkene blir mer og mer tilkallingsvikarer, som trår til når produksjonen fra fornybar er lav. Etter hvert som mer fornybar kapasitet og batterier bygges ut, blir den rollen også mindre, til glede for alle som er opptatt av både klima og lavere strømpriser.

Andreas Halse

Bystyrerepresentant, Oslo Arbeiderparti

Read Entire Article