Krigen i Ukraina:
Mens Russland har trappet opp angrepene de siste dagene, er en rekke statsledere og organisasjoner samlet i Roma der gjenoppbygging av Ukraina står på agendaen.

Publisert 10.07.2025 12:39
Natt til torsdag ble minst to personer drept i et missilangrep mot den ukrainske hovedstaden Kyiv.
Gjennom ti timer skal Russland ha sendt 400 droner og 18 missiler, inkludert ballistiske missiler, mot nabolandet, ifølge president Volodymyr Zelenskyj.

Angrepet skjer dagen etter det største angrepet mot Ukraina så langt i den 40 måneder lange krigen.
Samlet i Roma
– I dag skal jeg snakke med partnere, spesielt koalisjonen av villige, om ytterligere finansiering for produksjon av avskjæringsdroner og forsyning av luftforsvar til Ukraina. Slike russiske angrep må få en hard respons, skriver Zelenskyj på telegram i morgentimene torsdag.
Han er til stede på konferansen i Roma.
– Målsettingen er å planlegge og tenke høyt om hvordan man skal bygge opp Ukraina på lang sikt, sier Heine Alexander Holmen. Han er leder for institutt for filosofi og religionsvitenskap ved Norges tekniske- og naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Boliger, transport og energisektoren i Ukraina har vært hardest rammet av russiske angrep over de siste tre og et halvt årene, ifølge GMK Center.
I februar anslo FN at det vil koste rundt seks tusen milliarder norske kroner å gjenoppbygge det krigsherjede landet.
– Må forvente infiltrering
Instituttlederen peker også på viktigheten av å beskytte og styrke den demokratiske kulturen i Ukraina.
– En ting er å vinne krigen, men vi må også vinne freden i etterkant. Vi må forvente at et land som Ukraina vil bli utsatt for massiv infiltrering.

Holmen viser til at Ukraina historisk har vært delt i to, hvor den vestlige delen trekker mot EU mens den østlige delen trekker mot Russland.
– Det handler om å bygge et sivilsamfunn som finner sammen igjen etter krigen. Det er minst like viktig som våpen og infrastruktur, fordi beredskapskapasiteten i et land også inkluderer evnen til å stå imot infiltrering utenfra.
Han mener en slik beredskap blant annet kan bygges opp gjennom økonomisk stabilitet, og peker på Ukrainas historie med utfordringer knyttet til korrupsjon.
– Det er viktig å få i gang økonomisk vekst, for å sikre økonomisk stabilitet og dermed politisk stabilitet, sier han.
Trump skjerper tonen mot Putin
I forkant av konferansen i Roma, møtte den ukrainske presidenten USAs spesialutsending til Ukraina, Keith Kellogg.
Møtet fant sted like etter at president Donald Trump annonserte at USA ville sende flere våpen til Ukraina, etter at forsvarsminister Pete Hegseth satt våpenleveranser til Ukraina på pause uten å informere Det hvite hus.

Den russiske eskaleringen øker presset på USA og deres forpliktelse til å forsvare Ukraina. I Det hvite hus øker frustrasjonen mot Russlands president Vladimir Putin, skriver CNN.
– Vi får masse «bulls*it» slengt mot oss av Putin, for å være ærlig, skal Trump ha sagt i et møte tidligere denne uken.
Parallelt med konferansen i Roma, er det forventet at USAs utenriksminister Marco Rubio skal møte sin russiske motpart utenriksminister Sergey Lavrov. De to er i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur, på et utenriksministermøte i Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen (Asean).