Slik unngår du utleiefellene

4 hours ago 2



Sommeren er høysesong for inn- og utflytting for studenter. Dette er tingene som er viktig å huske på for en sømløs inn- og utflytting.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
FLYTTESOMMER: Skal du flytte til en ny leiebolig i løpet av ferien, kan det være lurt å holde øynene oppe. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 28.06.2025 10:01

Mange unge ser fram til å flytte – enten man flytter inn i en studenthybel for første gang eller ut av et kollektiv for siste gang.

Men å leie en leilighet, hybel eller et rom i et bofellesskap, er ikke alltid en dans på roser. Av og til kan det ende i misforståelser og konflikter mellom leietaker og utleier.

I fjor ble rett i overkant av 4300 saker meldt inn til Husleietvistutvalget.

Heldigvis finnes det en del ting du kan gjøre for å unngå sak i Husleietvistutvalget, og andre uenigheter med utleier.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
ROM FOR SMUTTHULL: Tom O. Risa, advokat i Leieboerforeningen, påpeker at Husleieloven ikke er en lov som i ett og alt må følges. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Les kontrakten nøye

«Første bud» å lese nøye gjennom kontrakten.

– Det er jo slik at det så og si uten unntak er utleier som skriver leiekontrakt. Da er det jo utleieren som formulerer den eller velger en standardavtale, sier Tom Risa, advokat i Leieboerforeningen, og legger til:

– Standardkontrakter som utleiere legger frem, de er i all hovedsak beregnet på å være til fordel for utleieren.

Også Forbrukerrådet er enige i dette.

– I kontrakten bør du særlig være oppmerksom på leieprisen og hva som eventuelt ikke er inkludert i den, leietid og oppsigelsestid, vedlikeholdsansvaret ditt og husordensreglene, sier Nora Wennberg Gløersen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet.

«Vedlikeholdsansvar» handler om hvem som er ansvarlig for å ta vare på leiligheten eller huset. Hovedansvaret for dette ligger hos utleier. Leietaker har imidlertid ansvar for det daglige vedlikeholdet, som utskifting av låser, vannkraner og brannvarslere. 

 Magnus Nøkland/ TV 2
SJEKK FOR MANGLER: Nora Wennberg Gløersen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet, er tydelig på at det er viktig å sjekke for mangler etter man har flyttet inn i leieboligen. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

Hold øynene åpne for depositum-juks

– Du skal ikke godta å betale depositumet inn på utleiers konto. Pengene skal stå på en egen depositumskonto, forteller Wennberg Glersen. 

Det handler om at utleier ikke skal kunne ta ut depositumet uten å ha dokumentert du skylder husleie eller har ødelagt noe i boligen du ikke har reparert.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
LES NØYE: Noe av det viktigste du kan gjøre før du inngår et leieforhold, er å lese kontrakten nøye. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Likevel finnes de som prøver å jukse.

– Det er fortsatt noen som synes det er mye lettere å sitte med leieboerens depositum på egen konto, for da kan man bare nappe det ut når man vil, påpeker Risa.

– Fotografér absolutt alt

Både Risa og Wenneberg Gløersen er dessuten tydelige på at det er viktig å dokumentere de feilene og manglene du finner. 

– Siden Gud har funnet opp smarttelefonen, så må vi jo bruke det til å fotografere absolutt alt i boligen som man flytter inn i, sier Risa humoristisk. 

– Da unngår du å få ansvar for riper i parketten eller hakk i benkeplaten som var der da du overtok, legger Wenneberg Gløersen til.

Dersom man oppdager en feil er det også viktig å si ifra innen 14 dager, altså reklamere. Hvis ikke mister man den rettslige retten på å klage på feil. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
DEPOSITUMSFELLA: Depositumet skal aldri inn på utleiers private bankkonto. Dersom utleier allikevel velger å gjøre det, kan du klage til Husleietvistutvalget. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Slik håndterer du uenighet

Å ha dokumentert feil og mangler, og å gi beskjed til utleier, blir spesielt viktig når det nærmer seg utflytting. 

– Det som ofte skjer når det går mot slutten av et leieforhold, er at det blir spørsmål om vedlikeholdsplikten til leietaker er oppfylt. Det vil ofte være en uoverensstemmelse, forklarer Risa.

Det leietaker mener er vanlig slitasje, og dermed ikke er ansvarlig for å erstatte, vil kanskje en utleier mene at er skader på boligen.

Likevel er Risa tydelig på at det finnes måter å håndtere disse uenighetene på:

– De sakene ender jo i Husleietvistutvalget hvis utleier mener de har et reelt krav på noe skader, sier han.

Men du skal kun erstatte den faktiske verdien av det du har skadet. Om du ødelegger en gammel induksjonstopp, kan ikke utleier kreve at du skal betale det fulle beløpet for en nyere modell. 

Men om du vil unngå konflikt og uenigheter med utleier i sin helhet, er Risa klokkeklar:

– God dialog med utleier, gjerne skriftlig. Påpek de tingene som er feil, og dokumentere hvorfor de er feil.

Read Entire Article