Slik skulle de drepe tusenvis

1 month ago 29



Planla Taylor Swift-terror:

Store folkemengder har samlet seg flere steder i Wien torsdag for å få et glimt av superstjernen. Samtidig jobber østerriksk etterretning for å avklare trusselbildet.

 ROLAND SCHLAGER / AP / NTB
I WIEN: Til tross for terrortrusselen har mange fans samlet seg i Wien torsdag. Foto: ROLAND SCHLAGER / AP / NTB

Publisert 08.08.2024 16:34 Sist oppdatert nå

Tipset om de mulige terrorplanene kom fra utenlandske sikkerhetsmyndigheter, bekreftet Østerrikes innenriksminister Gerhard Karner på en pressekonferanse torsdag. 

– Angrepet var planlagt til torsdag eller fredag denne uken. Situasjonen var og er alvorlig, men det vi kan si er at vi har forhindret en tragedie. Vi etterforsker videre for å se om flere er involvert, og jeg har stor forståelse for at konsertene er avlyst, sa Karner. 

Under en pressekonferanse med den østerrikske kansleren Karl Nehammer kom det fram flere detaljer rundt det som var planlagt.

Han sier også de ikke hadde noe annet valg enn å avlyse konsertene da arrestasjonene av de mistenkte kom så kort opptil show-start.

Angivelig skal en del av planen ha vært å angripe folk utenfor stadion. På Swift-konserter samles det tradisjonelt tusenvis av mennesker som ikke har fått billetter, og i Wien var det ventet at 20.000 ville stå utenfor på hver av de tre konsertene. 

 Scott A Garfitt / AP / NTB
KONSERTER: Taylor Swift har allerede reist Europa rundt med sin Eras tour. På nest siste Europa-stopp måtte tre konserter avlyses. Foto: Scott A Garfitt / AP / NTB

–Tre pågrepet

To av de pågrepne er bekreftet å være involvert i saken, og en tredje er også pågrepet av politiet, selv om det foreløpig er uklart hva hans rolle er. De pågrepne er 19, 17 og 15 år gamle.

Det var 19-åringen, en østerriker med aner fra Nord-Makedonia, som ble pågrepet først. Ifølge Karner har han innrømmet at han planla å ta livet av seg selv og mange andre med kniver og eksplosiver. 

19-åringen har ifølge politiet lastet ned manualer for bygging av bomber, og det ble funnet eksplosiver i hjemmet hans etter pågripelsen. Han har tilstått å ha planlagt et terrorangrep.

Ifølge den amerikanske kringkasteren ABC, som siterer ikke-navngitte politi- og etterretningskilder, fikk Østerrike informasjonen fra amerikansk etterretning.

Jobb på arenaen

17-åringen som er pågrepet skal nylig ha fått seg en jobb hos et selskap som skulle jobbe på den aktuelle arenaen under konserten. Det er ikke spesifisert hva slags jobb det er snakk om.

Flere i kretsen rundt 19- og 17-åringen har sagt til politiet at de to har blitt tydelig radikalisert den siste tiden. Ifølge Kronen Zeitung sier politiet at målet for de to skal ha vært å drepe vantro.

– Det er ingen konkrete trusler mot fremtidige konserter, sa Karner under pressekonferansen tidligere torsdag. 

Taylor Swift skulle holde konsert i Wien torsdag, fredag og lørdag denne uken, men sent onsdag kveld kom nyheten fra arrangøren Barracuda Music om at alle tre konserter avlyses. 

Read Entire Article