Slik skjerper de kampen mot narkotika

2 weeks ago 14



Mens statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er om bord, kjører en lastebil sakte langs industrikaia på Sjursøya i Oslo.

En fastmontert skanner skyter kraftige radioaktive stråler inn i en container.

Den skal kun inneholde tepper fra Marokko, men:

– Her er det åpenbart også andre ting. Det kan se ut som det er krukker og litt forskjellig her, forklarer tolloverbetjent Bjørn, mens han viser ministrene resultatet på en skjerm.

Ikke nødvendigvis urovekkende i seg selv. Men containeren inneholder noe annet enn det tolletaten på forhånd hadde fått opplyst.

– Her burde vi nok fått bedre dokumentasjon, konstaterer han.

NARKOSJEKK: Her kjører den mobile skanneren over containeren, og sjekker innholdet for narkotika. Foto: Espen Moe Breivik, VG

Det er hans jobb å oppdage og stoppe narkotikaen som blir forsøkt smuglet inn til Norge med blant annet lasteskip.

Utstyret han bruker – og viser til både statsministeren og finansministeren – er gått ut på dato.

– Den ser urovekkende bra ut, men det er fordi den er blitt godt tatt vare på, får VG forklart.

Maskinen er en kilde til stråling, og det er knyttet strenge regler til det. Tolletaten får fortsatt bruke den på nåde, etter å ha søkt om tillatelse.

Nå får de snart muligheten til å bytte den ut.

– På den andre siden møter du en kreativ og kynisk bransje, som hele tiden forsøker å finne smutthull, sier statsminister Jonas Gahr Støre til VG etter å ha besøkt industrikaia.

HVA ER DETTE? Trygve Slagsvold Vedum prøver seg som tollbetjent – han har funnet marokkanske tepper i en container. Foto: Espen Moe Breivik, VG

Tolletaten beskriver det selv om en «katt og mus»-lek.

Så snart tollerne oppdager en ny metode å smugle – finner de kriminelle andre måter å gjøre det på. Mye av narkotikaen kommer med sjøveien.

– Godt utstyr og nok ansatte helt avgjørende for oss, sier tolldirektør Øystein Børmer.

Aldri før har de for eksempel beslaglagt mer kokain enn i 2023.

I fjor gjorde blant annet etaten tre store beslag på til sammen 2,2 tonn kokain skjult i banankasser fra Sør-Amerika.

– Det sier hvilket system dette er. Det er en enorm økonomi, og det er avanserte folk som står bak. Til syvende og sist er dette er kjempeproblem for dem som blir rammet av narkotika, og det det medfører av elendighet og utrygghet, sier Støre til VG.

Regjeringen vil å gi tolletaten 118 millioner kroner ekstra i revidert nasjonalbudsjett. Det tilsvarer en økning på seks prosent, og styringen av budsjettet er varig.

– Dette løftet her skal gå direkte for å stoppe mer narkotika – ha mer kontroll – det betyr trygghet for deg og meg, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

PENGEGLIS: Statsminister Jonas Gahr Støre sammen med tolloverbetjent Bjørn Sistnevnte ønsker ikke etternavnet sitt på trykk. Foto: Espen Moe Breivik, VG

Litt over 60 millioner kroner av beløpet skal brukes på bemanning.

– Tolletaten i Norge er dyktig og har også håndtert mange nye og viktige oppgaver som har vært nødvendig i den urolige tiden vi er i. Blant annet kontroll av russiske fartøy, håndheving av sanksjoner og styrket kontroll på Svalbard, sier Vedum.

De øvrige pengene skal gå til modernisering av utstyr – blant annet nye skannere og undervannsdroner.

Sistnevnte kan finne narkotika som blir forsøkt smugler festet til skrog under vann.

– Vi skal styrke kapasiteten blant annet her i Oslo, på Brevik og på Ørje. Narkotikahandelen og den organiserte kriminaliteten er en trussel mot vårt åpne samfunn. Vi skal bekjempe vold og kriminalitetalle steder og i alle miljøer hvor det finnes. Tolletaten har en helt avgjørende rolle i dette arbeidet, sier statsministeren.

Deretter skal kapasiteten økes i Nord-Norge og på Vestlandet.

– Men holder dette for å stoppe narkotikaen som innføres til Norge?

– Vi vil aldri klare å få en grensekontroll som stopper alt. Men dette gjør det mulig å få byttet ut helt kritisk utstyr som er i ferd med nå slutten av sin levealder. Det løser ikke alle problemer for oss, men er et veldig verdifullt bidrag som også gir rom for andre satsinger, sier tolldirektør Øystein Børmer til VG.

BUDSJETTSMIL: Tolldirektør Øystein Børmer sammen med statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Espen Moe Breivik, VG
Read Entire Article