Slik kan hun slå Trump

1 month ago 50



– Selv om jeg kanskje er den første kvinnen i dette embetet, vil jeg ikke være den siste, sa Kamala Harris da hun var blitt valgt til USAs visepresident i november 2020.

Nå blir hun etter alle solemerker den Demokratene vil skal ta over Joe Bidens jobb som president. Det vi i så fall gjøre henne historisk, nok en gang.

Søndag kveld ble det klart at Biden trekker seg som presidentkandidat for det kommende valget i USA. 27 minutter senere pekte han på hvem han mener bør løpe videre med stafettpinnen inn i høstens valgkamp. 

 Kevin Wolf / AP Photo
MED SJEFEN: Joe Biden sier han vil gi stafettpinnen videre. Her fra da Kamala Harris ble satt inn som senator i 2017 – mens Joe Biden fortsatt var visepresident. Foto: Kevin Wolf / AP Photo

Nå er det også bred enighet i partiet om at Harris bør bli partiets kandidat.

Hun er tidligere påtaleadvokat, har to innvandrerforeldre og er 20 år yngre enn Demokratenes motstander Donald Trump. 

– Hun har god sjans til å slå Donald Trump, mener professor og USA-ekspert Hilmar Mjelde til TV 2. 

– Men Trump vil angripe henne for navnet, latteren hennes og han vil si rett ut at en farget kvinne er uegnet til å være president i USA. Han er USAs beste valgkamppolitiker. Det er den motstanden hun står overfor nå.

Hun har vist seg som abortforkjemper, og anses som mer progressiv enn Biden innad i det demokratiske partiet. Samtidig har hun slitt noe med å markere seg i jobben som visepresident.

– Harris er ikke noe uvanlig stort talent. Hun har hittil vært i beste fall middelmådig, men har klart vokst som visepresident. Men hun vil nå tjene på entusiasmen som skyller over partiet og det rent historiske aspektet, sier Mjelde.

– Hun kommer til å bringe ut det verste i Trump, sier Mjelde. Men ett av hennes kort i ermet, skiller seg ut, mener han.

– Trumps svakeste punkt

Bidens exit ser allerede ut som en vitamininnsprøytning for Demokratenes valgkamp.

– Herfra kan det bare gå oppover for dem. De har hatt tre helt pyton uker nå. Vi ser allerede en enorm entusiasme i partiet nå – egentlig litt uavhengig av Harris selv, sier Mjelde.

– Det Demokratene nå får er en enorm entusiasme. Et entusiastisk parti er alfa og omega i en valgkamp, legger han til. 

Mjelde trekker frem nettopp Harris' minoritetsbakgrunn som et mulig trumfkort:

– Hun vil i alle fall inspirere afro-amerikanske kvinner, som er selve sjelen i Det demokratiske partiet. Jeg tror også hun vil ha en klar fordel i å vinne de partiuavhengige velgerne, som er Trumps svakeste punkt, sier han.

 Evelyn Hockstein / Reuters
PROGRESSIV: Som senator jobbet Harris for strengere våpenlovgivning, legalisering av cannabis og statsborgerskap for dokumentløse innvandrere. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

Også kommentator for amerikanskpolitikk.no, Sigrid Rege Gårdsvoll, sier til TV 2 at Harris stiller sterkt i vippestatene Arizona, Georgia og Nevada – nettopp fordi hun har større oppslutning blant minoriteter og unge velgere. 

Samtidig vil Harris trenge flere ingredienser i suksessoppskriften.

– De må vinne over det lille knippet sentrumsvelgere som avgjør valget. Derfor bør Harris velge en moderat guvernør som visepresidentkandidat, sier Mjelde.

Guvernør Josh Shapiro fra Pennsylvania vil være et godt valg, mener han.

 – Pengedonasjonene har økt fordi velgerne nå tror valget kan vinnes. Demokratene håvet inn 50 millioner dollar søndag. Det sier noe om entusiasmen dette har utløst, fortsetter han.

USA-eksperten påpeker at å ha vært visepresident er den vanligste bakgrunnen til amerikanske presidenter. Hele 15 av landets 46 presidenter var visepresident før de tok steget opp.

Så langt har 0 av landets 46 presidenter vært kvinner. Og Barack Obama er den eneste av dem som ikke er hvit.

– Stolt av hvem jeg er

Harris er halvt svart, og datter av en indisk kreftforsker og en jamaicansk økonomiprofessor ved Stanford-universitetet. 

– Jeg er stolt av hvem jeg er. Av de innflytelsene familien og miljøet rundt har hatt på meg, sa Harris i et intervju med India Abroad i 2009. 

 Kamala Harris Campaign
FORSKERMAMMA: Kamala Harris og hennes mor Shyamala Gopalan Harris sammen i 2007. Moren døde i 2009. Foto: Kamala Harris Campaign

Hun viste også til påvirkningen fra hennes mentorer, kollegaer og venner utenfor det indisk-amerikanske miljøet.

– Det ene utelukker ikke det andre. Vi må slutte å se saker og mennesker gjennom et endimensjonalt vindu. I stedet må vi se at de fleste er en sum av mange faktorer, sa hun den gang.

Forrige uke beskrev The New York Times hvordan indisk-amerikanere de siste årene har fått stadig viktigere verv. 

– Indisk-amerikanere har er en økende kraft i amerikansk politikk, sier direktør Karthick Ramakrishnan i AAPI Data til den amerikanske avisen.

I tillegg til demokraten Harris, var både Nikki Haley og Vivek Ramaswamy fremtredende kandidater i den republikanske nominasjonskampen tidligere i år.

 Charlie Neibergall / AP Photo
REPUBLIKANERE: Tidligere FN-ambassadør Nikki Haley og forretningsmann Vivek Ramaswamy utfordret begge Donald Trump i Republikanernes nominasjonsprosess. De har begge indisk-amerikansk bakgrunn. Foto: Charlie Neibergall / AP Photo

Trumps visepresidentkandidat, JD Vance, er dessuten gift med en indisk-amerikaner.

– Slik det står nå, vil en kvinne med indisk avstamming enten avtjene enda en periode i Det hvite hus, eller være landets andredame, skrev avisen forrige uke.

Flere peker også på at Harris' minoritetsbakgrunn samtidig gjør at det stilles flere krav av henne – og at hun i enda større grad blir utsatt for hets og trakassering enn også andre kvinnelige politikere.

– Ofte blir ikke svarte kvinner sett før de trengs. Vi har sett at hun konstant har blitt snakket ned, marginalisert og stilt spørsmål ved. Jeg tror skiftet vi nå ser, er fordi det er et behov for henne, sier LaTosha Brown i organisasjonen Black Voters Matter til CNN.

– Nesten Hollywood

Under nominasjonskampen i 2020, ble Harris' fortid som aktor trukket frem både som positivt og negativt.

I politiske spørrerunder har hun vist seg som sylskarp:

– Du gjør meg nervøs, sa daværende justisminister Jeff Sessions i 2017, da Harris bombarderte ham med spørsmål om russisk innblanding i valget året før.

 J. Scott Applewhite / AP Photo
KVASS: Kamala Harris, da hun som senator utsatte Jeff Sessions for et regelrett kryssavhør. Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo

Men samtidig var advokatfortiden også sett på som en svakhet. Så effektiv hadde hun vært som påtaleansvarlig, at hun er blitt ansett som for hard i klypa i justispolitikken. 

Det har ikke passet inn i et demokratisk parti som har ønsket mildere straffer.

Når de nå skal til valg mot en straffedømt tidligere president, kan saken brått ha endret seg, mener den demokratiske valgkamprådgiveren Anat Shenker-Osorio ovenfor The New Tork Times:

– Det er nesten Hollywood. Hvem tar vel kampen mot en skurk som er straffedømt, om ikke en aktor? Mot en en skurk som gjentatte ganger har vært ekstremt sjåvinistisk, om ikke en kvinne? Mot en skurk som har gjort rasisme til sin døgnvirksomhet, om ikke en farget kvinne? spør Shenker-Osorio.

Read Entire Article