– Forsvarsministeren og ambassaden har åpenbart gjort en god og grundig jobb her, sier First House-partner Sigbjørn Aanes til TV 2.
Selv om innsatsen ennå ikke har båret frukter, roser Erna Solbergs tidligere spinndoktor den norske strategien for å vinne gehør hos USAs forsvarsminister Pete Hegseth og få ham til Norge.
«Dear Pete!»
I februar sjokkerte Hegseth da han slo døren igjen for ukrainsk Nato-medlemskap og sa at Europa må ta hovedansvaret for våpenleveranser til Ukraina.
Innsatsen Aanes roser, startet etter denne Nato-kalddusjen. Da sendte forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) et brev til Hegseth, der han takket for møtet med sin norskættede kollega.
På uformelt vis innledes brevet, som TV 2 har fått innsyn i, med en håndskrevet oppfordring fra Sandvik:
«Kjære Pete! Håper å se deg i Norge! Beste hilsener, Tore O.»

Hegseth, som ser på seg selv som 100 prosent norsk, sa under besøket i Norges ambassade 7. mai at han har en drøm om å reise til Norge en gang.
Flyfoto og stamtre
Allerede før det første møtet i Brussel, der Sandvik hadde med seg flyfoto av gården Hegseth kommer fra, hadde Norges forsvarsminister sørget for å gratulere ham med jobben.
Det fortsatte da statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte Donald Trump i Det hvite hus.
Da hadde den norske delegasjonen med seg en oversikt over Hegseths slektstre.

Ifølge stamtreet, som Hegseth fikk av USA-ambassadør Anniken Huitfeldt under møtet i Det hvite hus i april, er hele slekta hans norsk.
Da Hegseth besøkte Norges ambassade i Washington i mai, viste han frem slektstreet under feiringen av 200 år med norsk innvandring til USA.
– Jeg har faktisk aldri vært i Norge. Jeg burde skamme meg, sa Hegseth ifølge Aftenposten til gjestene.
Norges viktigste allierte
I brevet til Hegseth skriver Sandvik at et besøk til Norge også vil gi «en utmerket mulighet» til å styrke båndene mellom Norge og USA.
USA spiller en avgjørende rolle for norsk sikkerhet, og er Norges viktigste allierte.
Regjeringen har inngått en avtale om forsvarssamarbeid som gir USA uhindret adgang til tolv militære områder, såkalt «omforente områder».
I vår utsatte USA utbyggingen på Rygge flystasjon, på grunn av kulturminnevern.

Før Trump ble gjenvalgt, hadde Støre-regjeringen på plass en fempunktsplan for å videreutvikle de sikkerhets- og forsvarspolitiske båndene til USA.
Norge har en avtale med det amerikanske marinekorpset (US Marine Corps) om forsterkning og forhåndslagring av militært materiell.
«Viktige anlegg for forhåndslagring og rotasjonsnærvær av U.S. Marine Corps i Norge ligger bare en kort kjøretur fra hjemstedet til dine norske forfedre», skriver Sandvik i brevet.

To måneder etter at Hegseth fikk brevet, har han fortsatt ikke svart på invitasjonen.
– Per nå har det ikke kommet svar, opplyser seniorrådgiver Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet til TV 2.

Stoler fortsatt på USA
Pete Hegseth og visepresident J.D. Vance har kalt sine allierte i Europa for snyltere og patetiske.
Men til tross for doble signaler, har den norske regjeringen valgt å stole på at USAs sikkerhetsgarantier fortsatt gjelder.
I april kunngjorde USA at de trekker seg ut av det viktigste knutepunktet for transport av sivilt og militært materiell til Ukraina.
Fredag sa USAs Nato-ambassadør at samtaler med allierte om å trekke styrker ut av Europa trolig vil finne sted etter Nato-møtet i juni, melder Reuters.
Da USAs president tok imot Støre og Stoltenberg i Det hvite hus, var målet fra norsk side å vise Trumps folk at USA er viktig for Norge, men at Norge også er viktig for USA.
– Utfordringene med denne administrasjonen, er at man ikke har kontakt med et system, men enkeltmennesker. Derfor blir det en jobb å gjøre, forklarer Aanes, som tidligere har vært Høyres kommunikasjonssjef.
Har skapt usikkerhet
Kretsen rundt Trump skal vite at det er viktig for amerikansk sikkerhet at Norge følger Russlands militære tilstedeværelse i nordområdene svært tett, fortsetter han.
– De skal ikke glemme at Norges rolle som Nato i nord er særdeles viktig for USA, sier Aanes.
Trumps politikk har skapt usikkerhet i Norge.
Mens Pentagon legger planer for å trekke ut soldater fra Europa, er Norges ambassade i Washington en spydspiss i styrkingen av båndene mellom Norge og USA.

– Dette er en balansegang. Jeg synes det er en klok strategi å ikke rekke hånden opp for høyt, sier Aanes om Norges posisjonering i det transatlantiske forholdet mellom USA og Europa.
Trump krever ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel at Nato-landene må investere enda mer i kollektiv sikkerhet. Nato-sjef Mark Rutte har foreslått at medlemslandene skal bruke fem prosent av BNP (bruttonasjonalprodukt) på forsvar og materiell.
USAs utenriksminister Marco Rubio tror at medlemslandene kommer til å bli enige om et mål om å bruke fem prosent av BNP.
– Vi nærmer oss et toppmøte der så godt som alle Nato-medlemmene vil ligge på to prosent eller høyere, mange er over fire prosent og alle vil være enige om et mål på fem prosent det neste tiåret, sier Rubio i et intervju med Fox News.