Det er fare for nye hetebølger i Europa denne sommeren, men i Norge er det en annen fare som truer.

Publisert 30.04.2025 20:10 Sist oppdatert 12 minutter siden
Europa er kontinentet som varmes opp raskest på grunn av klimaendringer. 2024 var det varmeste året noensinne.
– Dessverre, ettersom de globale klimagassutslippene fortsetter å øke, kan vi forvente flere rekordhøye temperaturer og hetebølger i Europa, sier klimaforsker ved Cicero, Anne Sophie Daloz.
Populære feriesteder som Hellas, Italia, Spania, Portugal og Marokko ble hardt rammet av en stekende hetebølge i fjor sommer.

– Det er vanskelig å si allerede nå hva sommeren vil bringe når det gjelder ekstreme hendelser, men sesongvarslene for neste sommer viser tegn på høyere temperaturer enn normalt for Europa, så vi kan ikke utelukke muligheten for nye hetebølger i sommer, sier Daloz.
Slik blir sommeren
Allerede nå vet meteorologene noe om hvordan mai, juni og juli kommer til å se ut her hjemme. Prognosene er ikke helt sikre, men sier noe om sannsynligheten.
– Det er størst sannsynlighet for at vi får en varmere sommer enn normalt i Norge, sier meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt.
Sannsynligheten for at vi får en kjøligere sommer enn normalt er bare 15 prosent, ifølge meteorologen, som viser til klimanormalen fra 1991 til 2020.

For resten av Europa ligger sannsynligheten for en unormalt varm sommer på rundt 50–60 prosent.
– Det er også større muligheter for hetebølger, sammenlignet med normalen, men vi kan ikke si om det skjer eller hvor, sier Haga.
Haga forklarer at værsystemene i Europa er ganske kaotiske, derfor kan det komme innslag av kjølige perioder.
Klimafarene for Norge
Ekstrem varme kan få alvorlige konsekvenser for både samfunnet og naturen.
– Høye temperaturer og luftforurensning fra skogbranner utgjør hver for seg en risiko, men er verre i kombinasjon. De kan føre til en økning i hjerte- og lungesykdommer i Europa, sier Daloz og viser til fersk forskning fra Cicero.
Mens hetebølgene og skogbrannene har herjet i Europa, har Norge sluppet de høyeste temperaturene.
Klimaforsker Ketil Tunheim ved Meteorologisk institutt forteller at det blir varmere også her i nord, men hetebølgene er snillere.
Det er andre klimafarer forskerne er mer bekymret for.

– Vi forventer ikke farlige hetebølger i Norge i nær fremtid, det er heldigvis såpass temperert her. Det er vannet som er problemet for oss, sier Tunheim.
Store mengder nedbør, flom og skred er de største farene for Norge.
– Regnet fordeler seg ikke like jevnt over året som før. Det blir mer nedbør og det skjer på færre dager. Det er også mer uforutsigbart når det skal regne, sier Tunheim.
Nord varmes opp raskere
Det er likevel ingen tvil om at det blir varmere her i Norge.
Klimaforsker Tunheim forteller at temperaturene stiger raskere i nord enn i sør. Denne forskjeller ser vi mellom Nord-Norge og Sør-Norge også.
– De siste årene har det vært et større avvik fra normale temperaturer i Nord-Norge. I fjor var det en helt klar forskjell i sommersesongen, sier Tunheim.
At den globale oppvarmingen går kjappere i nord har med isen rundt Nordpolen å gjøre.
– Når isen smelter, så frigjøres mørkere hav som absorberer varme, og dette fører også til enda hurtigere smelting av is, sier Tunheim.