Slår tilbake mot skiekspert etter diskrimineringsutspill: – Har null respekt for ham

2 days ago 17



Han er Janteloppets hovedsponsor og Petter Northugs samarbeidspartner. Gründeren Reda El Chaar er sterkt uenig i kritikken som har kommet mot skirennet.

Reda El Chaar fra Libanon har flyttet til Norge og er blitt hektet på langrenn. Foto: Eirik Elvevold, E24
  • Yasmin Sunde Hoel, VG

    Yasmin Sunde Hoel, VG

Publisert: 14.04.2025 14:57

– Jeg støtter arrangørens beslutning fullt ut, sier El Chaar.

Han er opprinnelig fra Libanon, men har flyttet til Oslo og driver selskapet Janteloppet sammen med Petter Northug (38).

Selskapet står bak skiløpet med samme navn, der både proffe og amatører konkurrerer i sporet og fester på afterski etterpå.

Men i helgen har Janteloppet fått kraftig kritikk fra flere hold.

Det hele startet da landslagsprofilen Astrid Øyre Slind la ut en video av at hun tente på Janteloppet-startnummeret sitt i protest.

«Folket har talt. Kan ikke godta hva som helst», skrev hun på Instagram.

Janteloppet hadde da på kort varsel redusert premiepotten fra 500.000 kroner til 60.000 kroner for kvinnene som ville delta i det 40 kilometer lange rennet. I herreklassen var det fortsatt en pott på 500.000 kroner.

Kvinnene fikk i stedet tilbud om å delta i mosjonsklassen, et renn på 20 kilometer, der vinneren ville få 30.000 kroner. Arrangøren forklarte endringen med at for få kvinner var påmeldt eliterennet (14 kvinnelige utøvere hadde meldt seg på til 40-kilometeren).

– Det er helt hårreisende. Det skal ikke være mulig i 2025 å måtte fronte en sånn sak. Jeg stiller ikke opp når vi blir så pisset på, sa Slind til TV 2.

Hun fikk støtte av TV 2-ekspert Petter Skinstad, som freste mot avgjørelsen.

Petter Skinstad

TV 2s langrennsekspert

– Det er rett og slett god, gammel kjønnsdiskriminering. Det er løpere som (Ebba) Andersson og Slind på start, som ikke får gå 40-kilometeren om premiepengene. Det blir både historieløst og kunnskapsløst, sa han til egen kanal.

El Chaar slår nå hardt tilbake mot langrennseksperten.

– Jeg har null respekt for Petter Skinstad. Han er en utdatert utøver som bruker Janteloppet – og enhver plattform han kan finne – til å blåse opp sitt personlige varemerke ved å klamre seg til kontroverser han tror vil holde ham relevant, sier han.

– Hans kommentarer handler ikke om å forbedre sporten – de handler om å holde sitt eget navn i overskriftene, legger han til.

Gründeren avfeier at endringen skyldes kjønnsdiskriminering. Han forklarer i stedet Janteloppets beslutning slik:

– Det er viktig å forstå at 20-kilometersrennet alltid har vært som et mosjonist- eller rekreasjonsløp, mens «40 kilometer Grand Prize» er konkurransen på elitenivå. De er fundamentalt forskjellige renn, designet med forskjellige formål, skriver han i en melding til VG.

– Hvem ved sine fulle fem ville noen gang tro at vi ville diskriminert kvinner, spesielt i Janteloppet, spør han og legger til at han samtidig erkjenner at samtalen om likestilling og muligheter i idretten er viktig.

Petter Northug like etter målgang i Janteloppet i 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

Petter Skinstad rister på hodet av uttalelsene fra El Chaar.

– Jeg noterer meg at han og andre velger å ta innfallsvinkelen til kritikk. Det tyder vel på at jeg har pirket borti noe han vet at jeg har rett i. Så kan jeg si at dette handler selvsagt ikke om meg på noen måte, jeg gjør bare jobben min, som er å mene noe om langrennssporten. Hvis han har et problem med det, får han bare leve med det.

– Selv om han mener at jeg er en utdatert utøver, så er jeg usikker på hvor utdatert det er å mene at kvinner skal ha like stor plass i idretten som menn i 2025. Jeg mener at Janteloppet tar idretten i en retning som overhodet ikke er ønskelig.

Blant navnene som opprinnelig sto på startlisten til det 40 kilometer lange rennet, var VM-dronningen Ebba Andersson og de norske landslagsprofilene Heidi Weng og Astrid Øyre Slind.

Andersson endte med å vinne 20 kilometeren, men sa til VG at det skjedde med en bismak.

Ebba Andersson

Svensk langrennsløper og nyslått VM-dronning

– Jeg er ganske kritisk til det. Hvordan kan man gå fra den markedsføringen de hadde tidligere, til steg for steg å nedprioritere dameklassen, sa hun etter rennet.

– De sier det handler om at det ikke var like stor påmelding på damesiden. Men så er det faktisk ikke like mange dameløpere som herrer i langrenn. Vi har større startfelt på herresiden også i verdenscupen, helg etter helg. Når arrangøren agerer som de gjør, så begynner man å lure på om verdien av at vi damer deltar, er like stor.

El Chaar mener på sin side at arrangørene viste velvilje ved å legge til en premiepott på 60.000 kroner for kvinnenes 20 kilometer, selv om de ikke var forpliktet til det.

– Jeg mener dette demonstrerer Janteloppets genuine engasjement for å støtte kvinners deltagelse i langrenn, ikke det motsatte, sier han.

Selv om han er lite imponert av uttalelsene til Petter Skinstad, sier El Chaar at han tar innvendingene som kommer fra utøverne selv – spesifikt Slind og Andersson – på største alvor.

At Slind protesterte mot løpet på Instagram, ønsker han velkommen.

– Jeg respekterer Astrid Øyre Slind dypt – ikke bare som utøver, men som en som tydelig står opp for det hun tror på, sier El Chaar.

– Vi tror på ytringsfrihet og fredfulle protester. Vi er stolte av at Janteloppet er en plattform som skaper diskusjon, lidenskap og aktivisme, sier han.

El Chaar har hatt stor suksess i utlandet, ifølge E24. I 2019 skrev Forbes at kraftselskapet hans, Access Power, hadde sol- og vindprosjekter verdt over 1 milliard dollar.

E24 har omtalt at El Chaar bodde i Dubai da han forelsket seg i sin norske kone, og under pandemien flyttet de til Oslo. Slik ble han kjent med langrennssporten og overbevist om det kommersielle potensialet – noe som gjorde at han slo seg sammen med Petter Northug og Janteloppet.

– Mitt personlige fokus er fortsatt på hvordan vi kan bruke Janteloppets voksende plattform til å drive positiv, langsiktig endring, spesielt for ungdom og kvinner i sporten – akkurat som vi har gjort ved å bygge Janteloppet til et fyrtårn for neste generasjon skiløpere, sier El Chaar.

Read Entire Article