Slår tilbake: – Helt uaktuelt

8 hours ago 4



Skal regjeringen gjøre noe med EUs fornybardirektiv, så må det være å sette i gang en vetoprosess, fastslår Senterpartiets Ole André Myhrvold.

 Fredrik Varfjell / NTB
UENIGE: De to regjeringspartnerne Arbeiderpartiet og Senterpartiet har helt forskjellig syn på EUs Ren energi-pakke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publisert 21.01.2025 21:26

– Det er helt uaktuelt. 

Det er den tydelige beskjeden fra Ole André Myhrvold etter at TV 2 mandag skrev om hvordan presset nå øker i konflikten om EUs fornybardirektiv fra 2018. 

Direktivet er én av i alt åtte EU-lover i Ren energi-pakken, også kalt 4. energimarkedspakke. 

EU-siden har det siste året lagt sterkt press på Norge for å få direktivet inn i EØS. 

Men Senterpartiet kommer ikke til å rikke på seg, fastslår Myhrvold, som er partiets finanstopp på Stortinget. 

Han slår nå hardt tilbake.

 Marte Christensen / TV 2
SIER NEI: Ole André Myhrvold, Senterpartiets finanspolitiske talsperson på Stortinget. Foto: Marte Christensen / TV 2

– Hvis regjeringen skal foreta seg noe med 4. energimarkedspakke, så er det å sette i gang en vetoprosess, sier Myhrvold til TV 2. 

– Hvis ikke så gjør man klokt i å la den ligge. 

Frykt for Trump-krise 

Som TV 2 skrev mandag, har Donald Trumps retur som president i USA skapt en ny følelse av hastverk i saken. 

Den store frykten er at Trump skal utløse en global handelskrig der EU svarer med samme mynt. 

Skjer det, vil et unntak fra EUs mottiltak være avgjørende for Norge. 

Sentralt plasserte kilder TV 2 har snakket med, mener det i en slik situasjon vil være risikabelt for Norge å ha fastlåste EØS-saker med i bagasjen. Den underliggende bekymringen er at EU skal koble sakene sammen og direkte eller indirekte kreve innrømmelser på EØS-siden – for eksempel spørsmålet om fornybardirektivet – for å gå med på å gi Norge tollunntak. 

Men det premisset vil Myhrvold ikke akseptere. 

 Carlos Barria / Reuters / NTB
FRYKT FOR HANDELSKRIG: USAs president Donald Trump har sagt han vil innføre toll på alle varer som importeres til USA. Det har skapt stor bekymring i Europa. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

– Senterpartiets stortingsgruppe er veldig klar på at vi ikke kommer til å være med og innføre 4. energimarkedspakke i Norge, sier han. 

– Det er jeg trygg på at jeg har en hel stortingsgruppe bak meg på. 

Kan sprenge regjeringen

Etter det TV 2 kjenner til, er saken like fastlåst innad i regjeringen. 

Saken beskrives som et eksistensielt spørsmål for Senterpartiet der det er uaktuelt å inngå et kompromiss, og der det heller ikke er aktuelt å ta dissens. Hvis Arbeiderpartiet tvinger fram en beslutning i saken, kan resultatet dermed bli regjeringskrise – selv om Senterpartiet etter det TV 2 forstår ikke ønsker et slikt brudd nå. 

Ifølge Myhrvold handler det om at Senterpartiet ikke vil være med på å knytte Norge enda tettere til et strømmarked i EU som i deres øyne er dysfunksjonelt. 

– Når vi ikke har noen som helst politisk handlingsrom for å styre strømprisene, annet enn å innføre et plaster på såret, som strømstøtten har vært for husholdningene, så mener vi at det har gått for langt. Derfor sier vi klart nei til 4. energimarkedspakke, sier han. 

Han gjør det klart at det heller ikke er aktuelt å godta at pakken splittes opp. 

 Heiko Junge / NTB
ØNSKER FORTGANG: EU har lagt tungt press på Norge for å få fornybardirektivet fra 2018 inn i EØS. Her er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sammen med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er en helhet. Og den tida hvor vi gir bit for bit til EU, den er etter vårt syn over.

Gryteklart 

Senterpartiet slår dermed beina under det både EU-siden og Arbeiderpartiet i regjering har jobbet for, nemlig å forsøke å få fornybardirektivet igjennom først og så komme tilbake til de mer betente delene av Ren energi-pakken senere. 

Etter det TV 2 får opplyst, skal det ikke være uenighet mellom Norge og EU om selve innholdet i fornybardirektivet eller hvordan det skal tilpasses når det tas inn i EØS. Det anses dermed som gryteklart, og det er kun Senterpartiets politiske motstand som står i veien. 

Både Arbeiderpartiet og EU-siden har etter det TV 2 kjenner til fortsatt som mål å finne en løsning før valget.

Read Entire Article