«Et sykehus i verdensklasse.»
Det var ordene helseminister Jan Christian Vestre brukte da han åpnet det flunkende nye sykehuset i Hammerfest i januar i år.
Men bare to dager etter feståpningen fikk intensivsykepleierne en beskjed som endret alt.
Nå er flere redde for å gå på jobb.

– Vi står i situasjoner som er helt uholdbare, sier Janita Naustvik Vest, intensivsykepleier og tillitsvalgt, til TV 2.
Det var iFinnmark som omtalte saken først.
Tok drastisk grep
På Hammerfest sykehus tar de imot pasienter fra hele Vest-Finnmark.
Tidligere har det vært sju intensivsykepleiere på vakt samtidig. Men bare dager etter at det nye sykehusbygget sto klart fikk de ansatte beskjed om at bemanningen skulle reduseres. Nå skal de bare være fire på jobb.

Det mener Vest er uforsvarlig og potensielt livsfarlig for pasientene.
– Vi kan ikke være to steder samtidig. Vi blir nødt til å velge hvilke pasienter som skal få den beste intensivbehandlingen, sier Vest.
I flere måneder har sykepleierne prøvd å varsle ledelsen. Til slutt valgte Vest å si opp jobben.
– Jeg trodde jeg skulle være her i 40 år til, men jeg har landet på at dette er en situasjon jeg ikke kan stå i, sier Vest.
Sykehuset har i dag 18 intensivsykepleiere. Vest forteller at det til nå er fem spesialsykepleier og to sykepleiere som har sagt opp. I tillegg er det fem av de gjenværende intensivsykepleierne som kan gå av med pensjon neste år.
Fem alarmer kan gå
Eva Tharaldsteen har jobbet som intensivsykepleier i 35 år, men hun har aldri før opplevd situasjonen på jobb som utrygg og farlig.
– Det kjennes ut som at det er en avdeling i oppløsning. Folk er frustrerte og redde, sier Tharaldsteen som er verneombud for intensivavdelingen.

Den erfarne sykepleieren anerkjenner at de av og til har rolige dager på sykehuset.
– Men når det virkelig skjer noe er vi nødt til å være alle mann på plass, sier Tharaldsteen.
Intensivavdelingen har fem alarmer de skal passe på: Hjertestans, traume, trombolyse, medisinsk akutt-team og dårlig barn.
– Det er samtidighetskonfliktene vi er redde for, sier Tharaldsteen.
Sykepleierne får støtte fra flere på sykehuset.
– Det er utrolig bekymringsverdig og veldig trist at flere intensivsykepleiere nå velger å slutte. De har en spesialkompetanse som er helt essensiell, sier Åshild Nordbotten som er lege i spesialisering og foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening.
Nordbotten forteller at legene nå i større grad må prioritere hvilke alvorlig syke pasienter som kan få en intensivplass.

– Sånn er hverdagen
Finnmarkssykehuset har ikke hatt anledning til å kommentere denne saken. De viser til svarene de har gitt iFinnmark.
Sykehusdirektør Ole Hope sier til avisen at kuttene har vært helt nødvendige.
– Det er beklagelig at folk slutter og at de opplever situasjonen som de gjør. Jeg er imidlertid helt trygg på vurderingene vi har gjort, sier Hope.
Han mener det har vært for mange intensivsykepleiere på jobb tidligere.
– Det er riktig at pleierne kanskje må springe mer nå enn før, men sånn er hverdagen ved de fleste helseforetak i Norge i dag, sier Hope.

Klinikksjef ved Hammerfest sykehus, Tonje Elisabeth Hansen, understreker til iFinnmark at det gjennom hele prosessen har vært involvering og medvirkning fra ansatte og tillitsvalgte.
– Alle risikofaktorer som er påpekt i prosessen er diskutert, og det er identifisert mange ulike risikoreduserende tiltak, sier Hansen til iFinnmark.
Hun sier også at de vedtatte endringene skal evalueres fortløpende.
– Et tydelig varsel
Sykepleierforbundet beskriver situasjonen ved sykehuset som alvorlig.
– Den bekymringen intensivsykepleierne løfter, må tas på alvor. Det er et tydelig varsel om at beredskapen og pasientsikkerheten er truet, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

Det kan også få store konsekvenser når flere ansatte på samme avdeling slutter samtidig.
– Faren er at man bryter ned et fagmiljø det har tatt lang tid å bygge opp. Det har vi ikke råd til. Det handler om befolkningens trygghet, sier Sverresdatter Larsen.
Forbundslederen mener sykehusledelsen viser manglende forståelse for hvordan arbeidshverdagen til sykepleiere er.
– Vi trenger ledere som lytter og handler, ikke som bagatelliserer.
Håper sykehuset tar grep
Tharaldsteen og Vest reagerer også på sykehusets kommentarer.
– Jeg blir så sint og provosert. Det viser at ledelsen ikke lytter til våre innspill og det bidrar til å skape en fryktkultur, sier Tharaldsteen.
– Vi springer gjerne fortere og lengre på jobb, men vi kan ikke multiplisere oss. Det er ikke mulig å hjelpe to pasienter, på to ulike steder, samtidig, sier Vest.
Hun håper at ledelsen til slutt innser at det de gjør nå ikke er forsvarlig.
– Jeg håper og tror at jeg skal tilbake en dag, for jeg er så utrolig glad i faget mitt og i kollegaene mine, sier Vest.