Dokument nr. 15:1780 (2023-2024)
Innlevert: 16.04.2024
Sendt: 17.04.2024
Til behandling

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Ordførerne i Lørenskog og Lillestrøm er kritiske til at politiet på Nedre Romerike legger ned enheten for forebyggende kriminalitet blant unge på grunn av den økonomiske situasjonen. Også forebyggende enhet hos politiet i Ski har blitt nedbemannet.
Hva vil justisministeren gjøre for å snu utviklingen for Politiet i Sør-Øst slik at de igjen kan drifte forebyggende enheter?

Begrunnelse

Politiet er fundamentet for trygghet og god beredskap i hele Norge. Vi er særlig avhengig av et sterkt politi når truslene mot tryggheten vår blir større. Ulike politiinstanser rapporterer om en skremmende utvikling: Kriminalitet øker kraftig og ungdomskriminaliteten brer om seg i alle norske byer.

Denne utviklingen er også tilstede i Akershus. Utviklingen er totalt uakseptabel og utgjør en stor trussel mot samfunnet vårt. Samtidig som vi blir stadig mer avhengige av et sterkere politi, er realiteten at vi får et stadig svakere politi. Etter at denne regjeringen overtok, så har situasjonen gradvis blitt forverret.

I Akershus melder nå Øst politidistrikt om at de har manglende ressurser. Resultatet er at de står uten dedikerte forebyggere i dette politidistriktet.

Nedskjæringene regjeringen gjennomfører i politiet har store konsekvenser for politiets evne til å forebygge, avdekke, etterforske og straffeforfølge kriminelle.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig