Dokument nr. 15:2499 (2023-2024)
Innlevert: 04.08.2024
Sendt: 05.08.2024
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 14.08.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Når kan det forventes at familieministeren og regjeringen kommer med nye og målrettede tiltak for å bekjempe ungdomskriminalitet?

Begrunnelse

Gjennom sommeren har nyhetsbildet vært preget av alvorlig ungdomskriminalitet. Ran, knivstikkinger og annen kriminalitet gjør at mange og særlig unge mennesker kjenner på utrygghet i hverdagen.
Denne uken kunne vi lese i forbindelse med Norway Cup at:
"Foreldre og trenere ber spillere om å unngå å gå med merkeklær." på NRK.no.
Dette er helt uakseptabelt, og familieministerens bekymring er ikke nok. Ministeren har ikke ville si noe om hvilke tiltak hun eller regjeringen har tenkt å iverksette for å få kontroll på svært alvorlig kriminalitet og samfunnsproblem.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen er opptatt av å sette inn målrettede og kraftfulle virkemidler for å bekjempe barne- og ungdomskriminaliteten. Dette gjelder både for gruppen over og under 15 år. For å oppnå effekt over tid er alltid forebygging viktigst. For å lykkes er vi avhengig av et godt samarbeid på tvers av sektorer, og det er ikke noe justissektoren kan løse alene. I 2024 har vi allerede gjennomført flere tiltak. På Justis- og beredskapsdepartementets område kan jeg nevne følgende:

• Regjeringen har styrket innsatsen mot organisert kriminalitet, kriminelle nettverk og kriminelle gjenger med 300 millioner kroner i 2024, med en varig styrking på 600 millioner kroner i året fra 2025. Innsatsen er viktig blant annet for å forhindre rekruttering av barn og unge inn i kriminelle nettverk.

• I 2024 er det etablert to nye plasser ved Ungdomsenhet øst, slik at kapasiteten ved kriminalomsorgens to ungdomsenheter. Det er nå totalt 10 plasser i ungdomsenhetene.

• Regjeringen fremmet i september 2023 Prop. 139 L (2022–2023) om strafferettslige reaksjoner for ungdom og varetekt med elektronisk kontroll. Endringene ble vedtatt av Stortinget i desember 2023, og trer i hovedsak i kraft 1. september 2024. Formålet med flere av endringene er å forsterke og forbedre de strafferettslige reaksjonene for ungdom, ungdomsstraff og ungdomsoppfølging. Det handler om at det skal være raske og følbare reaksjoner på de straffbare handlingene.

• I tillegg fremmet regjeringen i juni 2024 Prop. 114 L (2023–2024) om strafferettslige reaksjoner for ungdom. Blant annet legger enkelte av forslagene til rette for at det lokalt kan etableres hurtigspor for rask pådømmelse av lovbrudd begått av gjerningspersoner under 18 år.

Regjeringen setter nå ned en hurtigarbeidende ekspertgruppe som skal vurdere tiltak rettet overfor barn og unge under 18 år med store oppfølgingsbehov som begår gjentatt eller alvorlig kriminalitet. Ekspertgruppen skal blant annet vurdere hvordan hensynet til barnets beste og samfunnsvernet best kan ivaretas. De skal utrede rammer, ressurser, kompetanse og lovverk for et bo- og rehabiliteringstilbud. Også mindre inngripende tiltak skal vurderes. Dette blir et svært viktig arbeid. Fristen for arbeidet er 1. mars 2025.

Det er også viktig å forebygge barne- og ungdomskriminalitet og hindre at flere barn og unge utvikler en negativ atferd som er til stor skade for dem selv og andre. Regjeringen setter derfor også ned en ekspertgruppe som skal vurdere tiltak for å sikre en hensiktsmessig og helhetlig organisering og ansvarsfordeling mellom tjenester og forvaltningsnivåer når det gjelder forebygging av barne- og ungdomskriminalitet.