Dokument nr. 15:2769 (2023-2024)
Innlevert: 12.09.2024
Sendt: 12.09.2024
Besvart: 16.09.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hvilke undersøkelser, screening etc. ble gjennomført og hvilke vurderinger av smittevernhensyn ble gjort ved regjeringens overprøving av UDI sitt avslag og ved ankomst i Norge, av medisinstudentene fra Gaza som nå deltar i utvekslingsprogrammet ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo?

Begrunnelse

Det vises til regjeringens pressemelding av 02.08.24 om at regjeringen v/ Justis- og beredskapsdepartementet instruerte UDI om å innvilge tidsbegrenset studentvisum til ni av ti medisinstudenter fra Gaza, som nå deltar i et utvekslingsprogram ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo. En av studentene hadde allerede fått innvilget opphold av UDI.
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ti-medisinstudenter-fra-gaza-far-komme-til-norge/id3048932/
Spørsmålsstiller ønsker å vite hvilke undersøkelser som ble gjennomført og hvilke vurderinger som ble foretatt om smittevernhensyn, ved regjeringens beslutning om å instruere UDI om å innvilge tidsbegrenset studentvisum og ved studentenes ankomst i Norge.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Medisinstudentene fra Gaza har fått oppholdstillatelse i medhold av regelverket for studiesaker i utlendingsloven, og er underlagt de samme rettigheter og plikter som andre studenter som kommer til Norge på samme grunnlag. Utlendingsregelverket har ingen spesifikke vilkår til smittevern, utover å kreve at personer som kommer fra land med høy forekomst av tuberkulose, og som skal oppholde seg i Norge i mer enn tre måneder, må teste seg for tuberkulose ved ankomst til Norge. Folkehelseinstituttet har utarbeidet en liste over hvilke land som vurderes som høyforekomstland av tuberkulose. Palestinere fra Gaza står ikke på denne listen.
Hvilke forhåndsundersøkelser mv. som kreves for utlendinger som skal jobbe i sykehus og helseinstitusjoner i Norge, ligger under Helse- og omsorgsministerens ansvarsområde.