Dokument nr. 15:1781 (2024-2025)
Innlevert: 28.03.2025
Sendt: 28.03.2025
Besvart: 07.04.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen
Spørsmål
Marit Knutsdatter Strand (Sp): Ved framleggelse av statsbudsjettet 2025, kunne vi lese i Prop. 1 S (2024-2025): "Regjeringa foreslår derfor at 20 mill. kroner av grunnløyvinga til politiet går til å styrke barnehusa og til å opprette underavdelingar av eksisterande barnehus." Daværende justisminister fra Sp viste til Nord-Gudbrandsdal som et potensielt sted som kan være egna.
Hvordan følger statsråden opp etablering av flere underavdelinger av barnehus, kan fagfolk fra barnehus reise mer ut, og vil Nord-Gudbrandsdal kunne etablere et satellitt-barnehus?
Begrunnelse
Politiet bruker store ressurser på transport til og fra barnehus. Barn i en særlig sårbar situasjon bør få best mulig tilrettelegging og oppfølging for å forklare seg uten at det pålegger dem en for stor byrde. Ved å tilrettelegge for at spisskompetanse fra barnehus også kan reise ut til satellitter dersom det oppstår et behov for tilrettelagte avhør med barn, vil kunne bidra til bedre ivaretakelse av barna og mer effektiv bruk av tid og ressurser for alle involverte.
Svar
Astri Aas-Hansen: Barnehusene står sentralt i regjeringens arbeid for å sikre at barns rettsikkerhet ivaretas og at hjelpen til barn som utsettes for vold og overgrep eller er vitner til vold, er godt koordinert.
I dag har samtlige politidistrikter et eget barnehus. I tillegg er det etablert underavdelinger av henholdsvis barnehusene i Bodø, Bergen, Mosjøen og i Førde, samt at Finnmark vil ved utgangen av juni 2025 ha på plass tre barnehuslokasjoner. Alta og Kirkenes er allerede etablert og barnehuset i Karasjok åpner i juni.
Det ble gjennomført en større evaluering av barnehusene i 2022. Hovedbildet i evalueringen var at barnehusene fremstår som et viktig, høykompetent og godt innarbeidet tilbud til barn og unge i politianmeldte saker om vold og overgrep. Evalueringen viste videre at utbyggingen av barnehustilbudet de senere årene har bidratt til at få barn nå har lang reisevei og at avhørene hovedsakelig kan gjennomføres på en dag. Unntaket er situasjonen i Nord Norge der lang reisevei til barnehus fortsatt er en utfordring enkelte steder. Det er bakgrunnen for at vi nå etablerer et eget barnehustilbud i Harstad, som vil kunne gi et tilbud både til barn i Nordland og Troms politidistrikt. I tillegg etableres det et tilbud i Kristiansund. Begge åpner i løpet av 2025.
Barnehusene er bygget på en helhetlig modell der det tilrettelegges for avhør, gjennomføres medisinske undersøkelser og tilbys behandling og oppfølging av barn og psykisk utviklingshemmede under samme tak. En etablering av nye barnehus krever derfor et tett samarbeid mellom særlig justis- og helsesektoren for å sikre at de nødvendige tjenestene kan tilbys. En for rask etablering, der berørte tjenester ikke i tilstrekkelig grad er trukket med, vil kunne medføre en utvanning av det helhetlige tilbudet som barnehusene representerer.
Etter min vurdering er det derfor viktig at nyetableringer av barnehusene, også et eventuelt tilbud i Nord-Gudbrandsdal, må vurderes nærmere. Det bør foretas en nærmere kartlegging av utfordringer knyttet til reisevei samt vurderes hvilke muligheter øvrige tjenester har til å levere et tilfredsstillende tilbud før vi beslutter videre utbygging av tilbudet.