Dokument nr. 15:2505 (2023-2024)
Innlevert: 05.08.2024
Sendt: 06.08.2024
Besvart: 14.08.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hva er status og forventet i tidsplan for arbeidet med et system med forhåndsgodkjenning av kjøp og salg av eiendom til utenlandske borgere, og når kan Stortinget forvente å få saken til behandling?

Begrunnelse

I oppslag hos TV2 den 8. juli fremkommer det at regjeringen nå arbeider med å lage et system med forhåndsgodkjenning av kjøp og salg av eiendom, for eksempel for personer fra utenfor Europa.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen er opptatt av å styrke nasjonal sikkerhet og nasjonal kontroll på tvers av samfunnet. Dette har vært en prioritet for regjeringen siden den tiltrådte. Derfor har regjeringen de siste årene lagt frem lovendringer og andre tiltak som målrettet styrker nasjonal kontroll, blant annet knyttet til utenlandsk eierskap som kan representere en sikkerhetsmessig utfordring.
Eiendomskjøp kan være ett av flere virkemidler som en trusselaktør ønsker å bruke for å få innflytelse og fotfeste i Norge. Derfor er vil jeg endre loven å en treffsikker måte. I denne sammenheng er det viktig å hente erfaringer fra blant annet Finland. Det er viktig at reglene er tilpasset norske forhold og dagens sikkerhetspolitiske situasjon.

Vi har et åpent eiendomsmarked i Norge, og det skal vi ha. Samtidig er det viktig at vi identifiserer eiendom av betydning for nasjonal sikkerhet og iverksette nødvendige tiltak for å beskytte disse på en god måte. Dette arbeidet har høy prioritet i departementet.