Dokument nr. 15:1784 (2024-2025)
Innlevert: 24.03.2025
Sendt: 31.03.2025
Besvart: 03.04.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Hva vil statsråden gjøre for å forhindre urettferdig behandling av personer med funksjonsnedsettelser i det norske rettssystemet, og for å sikre menneskerettighetene til personer med funksjonsnedsettelser?

Begrunnelse

Det vises til sak i Adresseavisen 21.03.25 om en sterkt hørselshemmet flykning som er i ferd med å bli tvangssendt etter å ha bodd i Norge halve livet. Mannen var analfabet da han kom til Norge og søkte om beskyttelse som ung voksen i 2004. Oppholdstillatelse ble innvilget og han etablerte seg med arbeid, bolig og nære relasjoner i Trondheim.

I august 2022 tilbakekalte UNE alle oppholdstillatelsene og begrunnet det med at mannen hadde oppgitt uriktig informasjon om hvor og når han er født og familieforhold. Det til tross for at de hadde store språk- og kommunikasjonsutfordringer gjennom intervjuet. Han hadde ingen høreapparater, forstod ikke spørsmålene som ble stilt og hadde ikke samme dialekt som tolken. Lagmannsretten vedtok i fjor å opprettholde UNEs vedtak, og mannen sitter nå på utlendingsinternatet på Trandum og utvises med varig innreiseforbud til Norge og Schengen-området og innmelding i SIS. Mannen blir med dette fullstendig avskåret fra livet han har og fra sine nærmeste i Trondheim.

Det er kritikkverdig at mannen blir holdt ansvarlig av UDI for kommunikasjonsutfordringene i UNE sitt intervju, og straffebyrden er uforholdsmessig stor.
Mannens advokat mener at UDI ikke i tilstrekkelig grad har tatt med i sin vurdering at intervjuet manglet tilrettelegging. Mannen kunne heller ikke kontrollere opplysninger som ble gitt grunnet analfabetisme. Videre er det kritikkverdig at mannen ikke ble informert om muligheten for å søke under identitetsavklaringsprogrammet for irakere han kvalifiserte for før det stengte. Konsekvensene er katastrofalt for mannen.

UNE mente at tilbakekallingen ikke var i strid med EMK (den europeiske menneskerettskonvensjonen), selv om det er opplyst fra vitner med kompetanse på området i Irak at hørselshemmede ofte utsettes for vold og fysiske konfrontasjoner, hets og trakassering. Det er etter vår oppfatning lite tvil om at mannen enten vil måtte isolere seg. Det vises til EMK artikkel § 3 om at ingen måtte bli utsatt for tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff, her burde mannen blitt vernet mot retur fordi han står i reell fare for å utsettes for nedverdigende eller umenneskelig behandling.

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: Ut fra begrunnelsen for spørsmålet dreier dette seg om en enkeltsak, hvor oppholdstillatelse som flyktning er kalt tilbake fordi vedkommende har gitt uriktige opplysninger til utlendingsmyndighetene – opplysninger som har vært av vesentlig betydning for at oppholdstillatelse ble gitt i første omgang. I slike tilfeller gir utlendingsloven UDI og UNE adgang til å kalle tilbake både oppholdstillatelse og flyktningstatus.
Jeg kjenner ikke til nevnte enkeltsak, og som kjent har jeg ikke myndighet til å gå inn i eller overprøve utfallet i enkeltsaker etter utlendingsloven med mindre saken berører grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn. Det er UDI og UNE som avgjør enkeltsaker etter utlendingsloven. Vedtak kan bringes inn for domstolene, noe som etter det opplyste skal ha skjedd i denne saken, og lagmannsretten skal så sent som i 2024 ha konkludert med at tilbakekallsvedtaket er gyldig.
I tilbakekallssaker skal utlendingsmyndighetene vurdere om det kan gis ny oppholdstillatelse på grunn av sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til Norge. I utvisningssaker skal det vurderes om en utvisning vil være uforholdsmessig overfor utlendingen selv eller de nærmeste familiemedlemmene.
Jeg har for øvrig tillit til at både UDI, UNE og norske domstoler har gjennomført sin saksbehandling på en forsvarlig måte etter forvaltningsloven og tvistelovens bestemmelser, og at det er vurdert at retur til Irak ikke vil stride mot våre internasjonale forpliktelser, herunder den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).