Dokument nr. 15:2494 (2023-2024)
Innlevert: 04.08.2024
Sendt: 05.08.2024
Besvart: 14.08.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Hvordan følger justisministeren opp Stortinget sitt vedtak om å opprette nytt politirolleutvalg?

Begrunnelse

Stortinget gjorde i juni slikt vedtak:
Stortinget ber regjeringen opprette et nytt politirolleutvalg hvor målet er en bred politisk forankring av hva politiets rolle er og skal være fremover, og hvilke oppgaver politiet skal utføre og eventuelt fritas for.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: I revidert nasjonalbudsjett (prop. 104 S (2023-2024)) varslet regjeringen at vi vil legge til rette for en mer langsiktig og helhetlig styring av politiet basert på effektmål knyttet til politiets samfunnsoppdrag, samtidig som det også må ses hen til politiske prioriteringer ut ifra samfunnets forventninger til politiet.

Et politirolleutvalg vil kunne bidra med viktige innspill til spørsmål rundt politiets rolle og oppgaveløsning i lys av samfunnets behov og forventninger. Politirolleutvalget må derfor ses i sammenheng med regjeringens arbeid med å legge til rette for en mer langsiktig og helhetlig styring av politiet.

Som varslet i revidert nasjonalbudsjett vil regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2025 komme tilbake med en omtale av den langsiktige og helhetlige styringen av politiet.