Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til justis- og beredskapsministeren. Besvart: 04.09.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

1 week ago 17



Bjørnar Moxnes (R): Har det blitt gjort konkrete sikkerhetsvurderinger av israelske Azrieli Groups eierskap av datasenterleverandøren Green Mountain, i så fall av hvilke sikkerhetsmyndigheter og i henhold til hvilke regler?

Begrunnelse

Israelske Azrieli Group kjøpte i 2021 hele det norske selskapet Green Mountain som drifter datasentre på Rennesøy, Rjukan, Hamar og Enebakk, med planer om utvidelse til flere sentre, deriblant på Jørpeland.

Etter at det i 2023 ble kjent at Green Mountains datasenter på Hamar skulle lagre europeiske brukerdata for TikTok, besluttet regjeringen at selskapet skulle underlegges Sikkerhetsloven. Spørsmålsstiller vil for det første vite om regjeringens beslutning gjelder hele Green Mountains morselskap Green Data AS eller kun datterselskapet Green Mountain Innlandet AS.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) advarte i en rapport i 2022 om manglende regulering av datasentre i Norge. Til NRK 28. januar 2022 uttalte avdelingsdirektør i NSM Bente Hoff følgende:

«Risikoen øker også for oppkjøp og strategiske investeringer. Derfor er det viktig at vi har kontroll med sikkerheten og over eierskapet til datasentrene. Vi bør vite hvor sårbare vi er, dersom disse datasentrene skulle bli utsatt for angrep.»

Israel har i flere år drevet utstrakt spionasje mot vennligsinnede nasjoner. I en serie høringer i kongressen i 2013 og 2014 innrømte amerikanske tjenestemenn at Israels etterretningsoperasjoner i USA var «uten sidestykke», ifølge Newsweek, med kilder som hevdet at Israel ikke møtte sanksjoner for dette grunnet sin status som vennligsinnet land.

Denne holdningen gjenspeiles av forsker Jakub Godzimirski ved Nupi til E24 21. juli 2021:

"Han påpeker at «Israel anses som en pålitelig og vennligstilt partner til vestlige land». Han tror derfor «det ikke blir store problemer her», særlig siden «det ikke virker som hverken Russland eller Kina har innflytelse over The Azrieli Group»."

Spørsmålsstiller vil vite om sittende regjering regner israelsk eierskap av Green Mountain som uproblematisk grunnet en antakelse om staten Israel som vennligsinnet og om dette har endret seg etter Israels diplomatiske sanksjoner mot Norge i løpet av 2024, eller om norske sikkerhetsmyndigheter har foretatt konkrete undersøkelser av Green Mountains operasjoner i Norge og israelske eierskap i lys av nasjonal sikkerhet - herunder at Green Mountain er ansvarlig for den fysiske sikringen av datasentrene.

Read Entire Article