Skred førte til 200 meter høy tsunami i fjord på Grønland

5 days ago 10



 Søren Rysgaard Danish Army Bildet viser fjellsiden noen uker før raset i september 2023. Foto: Søren Rysgaard Danish Army

Merkelige, jevne rystelser registrert av jordskjelvmålere i ni dager. Årsaken var en kjempebølge som gynget fram og tilbake i en fjord på Grønland.

fredag 13. september kl. 18:11

25 millioner kubikkmeter stein falt ned i den avsidesliggende Dickson-fjorden i september i fjor, i et ubebodd område nesten 200 kilometer fra havet.

Det førte til en 200 meter høy tsunami ved episenteret, ifølge en rapport som er publisert i forskningstidsskriftet Science.

– Tsunamien i Dicksonfjorden er én av de høyeste som er observert i nyere tid, forteller Steven Gibbons ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) i en pressemelding.

Det overraskende fenomenet ble først kategorisert som en «uidentifisert seismisk hendelse» før årsaken ble funnet.

 Søren Rysgaard Danish ArmyFør- og etterbilde av fjellveggen, begge tatt fra fjorden av Det danske forsvaret. Foto: Søren Rysgaard Danish Army

Den massive bølgen gynget deretter fram og tilbake i den avsidesliggende Dickson-fjorden øst på Grønland i dagevis.

– Det unike med denne hendelsen er hvor lenge det seismiske signalet varte, og hvor konstant frekvensen var, sier en av forfatterne av rapporten i Science, Kristian Svennevig fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Omfanget kan øke

De seismiske signalene ble observert globalt helt til Antarktis, sier han. 70 kilometer unna ødela fire meter høye tsunamibølger en forskningsbase på øya Ella.

Kollapsen skyldtes at isbreen ved foten av fjellet ble tynnere, en prosess som ble fremskyndet av klimaendringene, ifølge rapporten.

– Når Arktis fortsetter å bli varmere, kan vi forvente at hyppigheten og omfanget av slike hendelser vil øke i fremtiden, sier Svennevig.

I 2017 måtte innbyggere på Grønland rømme fra vannmasser da et jordskjelv ble målt til 4,0. Se video her:

Read Entire Article