Sjøhytte­mar­kedet: – Ikke lett i år

1 month ago 25



I fjor var sommerhyttemarkedet «dødt», ifølge eiendomsmegler. I år er markedet noe bedre, men meglerne merker dyrtiden.

Sommerhyttemarkedet startet godt, men kjølnet i løpet av sommeren, ifølge meglere. Noen objekter går likevel godt - denne hytta i Arendal gikk 1,75 millioner kroner over prisantydning etter budrunde. Foto: Hallvard Rimereit

– Markedet er ikke lett i år, sier eiendomsmegler Marius Berger i Sem-Johnsen.

Eiendomsmegleren som i en årrekke har spesialisert seg på salg av fritidsboliger, mener likevel at markedet ikke er like svakt i år som i fjor.

– Da var markedet nesten dødt. I år begynte det ganske bra, men så roet det seg ned. Det er ikke dødt, men det er veldig avhengig av hva som blir lagt ut. Noen eiendommer kan gå fort til gode priser, mens andre ikke blir rørt, sier Berger.

– Vi klør oss litt i hodet på kontoret. Vi kan ikke sette fingeren på akkurat hvilke kvaliteter som er avgjørende, sier megleren.

Pandemi-mett marked

Hyttemarkedet var brennhett under pandemien, da folk ikke kunne reise utenlands.

– Jeg tipper at markedet ble mettet under pandemien, med veldig høye volumer. Da er det naturlig at man får en stagnering i etterspørsel, sier Berger.

Eiendomsmegler Marius Berger i Sem & Johnsen. Foto: Sem & Johnsen

Han nevner samtidig dyrtid og høy rente som mulige årsaker til et tregere marked. Det går nå også noe tregere i markedet for hytter på øyene i Oslofjorden. Disse små hyttene, på Lindøya, Nakholmen og Bleikøya, kan ikke belånes eller pantsettes.

– Det betyr at man må ha cash, eventuelt pant i annen eiendom, så kjøperne låner ikke til 5–6 prosent rente. Prisnivået har ikke blitt voldsomt påvirket av dyrtiden, men litt nedgang har det vært.

Hyttene i Oslofjorden har ofte gått langt over prisantydning, selv om de har utedo og gjerne små boarealer. Men selv om de kanskje ikke går like fort unna, forteller Berger at prisnivået fortsatt er høyt. Han er selv i ferd med å legge ut hytter på både Lindøya og Nakholmen, hvor den dyreste har prisantydning på 22 millioner kroner.

Marius Berger selger mye hytter på øyene i Oslo. Denne hytta på Bleikøya ble solgt etter første visning, men noe under prisantydning. Foto: Isnitt AS

Sørlandet

Også på Sørlandet merkes dyrtiden. Partner og eiendomsmegler Kristin Elisabeth Lunde i Krogsveen Arendal forteller at forsommeren var god også på hos dem, før markedet kjølnet noe.

Partner og eiendomsmegler Kristin Elisabeth Lunde i Krogsveen Arendal. Foto: Krogsveen

– Det er roligere i år. Det er vel denne renten som gjør at folk ikke tar de store utskeielsene, sier hun.

Enkelte objekter går fortsatt godt – Lunde solgte en hytte på Gjervoldsøya i Arendal til 9,25 millioner kroner på forsommeren – 1,75 millioner over prisantydning.

– Jeg har hatt sommere hvor jeg har solgt mer hytter enn i år, men det som går godt har gått veldig bra, sier hun.

– Det virker som mange tester å selge, og får de ikke det de vil ha, trekker de eiendommene. Folk har nok et håp om markedet kan gli bedre når renten går ned.

Mange har tid til å vente og se om hyttemarkedet blir hetere når renten eventuelt blir satt ned igjen, tror megler Krogsveen-partner Kristin Elisabeth Lunde. Men objektene som har riktig beliggenhet og kvaliteter går raskt unna - som denne eiendommen på Gjervoldsøya i Arendal. Foto: Hallvard Rimereit

Ser økende interesse for Nord-Norge

Selv om utenlandsferier kanskje har skylden for noe svakere hyttemarked, er det også utenlandsfaktorer som taler for oppsving: Svak krone gjør det dyrere å feriere utenlands.

I tillegg kryper sommertemperaturene stadig oppover i Sør-Europa.

Marius Berger ser en økende interesse for ferieboliger i Nord-Norge, og tror det kan skyldes reiselivstrender som i noen grad påvirkes av klima.

– Det er kommet et uttrykk som heter «cool vacation», altså kjølig ferie. Folk oppsøker ikke nødvendigvis sol og varme, men vil oppleve været og naturen, sier Berge.

Han trekker frem en hendelse fra en tur oppover Helgelandskysten i vår, for å dra på befaring på en rekke fritidseiendommer.

– På den turen opplevde jeg alt fra storm, hvor turistene sto langs veiene og fotograferte været, til havblikk neste dag.

Berge tror interessen for mer aktive ferier er økende, og at Nord-Norges stigende popularitet vil fortsette.

– Landsdelen er blitt mer kjent. Folk søker opplevelser i naturen, alt fra toppturer og nordlys om vinteren til fantastiske fjorder og havfiske om sommeren. Jeg legger ut stadig flere fritidsboliger der oppe. Det er ikke solgt over natten, men etterspørselen er stigende, sier han.

Read Entire Article