– Situasjonen er åpenbart farlig

1 week ago 10



Historiens mest dramatiske finale?

Flere frykter kaos og ekstreme tilstander om Israel går av med seieren i årets Eurovision-finale. – Kan bli sannhetens øyeblikk, sier sjefredaktør.

 Kan Eden Golan gå helt til topps i verdens største musikkonkurranse? Foto: JESSICA GOW/TT / NTB.
SUSER OPPOVER: Kan Eden Golan gå helt til topps i verdens største musikkonkurranse? Foto: JESSICA GOW/TT / NTB.

Publisert 10.05.2024 13:54 Sist oppdatert 33 minutter siden

Med bakoverbøyd rygg inntok 20 år gamle Eden Golan den enorme scenen i Malmö under årets andre semifinale i Eurovision torsdag kveld. 

Årets kanskje mest omstridte Eurovision-bidrag startet med at Golan krummer ryggen og reiser seg opp for å fremføre låten «Hurricane», men det er ikke bare på scenen at 20-åringen har fått et realt løft i det siste. 

Flere spår nå at en kraftig mobilisering fra Israels venner i Norge og resten av Europa kan føre til seier for Golan, noe som igjen kan føre til kaos og store demonstrasjoner etter finalen lørdag. 

– Situasjonen i Malmö er åpenbart farlig og kan bli enda mer eksplosiv hvis Israel vinner, sier sjefredaktør Vebjørn Selbekk i Dagen til TV 2. 

– Sannhetens øyeblikk

Det israelske bidraget suser oppover på oddslisten EurovisionWorld.com, som gir en indikator på hvem som kan komme til å vinne konkurransen.

Fremføringen av låten «Hurricane» førte til at det israelske bidraget klatret opp fra en åttendeplass til en andreplass på oddslisten.

– Dette er jo interessant matematikk. Dersom Israels venner mobiliserer, men palestinaaktivistene boikotter, så kan utslagene til fordel for Israel bli store. Lørdag 11. mai kan bli et sannhetens øyeblikk for mange palestinaaktivister, sier Selbekk. 

I Norden har det pågått en stor debatt hvor flere har tatt til orde for en boikott av Israels bidrag i den årlige musikkonkurransen.

Selbekk har for aller første gang stemt på en artist under årets Eurovision, og han er én av dem som har stemt på Israels bidrag.

Sjefredaktøren er derfor veldig fornøyd med at Israel gikk videre til finalen. 

– Situasjonen har vært helt spesiell. Mange har ønsket å presse Israel ut av konkurransen. Jeg vil vise at det langt fra er alle som er enig i boikottkravene. Israel har også mange venner, både i Norge og resten av Europa.

 Ingvild Gjersjoe / NTB.
FORTJENT: Sjefredaktør Vebjørn Selbekk synes Eden Golan fortjente å gå videre fra seminfinalen i årets Eurovision. Foto: Ingvild Gjersjoe / NTB.

Skandaleavsløring for Italia

Mens artistene sørger for spektakulære fremføringer av låtene på scenen, så har muligens Italia sørget for den aller første skandalen før finalen.

Dataene fra avstemmingene under semifinalene skal normalt ikke offentliggjøres, men den italienske kringkasteren Rai skal ha vist frem resultatene av den italienske fjernsynsavstemningen på skjermen.

Kringkasteren har så langt ikke bekreftet feilen, men avsløringen har allerede fått flere til å sperre opp øynene. 

– Om ryktene angående de italienske telefonstemmene stemmer, om Israel forsetter klatre like fort oppover på oddsen, så kan vi ende med å få historiens mest dramatiske Eurovision-finale på lørdag, sier grunnleggeren av Eurovision Norway, Martin Phillip Fjellanger, til TV 2. 

Fjellanger har sett flere tegn til mobilisering av stemmer på Israel. 

– Og om Israel går av med seieren? Hva skjer da? Tør nesten ikke tenke på demonstrasjonene som kan oppstå i Malmö etter finalen, og om vi (Norge) i det hele tatt deltar i 2025, sier han videre. 

 Faksimile / NTB
KLATRER: Nettstedet Eurovisionworld.com viser at Israel nå har klatret opp til andreplass i Eurovision på bookinglistene, fra en tidligere åttendeplass. Foto: Faksimile / NTB Foto: Faksimile

Bekrefter mobilisering

– Hvis du stemmer igjen på lørdag, kan Israel vinne hele Eurovision, skriver den norske interesseorganisasjonen Med Israel for fred (MIFF) fredag. 

Morten Thomassen, som er president i MGP-klubben, føler seg sikker på at Israels støttespillere har mobilisert kraftig før gårsdagens semifinale. 

– All motstanden mot Israel har uten tvil mobilisert de som holder med dem og har nok ført til et stemmeras for dem. Dette har ført dem såpass langt opp på oddsen, og en skal vel ikke se bort fra at det er en aksjon for å spille på dem på spillsteder også, sier Thomassen til TV 2 og fortsetter: 

– Hvis opplysningene fra Italia stemmer, leste jeg at Israel fikk 40 prosent av telefonstemmene. Det er veldig høyt. 

Daglig leder i MIFF, Conrad Myrland, bekrefter overfor TV 2 at organisasjonen har satt i gang en mobilisering for å få medlemmer og støttespillere til å gi alle stemmene til Israel, også i finalen.

– Vi gikk bredt ut før semifinalen, og nå girer vi opp til finalen, sier Myrland. 

«MIFF mobiliserte titusenvis til å stemme på den jødiske staten, som de siste månedene har blitt utsatt for delegitimering, demonisering og dobbeltstandard», skriver organisasjonen videre. 

– Et veldig bra resultat for Israel. I MIFF var det 14.000 medlemmer som jublet da resultatet ble klart, legger Myrland til. 

Read Entire Article