Siarhei (57) kastet brannbomber mot Slottet: – Unnskyld!

1 month ago 30



OSLO TINGRETT (TV 2): I juli lagde 57 år gamle Siarhei Yatsynovich molotov cocktails og kastet dem mot Slottet. Nå sier han unnskyld og varsler at han vil auksjonere bort den elektriske rullestolen sin.

 Kristoffer Søvik / TV 2
I RETTEN: Onsdag møtte 57 år gamle Siarhei Yatsynovich i Oslo tingrett, der han ble fremstilt for fire nye uker i varetekt. Foto: Kristoffer Søvik / TV 2

Publisert 07.08.2024 12:41 Sist oppdatert 28 minutter siden

– Jeg skammer meg for at jeg har utsatt et historisk bygg for skade, sier Siarhei Yatsynovich (57).

Belaruseren legger til at han trodde det var Stortinget han tente på da han kastet molotov cocktails mot en dør på Slottet mandag 8. juli. 

– Jeg har ingen hensikter om å formilde min skyld eller om å ta bort skylden min, men jeg ønsker å si unnskyld til vanlige Oslo-folk og vanlige borgere i Norge hvis jeg har såret noen sine følelser. Det er jo tross alt en historisk bygning. 

 Jan Gregersen / NTB
SLOTTET: Mandag 8. juli kastet Yatsynovich molotov cocktails mot denne døren på Slottet. Foto: Jan Gregersen / NTB

Unnskyldningen har likevel et forbehold: 

– Den er til vanlige folk, ikke politikere. Politikere blir det en egen uttalelse fra meg om senere. 

Vil auksjonere bort rullestol

Yatsynovich opplyser at han har flere helseplager og smerter, blant annet i beina. Han ankom fengslingsmøtet i Oslo tingrett i rullestol.

For å rette opp i noen av skadene han har påført, varsler 57-åringen at han nå vil selge den elektriske rullestolen sin. 

– Den koster 3500 euro. Jeg vil legge den ut på auksjon for å bidra til å reparere skadene på Slottet, som er et historisk bygg. Jeg skammer meg for det, men ikke overfor politikerne, sier han. 

Om hvorfor han tente på det han trodde var parlamentet, sier han at det var for å skape oppmerksomhet rundt menneskerettighetsbrudd han hevder å ha blitt utsatt for ulike steder i Europa, helt siden Russlands invasjon av Ukraina. 

57-åringen sier i retten at han mot sin vilje ble transportert ut av Ukraina og til Nederland da krigen brøt ut i 2022. 

Ber om etterforskning

I retten samtykket han til varetektsfengsling i fire nye uker, slik påtalemyndigheten ba om. Målet er å få gjennomført en såkalt tilståelsessak i løpet av den neste måneden. 

Det har 57-åringen ingen innvendinger mot. 

– Men jeg vil be myndighetene initiere en etterforskning mot de frivillige som evakuerte meg mot min vilje fra Ukraina. De argumenterte med at det var en obligatorisk evakuering av funksjonshemmede, sier han. 

 Mathias Moen / TV 2
SLOTTET: Politiet rykket ut med store styrker etter hendelsen. Foto: Mathias Moen / TV 2

I retten opplyste politiadvokat Iselin Bekk Håvarstein at det er gjennomført en såkalt prejudisiell undersøkelse av 57-åringens psykiske helse. 

Rapporten konkluderer med at han ikke er psykotisk og at det ikke er grunnlag for å gjennomføre en full undersøkelse. 

Yatsynovich sier han opprinnelig har to pass. Ett fra gamle Sovjetunionen og ett fra Belarus. Da han ble pågrepet hadde han ingen av passene med seg. 

 Kristoffer Søvik / TV 2
I RETTEN: Siarhei Yatsynovich (57) sammen med sin forsvarer, advokat Marijana Lozic. Foto: Kristoffer Søvik / TV 2

57-åringen hevder han ble fratatt passende av uniformerte menn i Nederland. 

– I Nederland ble jeg adskilt fra ukrainerne og ble fratatt muligheten til å være krigsflyktning, sier han. 

Dette sier plakaten

Den viktigste grunnen til at han tente på Slottet, var å få oppmerksomhet i befolkningen gjennom media. 

Da han ankom retten onsdag, hadde han med seg en plakat som han ville at TV 2s fotografer skulle ta bilde av. 

På plass i retten var det også en russisk tolk, som oversatte plakaten for TV 2.

 Kristoffer Sovik / TV 2
POLITISK FANGE: 57-åringen hevder han er en politisk fange. Foto: Kristoffer Sovik / TV 2

«Politisk fange. Samvittighetsfange i Europa. Jeg ber verdenssamfunnet om hjelp. I Nederland er jeg blitt utsatt for fascisme», står det ifølge tolken på plakaten.

– Selvfølgelig er det tungt for meg, men jeg kan ikke si ja eller nei til å sitte i fengsel.. Jeg har det tungt og vanskelig, men skjønner at jeg har begått en handling som gjør at jeg må det. Men det hadde vært mer humant å skyte meg enn å la meg lide. 

Fengslingsmøtet onsdag varte i en liten time, og 57-åringen fikk presentert rettens slutning på stedet. Konklusjonen ble som ventet fire nye uker varetektsfengsel. 

På vei ut av rettssalen takker Yatsynovich både dommeren og pressen som var til stede. Han sier også at han ikke har vært utsatt for menneskerettighetsbrudd i Norge. 

– Norge er et fint land, sier han på vei ut døren. 

Read Entire Article